Birçok ÖZETİ| kişi sıcacık bir odada belki de bir soba başında güzel bir uyku çekmenin hayalini kurar. Genellikle sıcak ortamların uykuyu artırdığı düşünülse de yapılan son araştırmalar bunun aksini söylüyor. Fransa'daki Poiters Üniversitesi'de yapılan araştırma, ilginç gerçeği ortaya koydu.
DERÄ°N SOÄžUK UYKU KALÄ°TESÄ°NÄ° VE RUH HALÄ°NÄ° YÃœKSELTÄ°YOR
Araştırma, bir miktar derin soğuk havaya maruz kalmanın uyku kalitesini artırdığı ve ruh halini yükselttiğini öne sürdü. Özellikle uyku tedavisi görenler ve kronik insomnia hastalığına sahip kişiler için soğuk oda terapisinin faydalı olabileceğini belirtti.
EKSÄ° 90 DERECELÄ°K SOÄžUK ODALAR
Kriyoterapi olarak literatüre geçen bu uygulama, sıfırın altında 90 dereceye kadar soğutulmuş kriyo odalarında beklemek anlamına geliyor.
Araştırmada 5 gün boyunca 23 yaşında ve sağlıklı 20 genç incelendi. Katılımcılar her gün 5 dakika kriyo odasında durdu.
Ayrıca katılımcıların uyku kalitesini ve biyolojik aktivitelerini izlemek için beyin ve kalp sensörleri takıldı. Kriyo odasından sonraki gün nasıl uyudukları deneyimlerini aktarmaları için de anket yapıldı.
Bu yiyecekler uyku kalitesini etkiliyor! Uzmanlar öneriyor: Yatmadan önce mutlaka yapın
İLGİNÇ SONUÇLAR ÇIKTI
Kanada'daki Montreal Üniversitesi'nden kinezyolog  Olivier Dupuy, araştırmaya ilişkin "Uyku mimarisi analizimiz, kriyostimülasyondan sonraki gecelerde kriyostimülasyonsuz gecelere kıyasla yavaş dalga uykusunun süresinde önemli bir artış olduğunu ortaya koydu" dedi.
Yavaş dalga uykusu, uykunun en önemli evresidir. Dupuy, kriyo odasında bekleyen kişilerin yavaş uyku dalgasında ilk iki uyku döngüsünde ortalama 7,3 dakika artış olduğunu belirtti.
Ayrıca bu kişilerin ruh hallerinde iyileşme ve kaygılanmada azalma olduğu tespit edildi.
KADINLARDA VE ERKEKLERDE FARKLI
Araştırmacı Dupuy, kadınların ve erkeklerin aynı tepkileri vermediğini kaydetti. Ayrıca farklı değişkenlere de dikkat çekerek araştırmanın derinleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Yine de kriyo soğuk oda uygulamasının uyku kalitesine kadar uzanan sakinleştirici etkisi olabileceği belirlendi.
Editor : Åžerif SENCER