USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sıra Dışı Psikolojik Sendromlar

Sendrom, kökeni ve durumu tam olarak bilinmeyen psikolojik bozukluklar olarak adlandırılabilir. Sendroma sahip olan kişinin gündelik yaşamını oldukça zora sokan durumlara yol açabilir.

Sıra Dışı Psikolojik Sendromlar
25-01-2023 23:13
Google News

Teknoloji ÖZETİ| ve beraberinde tıp, günümüzde oldukça gelişmiş durumda ve gelişmeye de devam ediyor. Bilim insanları, bundan elli yıl öncesinde yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan birçok hastalığa tedavi bulmuş haldeler.

Buna rağmen, beynin karmaşıklığı ve birçok bölümünün bilinmezliği sebebiyle beyin hala keşfedilmeyi bekleyen taraflarıyla dolu. Nöropsikiyatrik sendromlar da bu taraflardan biri. Dünyada nadir olarak görülen ve hala neden olduğu konusunda net bulgular olmayan sendromlardan birkaçını sizler için derledik!

Zombi filmlerinden fırlamış gibi: Yaşayan Ölü Sendromu

yaşayan ölü sendromu

Cotard Sendromu ya da diğer adıyla Yaşayan Ölü Sendromuna sahip kişiler, kendisinin ya da vücut parçalarının öldüğünü veya ölmekte olduğunu düşünürler. Dünyada yaklaşık 100 kişide rastlanan oldukça ender bir nöropsikiyatrik rahatsızlık olan Cotard Sendromu ilk defa 1880 yılında Jules Cotard tarafından tanımlanmıştır.

Cotard sendromundan muzdarip kişilerden biri de Graham adında bir adamdı. Doktorlar Graham’ın beyin fonksiyonlarını analiz etmek amacıyla PET taraması yaptıklarında şaşırtıcı bir sonuçla karşılaştılar. Doktoru bu konu hakkında şöyle bir açıklamada bulundu: ‘’Graham'ın beyin fonksiyonları, uyuyan ya da genel anestezi altındaki birinin beyin fonksiyonlarına çok benziyor.’’

graham beyiz analizi

Graham, New Scientist'e iyileşme döneminde verdiği bir röportajda, "Koku ve tat alma duyumu kaybettim. Yemek yememe, konuşmama ya da herhangi bir şey yapmama gerek yoktu" dedi. "Mezarlıkta zaman geçirdim çünkü ölüme en yakın olduğum yer orasıydı."

Cotard Sendromu çok nadir görüldüğü için bireysel vaka araştırmalarına dayanıyor. Şizofreni ve benzeri hastalıklara sahip insanlarda görülme olasılığı daha fazla olmasına rağmen tek bir nedeni olmayan ve çeşitli hastalıkların tetiklediği düşünülen bir rahatsızlık.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Nokia Telefonlar Avrupa Pazarından Çekiliyor
Nokia Telefonlar Avrupa Pazarından Çekiliyor

HMD, Avrupa pazarında Nokia markasıyla satışa sunduğu telefonları listelerden kaldırmaya başladı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu