USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sevindiren ihracat artışı: 145 milyon 958 bin dolar gelir sağlandı

Türkiye'den yılın 9 ayında 100 ülkeye 145 milyon 958 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirildi.

Sevindiren ihracat artışı: 145 milyon 958 bin dolar gelir sağlandı
12-10-2022 12:23
Google News

Güneydoğu ÖZETİ| Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgiye göre, 2021 yılında 110 ülkeye 209 milyon 686 bin dolarlık fıstık ihraç edildi.

Geçen yılın ocak-eylül döneminde 12 bin 319 ton ürün karşılığında 129 milyon 816 bin dolar elde edilirken, bu yılın aynı döneminde 100 ülkeye yapılan ihracat değer bazında yüzde 12 arttı ve 145 milyon 958 bin dolar gelir sağlandı.

Yılın üçüncü çeyreğinde Irak, Gürcistan, Hollanda, Cezayir, Malezya, Japonya, Fas, Fransa, Umman, Dubai, Belçika, İspanya, Avusturya ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu 100 ülkeye 15 bin 941 ton fıstık ihracatı gerçekleştirildi.

Türkiye'nin fıstık ihracatında ilk sırayı İtalya aldı. İtalya'ya 31 milyon 400 bin dolarlık fıstık gönderildi. İtalya'yı 22 milyon 213 bin dolarla Almanya, 13 milyon 353 bin dolarla Kırgızistan izledi.

YIL SONUNA KADAR İHRACAT RAKAMLARI DAHA DA ARTACAK 

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'nin bu yılın ocak-eylül döneminde yaptığı fıstık ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artmasının ülke ekonomisi açısından sevindirici olduğunu belirtti.

Tarımın her geçen gün daha da stratejik bir noktaya geldiğini aktaran Kaya, şöyle konuştu:

"Dünyanın bugün içinde bulunduğu durum bize gösteriyor ki ancak tarımın ihyasıyla güçlü bir ekonomiyi inşa edebiliriz. Bu bağlamda hem çiftçimiz hem de tüccarımız için fayda sağlayacak metotlar geliştirmeli, stratejik ürünlerimizi uygun tarım politikalarıyla muhafaza altına almalıyız. Böylece üretim ve ihracat rakamlarımız daha da yükseliş gösterecektir. Fıstığın ilk kez meyvesini verdiği bu topraklardan çok daha büyük rakamlar elde edilebilir. Şanlıurfa, en çok fıstık ağacına sahip şehir. Şimdi fıstığın anavatanında 'Urfa keten köyneği fıstığı' adıyla coğrafi işaretle tescili alındı.

Şanlıurfa, rekolte açısından da her dönem birinciliği göğüslemektedir. Türkiye'nin dünya genelinde değişiklik gösteren iklim şartları ve küresel krizlere rağmen ihracat rakamlarında yakalamış olduğu başarı bizler için sevindiricidir. Bu dönemde elde edilen yeni mahsullerle yıl sonuna kadar ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkacağına inanıyoruz. Ülkemiz, fıstık açısından dünya pazarında daha fazla söz sahibi olacaktır."

LİSANSLI DEPO ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR 

Kaya, Borsa olarak fıstık alanında üretimi ve ticaretini geliştirme noktasında çalışmalar yaptıklarını anlatarak, bunların başında da fıstık lisanslı deponun kurulması olduğunu ifade etti.

Bu yönde çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Kaya, "Fıstık lisanslı depomuzun da faaliyete geçmesiyle çiftçi ve tüccarımız bu alana daha da ilgi gösterecekler ve buna bağlı olarak Türkiye ihracat noktasında daha büyük başarılar elde edecek." dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi
ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi

Yeni düzenleme ile engelli araç alımlarında 10 yıl satış yasağı ve yerli üretim zorunluluğu getirildi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu