Gastroenteroloji ÖZETİ| Bölümü uzmanlarından Prof. Dr. Hakan Demirci'ye göre, ağız kokusu problemi sadece ağız ve diş sağlığıyla değil, aynı zamanda sindirim sistemiyle de ilişkilendirilebiliyor. Kişinin gündelik hayatındaki konforu ve ikili ilişkileri güçleştiren ağız kokusu nasıl geçer, nasıl giderilir?
Dişlerinizi sıkıyorsanız aman dikkat! Diş gıcırdatmak tam 20 yaş daha erken yaşlandırabilir…
AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?
Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Demirci, halitosisin (ağız kokusunun) bazen gastrointestinal sorunlardan kaynaklanabileceğini belirtiyor. Gastroenteroloji, sindirim sistemiyle ilgili sorunları inceleyen bir tıp dalı olduğundan, ağız kokusunun bazı durumlarda sindirim sistemi kaynaklı olabileceğine dikkat çekiyor.
Kan gruplarına göre beslenme listeleri! Kan grubu özellikleri nelerdir?
Aşırı terlemeye ne iyi gelir, nasıl geçer? Başın aşırı terleme nedenleri...
Prof. Dr. Demirci, sindirim sistemi kaynaklı ağız kokusuna neden olan faktörleri şu şekilde sıralıyor:
Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD): Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumu, ağız kokusuna neden olabilir.
Helikobakter Pylori Enfeksiyonu: Bu bakteri mide iç yüzeyini etkileyebilir ve ağız kokusuna yol açabilir.
Karaciğer Problemleri: Karaciğer fonksiyon bozuklukları veya hastalıkları, vücuttaki atıkların birikmesine neden olarak ağız kokusuna yol açabilir.
AĞIZ KOKUSU NASIL GEÇER?
Prof. Dr. Demirci, bu sorunun teşhis ve tedavisinin bir gastroenterolog tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Gastroenterologlar, hastanın genel sağlık durumunu değerlendirmek için çeşitli yöntemleri kullanabilirler.
Örneğin, GERD durumunda asit baskılayıcı ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerektiğinde cerrahi müdahale gibi tedaviler uygulanabilir. Helikobakter pylori enfeksiyonu ise antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Ayrıca, ağız kokusunu azaltmak için sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra ağız hijyenine de özen göstermek önemlidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma ve düzenli diş kontrolleri gibi alışkanlıklar ağız sağlığını korumak için önemlidir.
Prof. Dr. Demirci, sosyal ilişkilerde olumlu bir izlenim bırakmak için ağız kokusuna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sürekli bir ağız kokusu sorunu yaşayanların bir sağlık profesyoneli ile konuşmalarının önemli olduğunu belirtti.
Editor : Şerif SENCER