USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Simülasyonda Yaşayıp Yaşamadığımız Kanıtlabilir mi?

Alman fizikçi Melvin Vopson, 2019 yılında ortaya attığı teorisine dayanarak insanlığın bir simülasyonda yaşayıp yaşamadığını kanıtlayabileceğini iddia etti. Hatta Vopson, yapacağı deney için şimdiden bağış toplamaya başladı bile.

Simülasyonda Yaşayıp Yaşamadığımız Kanıtlabilir mi?
25-11-2022 00:18
Google News

Antik ÖZETİ| Maya ve Aztek uygarlıklarından beri insanlık, içinde yaşadığımız dünyanın gerçek olup olmadığını sorguluyor. O zamanlarda dünyanın bir resmin içinde olduğunu iddia ediyordu. Daha sonraları ise bu soru “Acaba bir simülasyonda mı yaşıyoruz” sorusuna evrildi.

Geçtiğimiz günlerde Alman fizikçi Melvin Vopson, insanlığın bir simülasyonda yaşayıp yaşamadığını kanıtlayabilecek bir deney yapacağını açıkladı. Hatta Vopson, bu deney için gereken parayı bağışlarla toplamaya başladı bile.

Peki bunu nasıl kanıtlayacak?

Vopson, 2019 yılında ortaya attığı ve Einstein’in genel görelelik kuramına dayandırdığı teorisinde, evrendeki her bilgi parçasının sonunun olduğu ve ölçülebilir olduğunu ortaya atmıştı. Bu teoriye göre bilginin de bir kütlesi vardı ve gerekli teknoloji sayesinde bu kütle hesaplanabilirdi. Ünlü fizikçi de bu kütleyi hesaplamak ve normalde erişilemeyen bilgi parçalarını bu sayede “elde ederek” incelemek istediğini, bu sayede evrenin simülasyon olup olmadığını kanıtlayacağını iddia ediyor.

Elektronların bile bilgi depoladığını ve tüm nesnelerin bu bilgi parçaları nedeniyle var olduğunu iddia eden Vopson, bu bilgi parçalarını bilgisayar programlarındaki bitlere benzetiyor. Teoride bu bilgi parçalarını elde edip birleştirerek evrenin sırrını çözebileceğine inanan fizikçi, bu teorisini yetersiz teknoloji nedeniyle kanıtlayamadığını ancak yakın gelecekte ve gelecek bağışlar sayesinde kanıtlayabileceğini de belirtiyor.

Bir kere de örneklerle açıklayalım

Vopson’ın teorisi gerçekten de oldukça karmaşık ve bir noktadan sonra anlaşılmaz hale gelebiliyor. İsterseniz gelin bir de simülasyon örneği üzerinden açıklayalım. Diyelim ki gerçekten de bir simülasyon içerisinde yaşıyoruz. O zaman bu mantığa göre kendimiz de dahil olmak üzere etrafımızdaki her şey aslında tıpkı Matrix filmindeki gibi birer kod yığını. Vopson’ın teorisine göreyse bu kod parçalarının belirli bir ağırlığı var ve eğer yeterince hassas ölçüm yaparsak bu kodları tespit edebiliriz. Doğru koşullar sağlandığında bu kodlara ulaşabileceğimizi iddia eden Vopson, tıpkı bilgisayar programlarındaki gibi “tersine mühendislik” yaparak bu kodların içeriğini öğrenerek programı istediğimiz gibi manipüle edebileceğimizi iddia ediyor.

Daha sonrasında ise tek yapmamız gereken simülasyonu istediğimiz şekilde baştan yazmak olacak. GTA’da hile yazmaya benzer bir şekilde insanlığın dünyayı değiştirebileceğini iddia eden Vopson’a göre çok yakında bu söylediklerimizin hepsi gerçek olacak.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Siri'nin en gelişmiş versiyonu iOS 19'a mı kaldı?
Siri'nin en gelişmiş versiyonu iOS 19'a mı kaldı?

Apple, en gelişmiş Siri 'yi iOS 19 ile 2025'te tanıtacak, 2026 baharında kullanıma açacak. İşte detaylar...

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu