USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sherlock'tan Bile İyi Hafıza Kazandıran Zihinsel Bozukluk

Oldukça karmaşık matematik işlemlerini saniyeler içerisinde yapabilmek, herhangi bir müzik eğitimi almadan dilediğiniz enstrümanı kusursuz bir şekilde çalabilmek ya da 20 yıl öncesine gittiğinizde bile o güne dair tüm ayrıntıları hatırlayabilmek ister miydiniz?

Sherlock'tan Bile İyi Hafıza Kazandıran Zihinsel Bozukluk
15-04-2023 20:13
Google News

Muhtemelen ÖZETİ| bu sıra dışı becerilere sahip olmak hepimizin hayali ancak buna benzer yetenekleri olan insanlar, aynı zamanda hayatının bir evresinde birçok sağlık problemiyle karşı karşıya kalmış ya da hala bu rahatsızlıklarla mücadele etmekte. 

Alışılmışın dışında becerilere sahip olan bu kişiler, Savant adı verilen bir sendroma sahip ve yaşamları bir hayli zorlu ilerlemekte. Savant sendromu nedir, kişide nasıl etkiler yaratır ve bu şaşırtıcı rahatsızlığa sahip insanlar hayatlarına ne şekilde devam eder hep birlikte göz atalım. 

Savant sendromu herhangi bir zihinsel bozukluğu olan kişinin, sağlıklı insanlara göre sıra dışı sanat, matematik veya uzamsal yetenekleri içerebilen beceri veya becerilere sahip olduğu oldukça nadir rastlanan bir durumdur. 

matematik yetenekleri

Bu sendrom, doğumla birlikte ortaya çıkabilirken, erken çocukluk döneminde de gelişebilir ve bazı merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları veya yaralanmalar nedeniyle çeşitli beyin hasarları ve bozukluklarına neden olarak gelişimini sürdürebilir. 

Bir araştırmaya göre erkeklerin Savant sendromuna sahip olma olasılığının, kadınlara oranla %10 daha yüksek olduğu tespit edildi ve yine bu rahatsızlığa sahip 319 kişi cinsiyet üzerinden değerlendirildiğinde örneklerin %79’u erkekken yalnızca !’i kadındı

Savant sendromu hakkında açıklanamayan ve tanımlanamayan birçok soru işareti bulunmakta ancak araştırmacılar, bu rahatsızlığın otizm ile bağlantılı olduğu konusunda hemfikir. 

Dustin Hoffmann)

Elbette bu sendroma sahip her insan mutlaka otistiktir ya da tüm otizmli kişiler bu hastalığı taşır şeklinde bir öngörü yanlış olacaktır. Bu doğrultuda yalnızca otizmli her 10 kişiden 1'inin bazı Savant yeteneklerinin olduğu tahmin edilir. Bu becerilerin nasıl geliştiği ise belirsizliğini koruyan konulardan sadece biri.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Türk girişiminden elektrikli hiper otomobil atağı! İşte görüntüler
Türk girişiminden elektrikli hiper otomobil atağı! İşte görüntüler

Elektrikli hiper otomobil Elektron Quasar için yeni görüntüler yayınlandı. Türk girişimcinin projesi neler vadediyor?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu