USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Schengen Vizesinin İsmi Nereden Geliyor?

Yurt dışı seyahati planlıyorsanız başvurulan vizenin başında Schengen geliyor. Avrupa Birliği ülkelerini rahatça gezmemizi sağlayan bu vizenin adı neden Schengen, hiç düşündünüz mü?

Schengen Vizesinin İsmi Nereden Geliyor?
12-10-2024 16:07
Google News

Pek ÖZETİ| çok ülkeye seyahat etme imkânı sağlayan bu vize türü, aslında ismini çok uzun yıllar önce almış.

Kısa süreli seyahatler için verilen Schengen vizesinin adı, bakın nereden geliyormuş!

Schengen vizesi ile Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi ülkelerinde özgürce dolaşma imkânı buluyoruz.

schengen vizesi

Schengen’in ismi, Avrupa'daki sınır kontrollerinin tarihsel gelişiminden geliyor. Biraz geçmişine inecek olursak I. Dünya Savaşı'na değinmemiz gerekecek. Savaşın ardından başlayan pasaport kontrolleri, Avrupa'da bir norm hâline gelmişti.

Ancak Belçika, Hollanda ve Lüksemburg gibi Benelüks ülkeleri, 1944’te kendi aralarında bir anlaşma yaparak sınır kontrollerini kaldırmaya karar verdiler. Zamanla bu durum, çeşitli anlaşmazlıklara da yol açtı.

1985’te Belçika, Fransa, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya, Schengen kasabasının yakınlarındaki yeni bir anlaşma imzalamıştı.

schengen vizesi

Bu anlaşma, ülkeler arasındaki sınır kontrollerinin tamamen kaldırılmasını hedefliyordu. 1990’da ise bu sürecin resmiyete dökülmesiyle Schengen Sözleşmesi imzalandı ve “Schengen Bölgesi” tanımı ortaya çıktı. Bugün, Hırvatistan ile Schengen Bölgesi'nde toplam 27 ülke yer alıyor.

Schengen vizesi, bu bölgedeki ülkelere seyahat etmek isteyen gezginler için serbest dolaşım hakkı tanıyan bir belge. Tek bir vize ile birçok ülkeyi ziyaret etme fırsatı sunan Schengen, Avrupa'nın kültürel zenginliklerini, tarihi mekanlarını ve doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için büyük bir avantaj sağlıyor.

Kaynaklar: Axa, Consilium

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Aşırı Düşünüyoruz?
Neden Aşırı Düşünüyoruz?

Günümüzde “overthink” adı altında çok fazla düşünceye maruz kalıyoruz. Sosyal ilişkiler de bu düşüncelerin bir parçası. İnsanlar ne der, ne düşünür gibi düşünceler etrafta kol geziyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu