Mikrosefali ÖZETÄ°| kesin bir ÅŸekilde tespit edildiÄŸi takdirde, bebeÄŸi ömür boyu etkisi altına alan ve farklı bir kafa görünümünün yanı sıra daha birçok etkisiyle yaÅŸam kalitesini azaltan bir hastalık.Â
Bu rahatsızlığın bebekler üzerinde ne gibi etkileri olduğuna ve hangi nedenlerle ortaya çıktığına daha yakından bakalım.
Mikrosefali, oldukça nadir görülen bir tür gelişimsel bozukluktur.
En açık haliyle bir bebeÄŸin kafasının, aynı yaÅŸ ve cinsiyetteki diÄŸer çocukların kafalarından çok daha küçük olduÄŸu bir durum olarak tanımlanabilir. Mikrosefalide kafa boyutu, çocuÄŸun başının çevresi etrafındaki mesafenin bir ölçüsüdür.Â
Standartlaştırılmış bir büyüme tablosu kullanan uzmanlar, mikrosefali şüphesi olan bebekleri diğerlerinin ölçüleriyle yüzdelik olarak karşılaştırır ve bu rahatsızlıktan muzdarip olup olmadığını tespit etmeye çalışır.
Bu rahatsızlığa sahip olduğu tespit edilen çocuklar, belirlenmiş olan değerlerin altında ölçülere sahiptir ve ayrıca şiddetli mikrosefali vakalarında kafa kusurlarının yanı sıra çocuğun alnı da eğimli olabilir.
Peki bu rahatsızlığın ortaya çıkma nedenleri nedir?
Az önce de belirttiğimiz gibi mikrosefali, genellikle anne karnında yani doğuştan ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğundan, genetik olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu durumda bebeğin kafatasını oluşturan kemikli plakalar arasındaki eklemler, olması gerekenden erken kaynaşır ve beynin büyümesini engeller.
Önüne geçmek içinse kraniosinostoz ismi verilen tedaviyle, bebeğin kaynaşmış kemikleri ayrılmaya çalışır ve bebek, ameliyata alınır. Bu ameliyatla bebeğin beynindeki baskının hafifletilmesi hedeflenerek, beyin gelişimi için yeterli alanın açılması sağlanır.
Mikrosefalinin bir diğer nedeni ise hamilelik ve doğum esnasında meydana gelen belli komplikasyonlar sebebiyle, bebeğin beynine giden oksijenin yeterince iletilememesidir. Ayrıca Down sendromu tespit edilen bebeklerde de mikrosefali görülme ihtimali artış gösterir.
Editor : Åžerif SENCER