Satranç, ÖZETİ| 8x8 bir ızgara üzerinde 64 kareden oluşan, iki kişinin karşılıklı oynadığı stratejik bir zekâ oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenen ve severek oynanan bir oyundur.
Satranç oyunun amacı, oyun sırasında oyuncuların belli kurallar doğrultusunda satranç tahtası üzerinde yer alan taşlarla rakibinin şahı mat etmektir. Bunun için birbirlerinin taşlarını oyun dışı bırakarak oyunu ilerletmeye çalışırlar.
Satranç tahtasındaki en önemli taş şahtır. Şah taşının elenmesi oyunun sonunu getireceği için tahta üzerinde ne pahasına olursa olsun korunması gereken tek taştır.
10 SANİYE İÇİNDE: TEK HAMLEDE ŞAH MAT
Satranç bilinen en iyi strateji oyunlarından bir tanesidir. Bu yüzden bir hamle yapmadan önce sonraki hamleyi de düşünüp hareket etmeniz gerekir. Satranç oynarken bazen keskin kararlar verilebilir ve bir sonraki değerli bir hamle için bazı fedakârlıklar yapılabilir.
Satranç oyunun amacı rakibinin şahına saldırarak oyunu mat etmektir. Bu yüzden hep bir sonraki adımın ne olacağı düşünülmesi gerekir.
Yukarıda yer alan satranç tahtası görselinde artık tüm oyunun sonuna gelindiği gösterilmektedir. Bu satranç oyununda sıra beyazlarda. Sizden istenen 10 saniyede siyah şahı mat etmeniz. Sizin burada izleyeceğiniz hamle hangisi?
HAZIRSANIZ SÃœRE BAÅžLIYOR
Tüm dikkatinizi toplayın ve satranç tahtasına odaklanın. Tek bir hamle hakkınız ve 10 saniye süreniz var. Satranç konusunda deneyimli olanlar çoktan buldu bile.
Bulamayanlar için küçük bir ipucu verelim. Unutmayın satranç bir strateji oyunu olduğu için sadece şu an oynayacağınız hamle değil, bir sonraki hamleleri de hesaplamanız gerekiyor. Buna rakibinizin yapacağı hamlede dâhil.
SÃœRE BÄ°TTÄ°
Ve işte süre bitti. Yapılması gereken doğru hamleyi bulanları şimdiden tebrik ediyoruz. Doğru hamleyi hala bulamayanlar için ise aşağıya doğru hamleyi içeren görseli bırakıyoruz.
Evet, yapılması gereken doğru hamle beyaz kaleyi a1’den a7’ye hareket ettirmek. Peki, siz doğru cevabı verilen süre içerisinde bulabildiniz mi? Yorumlarda bizimle düşüncelerinizi paylaşın ve stratejik düşünmenizi geliştirmek için sonraki zekâ testlerimizi takip etmeyi unutmayın!
Editor : Åžerif SENCER