Depremin ÖZETİ| ekonomik maliyetinin 100 milyar doları aşabileceği belirtilirken, iktidar, bu maliyeti karşılamak için ilk adımı attı ve şirketlere tek seferlik yüzde 10 ek vergi getirildi. İş dünyası sürpriz olarak yorumladığı ek vergiye tepkili.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan bazı borçların yapılandırılmasına yönelik yasa teklifine eklenen vergi, şirketlerin yararlandığı istisnalar üzerinden alınacak.
Buna ek olarak iştirak kazancı istisnası ile yurtdışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden yüzde 5 ek vergi hesaplanacak. Bunun yanı sıra başka bir önerge ile yasa kapsamında matrah ve vergi artırımları ile ilgili beyannamelerden bin lira damga vergisi alınması ve bu verginin indirim hesaplanmasında dikkate alınmaması da öngörüldü.
Depremden etkilenen 11 il ile Sivas’ın Gürün ilçesindeki mükellefler kapsam dışında.
Yeni verginin detayları şöyle:
90 ile 100 bin şirketin ek vergi ödemesi bekleniyor.İlk taksit nisan ayı ikinci taksit ise ağustos ayında ödenecek.Ek vergi, gider ve indirim olarak dikkate alınmayacak ve hiçbir vergiden mahsup edilemeyecek.Tahsil edilen ek vergi, genel bütçe geliri olarak kaydedilecek. Mahalli idarelere verilecek payların hesabında dikkate alınmayacak. (Ozan Bingöl)KKM’YE VERGİ YOK
Sosyal medyada ek vergiyi değerlendiren Ozan Bingöl, bunun sadece başlangıç olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu ek vergi bu yılın ek vergi zincirinin sadece ilk halkasıdır. Asıl kritik mesele ise bu zincirin kimlerin boynuna dolanacağı yani vergi yükünün kimlerin sırtında kalacağıdır. Dün gece şirketlere deprem nedeniyle ek vergi getirildi. Bu ek vergi; üretim, yatırım, ihracat yapan şirketlerin yararlandığı istisnalara vergi getirirken, KKM kazançlarından elde edilen gelirlere uygulanan istisnayı kapsamıyor! Böyle bir ortamda bile hâlâ kimler korunuyor?!”
İŞ DÜNYASI TEPKİLİ: ZORUNLU BAĞIŞ
Ek vergi iş dünyasında tepki ile karşılandı. Vergiyi “zorunlu bir bağış” olarak yorumlayan iş insanları deprem için zaten bağış yaptıklarını hatırlatarak “Zaten firmalarımızın çok büyük ve güçlü finansal yapıları yok. Depreme de çok büyük maddi yardımlar yaptılar ve mali tabloları zora düşmüştü. Bu vergi kurumların mali tablosu iyice sarsacak. Biz insani olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapmıştık zatne şimdi devletin payını da üstleniyoruz” yorumunu yaptı.
(Erdal Bahçıvan)İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise yatırımların olumsuz etkileneceğini dile getirerek şu açıklamayı yaptı:
“Bu tür geçmiş taahhütlere dönük uygulamalar, sadece bugün değil gelecekte de farklı projeleri hayata geçirme planları yapan nitelikli yatırımcıların yatırım iştahını olumsuz etkileyecektir. Buna ek olarak yeni düzenleme, EYT ödemeleri ile birlikte kaynak oluşturmakta zorlanan şirketlere öngörülemeyen yeni zorluklar getirecektir.”
Editor : Şerif SENCER