USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Savaş Uçaklarında Neden İşaret Fişeği Kullanılıyor?

Savaş uçakları, yüksek teknolojileri ve olağanüstü hızlarıyla gökyüzünün hakimi gibi görünse de onları vurmak için kullanılan gelişmiş füze sistemleriyle savaşmak zorundalar. İşte bu noktada kullandıkları bir taktik var.

Savaş Uçaklarında Neden İşaret Fişeği Kullanılıyor?
27-10-2024 22:28
Google News

O ÖZETİ| da gökyüzünde renkli ışıklarla görsel şölen yaratan fişekler. Aslında bu küçük ama etkili cihazlar, savaş uçaklarının savunma başarılarında olmazsa olmazlardan biri.

Peki sadece bir fişek onları nasıl koruyor?

İşaret fişekleri nasıl çalışıyor?

savaş uçakları füze

Savaş uçakları yüksek irtifalarda uçarken bir yandan da farklı tehditlerle başa çıkma zorundalar. En büyük tehditlerden biri de ısı güdümlü füzeler. Bu füzeler, uçak motorlarından çıkan sıcaklık dalgalarını hedef alarak kitleniyorlar.

Bu durumda da savaş uçaklarının ısıyı taklit ederek füzeyi yanıltması gerekiyor. Fırlatıldıkları anda da kısa sürede çok yüksek sıcaklık yayarak füzelerin ilgisini çekiyorlar ve uzaklaşmalarına yardımcı oluyor.

Gökyüzünde önemli yerleri var.

savaş uçakları işaret fişeği

İşaret fişekleri, özellikle hava operasyonlarında veya düşman hava savunmasının aktif olduğu bölgelerde oldukça önem arz ediyor.

Ani bir füze tehdidi algılandığında, uçak pilotları hemen bu fişekleri devreye sokuyor ve aldatmaca ile güvenli kaçış rotaları oluşturuyorlar. Yani gökyüzünde görülen bu renkli ışıklar aslında iyi birer savunma yöntemi.

Modern savaş teknolojileri sürekli gelişse de hızlı müdahale sağladıkları için fişekler standart ve vazgeçilmez bir çözüm olarak kullanılmaya devam ediyor.

Hatta bazı uçaklar, işaret gösterilerini otomatik olarak algılayıp fırlatabilen geliştirilmiş sistemlere de sahip. Böylece pilotlar, tehlikeyi algılamadan önce uçağın otomatik olarak savunma yapabilmesi mümkün hâle geliyor.

Kaynak: Science ABC

Bunları da inceleyebilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Apple'ın Akıllı Ev Ekranı Eski iMac Benzeri Tabanla Gelecek
Apple'ın Akıllı Ev Ekranı Eski iMac Benzeri Tabanla Gelecek

Apple, 2025'te piyasaya çıkması beklenen yeni akıllı ev sisteminde eski iMac tasarımından ilham alacak.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu