ABD'de ÖZETİ| şu sıralar ciddi bir bankacılık krizi yaşanıyor. Silicon Valley Bank'ın iflası ile başlayan süreç, sonraki aşamada birkaç bankaya daha sıçradı. ABD hükümeti yatıştırıcı açıklamalar yapıyor olsa da yaşananlar, yeni bir küresel resesyon ihtimalinin hiç olmadığı kadar yükseldiğini düşündürüyor. Gelen son haberler, ABD'deki bankacılık krizinin fitilini ateşleyen şeyin internet olduğunu gözler önüne seriyor.
Silicon Valley Bank'ın düzenleyicilere sunduÄŸu bir raporda çarpıcı ifadeler yer alıyor. Åžirkete göre müşteriler, sadece bir gün içerisinde 42 milyar dolarlık çekim talebinde bulundular. Bu denli büyük bir çekim talebi, bankanın nakit bakiyesini -1 milyar dolara kadar düşürdü. Silicon Valley Bank, sosyal medya platformlarındaki paylaşımlar ile anlık mesajlaÅŸma uygulamalarındaki topluluklarda panik ortamı oluÅŸturulduÄŸunu, 42 milyar dolarlık çekim talebinin bu ortam içerisinde geldiÄŸini söylüyor.Â
En çok paylaşım Twitter'da yapıldı!
Yapılan açıklamalara göre bankanın batmasına neden olan bir numaralı internet mecrası Twitter'dı. Zira binlerce kişinin takip ettiği hesaplardan konuyla ilgili paylaşımlar yapılıyor, bu paylaşımlar retweet aracılığıyla on binlere, yüz binlere ulaşıyordu. Sonrası ise şaşırtıcı değildi. Twitter'dan çıkan paylaşımlar anlık mesajlaşma uygulamaları ve diğer platformlar aracılığıyla 42 milyar dolarlık çekim emrinin oluşmasına yol açtı.
"Twitter'dan beslenen ilk banka yığılması"
House Financial Services patronu Patrick McHenry, yaşanan olayı şöyle yorumluyor: Twitter'dan beslenen ilk banka yığılması. Yaşananlarla ilgili CNN'e demeç veren Prof. Janet L. Yellen ise geçmişte de benzer olaylar yaşandığını, insanların topluca bankalara hücum ettiğini ancak o yıllarda bunun daha yavaş olduğunu söylüyor. "Şimdilerde Twitter'a sahibiz." diyen profesör, bilginin nasıl büyük bir hızla yayılabildiğini bu sözlerle açıklamış oldu.
"Hız, istikrarı bozuyor"
Sektör uzmanlarının görüşleri pek de değişmiyor. Örneğin Ben Thompson isimli teknoloji endüstrisi odaklı analist de yaşananların temel nedeninin internet olduğunu söylüyor. Thompson'a göre internet sayesinde hem bilgi çok hızlı bir şekilde yayılıyor hem de internet bankacılığı ile para çekme yarışı hiç olmadığı kadar hızlı bir hal alıyordu. Thompson, "Hız, istikrarı bozuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Devasa bankaların iflası, gerçekten sadece Twitter'daki paylaşımlar nedeniyle mi oldu? Fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz...
Editor : Åžerif SENCER