Sinekkapan ÖZETİ| bitkisi, böcekleri ve örümcekleri tuzağa düşürmek ve yutmak için kapanan, çene benzeri yaprakları olan etçil bir bitki.
Avını, yapraklarını kapatarak kıstırıyor. Peki bir bitki nasıl oluyor da ne zaman kapanacağını anlayıp bu böcekleri yakalayabiliyor?
Yapraklarının iç kısmında bulunan hassas tüyler tarafından tetiklenen bazı özel mekanizmaları var.
Sinekkapan bitkisinin yapraklarının iç kısmı tetikleyici tüyleri içeriyor. Potansiyel av, tüylere temas ettiğinde bitkiye sinyal gönderiliyor. Ancak kapanın kapanması için genellikle birden fazla tüyün kısa süre içinde art arda hareket etmesi gerekiyor. Böylece yanlış alarm ihtimalinin önüne geçilmiş oluyor.
Tüylerin dokunması, bitkinin hücrelerinde elektrik sinyalleri oluşturuyor ve kapanın iç kısmındaki hücreler boyunca yayılıyor. Bu elektrik sinyalleri, kapanın içindeki hücrelerde hızlı bir su kaybına yol açıyor ve su kaybıyla turgor basıncı (bitki hücrelerinde suyun hücre zarı üzerine uyguladığı basınç) azalıp kapan hızlıca kapanıyor. İşte bu hareket genelde 1 saniyeden bile kısa bir süre içinde gerçekleşiyor ve bitki avını yakalıyor.
Peki sindirim süreci nasıl oluyor?
Kapan kapandıktan sonra böcek içeride sıkışıyor. Eğer yeterince küçükse ve kapan tamamen kapanmışsa bitki, sindirim enzimleri salgılamaya başlıyor. Bu enzimler, böceğin yumuşak dokularını parçalıyor ve bitki, besin maddelerini emiyor.
Sindirim süreci bittiğinde kapan yavaş bir şekilde tekrardan açılıyor ve böceğin sindirilemeyen parçaları dışarı atılıyor. Böylece kapan, tekrar kullanıma hazır hâle geliyor. İşte bu hassas mekanizma sayesinde sinekkapanlar avlarını profesyonel bir şekilde ele geçiriyor!
Kaynaklar: Columbia University, How Stuff Worksİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER