USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Şaşırtan keşif: Dünyanın en eski mikropları

Bilim insanları, Güney Afrika’daki 2 milyar yıllık bir kayada, dünya üzerindeki en yaşlı mikropları keşfetti.

Şaşırtan keşif: Dünyanın en eski mikropları
07-10-2024 14:22
Google News

Yapılan ÖZETİ| yeni bir araştırma, dünyanın en eski mikroplarını ortaya çıkardı. 2 milyar yıllık kayada bulunan mikroplar, yalnızca Dünya'nın değil, Mars'ın da geçmişine ışık tutabilir.

Yeryüzünün derinliklerinde, mikropların uzun süre hayatta kalabileceği özel ortamlar oluşabiliyor. Bu organizmalar, milyonlarca yıl boyunca varlıklarını sürdürebiliyor. Yeni araştırma, Güney Afrika’daki Bushveld Magmatik Kompleksi’nde gerçekleştirilirken, burada daha önce tespit edilen mikroplardan neredeyse 1,9 milyar yıl daha yaşlı örnekler bulundu.

MİKROPLAR İÇİN ELVERİŞLİ ORTAM

Bushveld Magmatik Kompleksi, yaklaşık 2 milyar yıl önce magmanın yavaşça soğumasıyla oluşmuş bir bölgedir. İrlanda büyüklüğündeki bu alan, dünyanın en zengin maden yataklarından bazılarına ev sahipliği yaparken, küresel platinin yaklaşık yüzde 70’inin de buradan çıkarıldığı biliniyor.

Uzmanlar bölgenin tarihsel olarak büyük ölçüde değişmeden kalmış olmasının, çok eski mikropların yaşaması için elverişli bir ortam sunduğunu belirtti.

CANLI OLDUKLARI DOĞRULANDI

Araştırma ekibi mikropları, yerin 15 metre altında, 30 santimetre uzunluğundaki 2 milyar yıllık kayada keşfetti. Çalışma, Microbial Ecology adlı hakemli dergide 2 Ekim’de yayımlandı.

Ekip, mikropların uzun yıllar boyunca kayada yaşadığını ve sondaj sırasında yüzeye çıkmadığını tespit etmek için çeşitli görüntüleme teknikleri kullandı.  Protein içeriğini inceleyen ekip, organizmaların canlı olduğunu doğruladı.

1.9 MİLYAR YIL DAHA YAŞLI

Tokyo Üniversitesi’nden Yohey Suzuki, çalışmanın bulgularının heyecan verici olduğunu belirterek, “2 milyar yıllık kayaların yaşama elverişli olup olmadığını bilmiyorduk. Bu, şu ana kadar keşfedilen en eski canlı mikroorganizmalardan biri,” dedi.

Daha önceki araştırmalarda, en eski mikropların bulunduğu katmanın okyanus tabanının altındaki 100 milyon yıllık tortularda olduğu biliniyordu.

Araştırmacılar, bu bulguları daha derinlemesine inceleyerek, Dünya’daki yaşamın kökenleri hakkında daha kapsamlı bilgi edinmeyi umuyor.

Ayrıca, NASA’nın Perseverance aracının Mars’tan, bu yeni keşfedilen kayaya yakın yaşlarda örnekler getirmeye hazırlandığı bilgisinin de heyecan verici olduğunu vurguladı.

Suzuki, “Dünya’daki 2 milyar yıl öncesine ait örneklerde mikrobiyal yaşamı bulmak, Mars’tan gelen örneklerde bulabileceklerimiz açısından büyük bir heyecan kaynağı,” ifadelerini kullandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Türkiye'de bir ilk: Yanardağ patlaması tehlikesi!
Türkiye'de bir ilk: Yanardağ patlaması tehlikesi!

Manisa'da keşfedilen magma odalarının, deprem ve yer kabuğu hareketleriyle tetiklenerek yeniden volkanik patlama riski taşıdığı belirlendi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu