USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sizden Yüklü Miktarda Fidye İsteyen Tehlikeli Virüs

CryptoLocker adlı virüs, bilgisayarınıza sızarak dosyalarınızı kilitleyebiliyor ve açılması için sizden para istiyor. Yani fidye. İçeriğimizde bu virüsün tam olarak nasıl işlediğine ve korunma yöntemlerine değindik…

Sizden Yüklü Miktarda Fidye İsteyen Tehlikeli Virüs
18-10-2024 13:13
Google News

Fidye ÖZETİ| yazılımlarına ransomware deniyor ve bu yazılımların içinde pek çok virüs tipi yer alıyor. Bizim bugün bahsedeceğimiz ise 2013 yılında ortaya çıkan fidye yazılımı CryptoLocker. 

CryptoLocker saldırıları dünya çapında ciddi bir tehdit oluşturuyor ve şimdiye dek milyonlarca dolarlık zarara yol açtılar. Bu virüs sizden bildiğiniz fidye istiyor ve bunu genelde Bitcoin gibi takip edilmesi kolay olmayan para birimleriyle yapıyor.

Nasıl bulaşıyor bu virüs?

hacker

Size sahte bir e-posta geliyor ve siz de resmî bir kuruluştan geldiğini sanarak güvenip şak diye açıyorsunuz. Dosyayı açtığınız anda virüs, bilgisayarınıza sızmaya başlıyor.

CryptoLocker, bunun yanı sıra sahte web siteleri ve linkler aracılığıyla da bilgisayarınıza bulaşabiliyor.

Diğer bir adım, dosyaları ele geçirmek oluyor.

virüs

CryptoLocker bilgisayarınıza bulaştığında en sık kullandığınız; Word, Excel, fotoğraflar, PDF gibi dosya türlerini ele geçiriyor ve bir şifreleme yöntemi ile dosyaları kilitliyor. Hâliyle sizin de erişiminiz kalmıyor.

Sırada fidye isteme süreci var.

fidye

Dosyalar ele geçirildikten sonra ekranda bir mesaj çıkıyor ve dosyalarınızı geri almak istiyorsanız 72 saat gibi bir sürede fidye ödemeniz gerektiği söyleniyor. Tahmin edebileceğiniz üzere fidyeyi ödemezseniz dosyalarınız siliniyor.

Fidye çoğunlukla Bitcoin gibi kripto para birimleriyle talep ediliyor. Böylece bilgisayarınıza sızan siber suçlunun kimliğine ulaşmak zorlaşıyor.

Fidyeyi öderseniz şifrelerin çözülme ihtimali var ancak bu biraz kişinin inisiyatifine bağlı. Kimi zaman fidye ödense bile dosyalar kilitli kalabiliyor ya da silinebiliyor.

Peki nasıl korunur bu virüsten?

siber suç

Hepimiz bilsek de bir şekilde tıklıyoruz işte… O yüzden söylemekte fayda var, şüpheli e-postaları açmaktan kaçınmak gerekiyor. Ayrıca güvenlik yazılımları, bu şüpheli e-postaları ve dosyaları filtrelemenizi sağlayabilir.

Ayrıca bilgisayarınızın işletim sistemini ve yazılımlarını güncel tutarsanız güvenlik açıklarının önüne geçebilirsiniz.

Virüs programı ise vazgeçilmez önlemlerden. İyi bir antivirüs programı sayesinde bilgisayarınızı siber suçlulardan koruyabilirsiniz.

Son olarak eklemekte fayda var; verilerinizi, dosyalarınızı; bulut hizmetleri gibi platformlarda yedeklemeyi unutmayın. Böylece fidye yazılımı gibi çeşitli tehditlerden korunabilirsiniz.

Kaynaklar: Proofpoint, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Yapay Zekâ Dünyada Hangi Alanlarda Aktif? Peki Ya Türkiye?
Yapay Zekâ Dünyada Hangi Alanlarda Aktif? Peki Ya Türkiye?

Yapay zekânın geleceği hakkında konuşurken bazen heyecanlanıyoruz bazen de ürküyoruz. Filmlerden izlediğimiz senaryolar aklımıza geliyor, makinelerin dünyayı ele geçirmesi gibi distopyalar. Ama şunu da sormak gerekiyor. Yapay zekânın etkisi ülkelere göre mi değişiklik gösteriyo

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu