USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
YaÅŸam

Sismik izolatör nedir, nasıl çalışır? Nasıl yapılır?

Yaşanan büyük depremler sonrası deprem etkisini önemli ölçüde azaltan bina sismik izolatörü önem kazandı. Genellikle büyük yapı ve kamu alanlarından tercih edilen bu uygulama sayesinde vatandaşlar kendini güvence altına alabilir…

Sismik izolatör nedir, nasıl çalışır? Nasıl yapılır?
24-02-2023 11:09
Google News

Deprem ÖZETİ| sırasında, yapıya etki eden deprem yüklerini ve ivmeleri büyük ölçüde hafifleten bu izolatörler depremde insan hayatı için bir zorunluluk haline geldi. Bu izolatörlerin, proje ve uygulamaları doğru yerleştirildiği taktirde, deprem sırasında can ve mal kaybını önleyebiliyor.

SİSMİK İZOLATÖR NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Depreme karşı geliştirilen basit ancak bir o kadar da etkili bir sistem olan bina sismik izolatörleri, binanın tüm yapısını depremin yıkıcı etkisinden koruyabiliyor.

Yapıda uygun görülen kata, kolonlara veya betorname perdelere yerleştirilen bu sistemler, deprem ile yapı arasındaki direkt teması engelliyor. 

Deprem anında yatay olarak hareket eden izolatöler sayesinde, yumuşak ancak büyük salınım yaparak depremin sarsıntı gücü emiliyor ve o sırada bina içerisinde bulunanlar neredeyse depremi hissetmiyor.

Normalde bir yapı kendi ağırlığının onda biri kadar yük taşıyabilirken, bu sisteme sahip yapılar bu değerlerin üzerine çıkabiliyor. 

Sarsıntı yoğunluğunu yüzde 80'e kadar azaltan sismik izolatörler; kimyasallar, pas, nem ya da güneş ışınları gibi yıpratıcı durumlara karşı da korunaklı ve ortalama 60 yıl kadar kullanılabiliyor.  

BİNA SİSMİK İZOLATÖRLER NEYDEN YAPILIR? 

Bina zemine sabitlendiği zaman doğal olarak bina ve zemin ortak hareket ediyor ve bina zeminden aldığı enerjiyi boşaltıncaya kadar sallanmayı devam ettiriyor. Bu sarsılma esnasında bina esnekliğini yitirirse yıkılmaya başlıyor. İşte tam bu esnada sismik izolatörler devreye giriyor.

İzolatör dediğimiz sistem araba amortisörlerinde kullanılan bir sisteme çok benzer. Yaylı bir sistemle bina zeminden ayrılıyor ve böylelikle zemindeki olası sarsılmayı içine almamış oluyor. Bina sismik izolatörü, zemin hareketinin kontrollü olarak binaya aktarılmasını olanak sağlıyor.

SİSMİK İZOLATÖR SONRADAN TAKILIR MI?

Binanın hatta blokların en başında inşa edilmeden izolatöre göre yapılması gerekiyor. Mimari, statik, elektrik projenizin buna göre olması elzem. İzolatörlü binada kullanılacak sıhhi tesisatın malzemelerinin bile buna uyumlu olması gerekmektedir.

Binada sismik izolatör mevcut değil ve sonradan eklenmesi isteniyorsa o zaman en başında saydığımız kolon, blok hatta sıhhi tesisatın yenilenmesi gerekir. Zeminin, taşıyıcı sistem için uygunluğu kontrol edilmelidir çünkü sistemin geleceği kısım kesilerek, araya konabilir. Fakat bütün bunlar en başından yapılmadığı için oldukça maliyete sebep olacaktır.

SİSMİK İZOLATÖR FİYATLARI 2023

Yapılacak binanın özellikleri (kat, kolon adedi, zemin) ve firmanın maliyetine bağlı olarak değişmektedir. Yurtdışından getirilen izolatörlerin fiyatları genelde 6.000 dolar bazındadır. 5 katlı 4 dairenin barındığı bir binada toplam 40 taşıyıcı kullanılmaktadır. Binaya olan maliyeti ise kaba olarak, 4 milyon 560 bin TL olarak hesaplanmakta.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone 17 En Pahalı iPhone Serisi Olacak
iPhone 17 En Pahalı iPhone Serisi Olacak

Apple'ın bu yılın Eylül aylarında tanıtmaya hazırlandığı yeni iPhone 17 serisinde önemli ölçüde fiyat artışına gidileceği iddia ediliyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu