Sarı ÖZETİ| nokta hastalığı, çoğunlukla ileri yaşlarda görülen ve görme işlevini etkileyen bir rahatsızlıktır. Sarı nokta, retina üzerinde bulunan ve merkezi görüşün sağlandığı bölgeye verilen isimdir. Konuya ilişkin bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen, sarı noktanın hastalık boyutuna ulaştığında tedavi edilmezse eğer görme kaybı ile sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.
Sindirim sistemindeki sorunlardan kaynaklanabilir: Ağız kokusunun temel nedeni!
Göğüs ağrısı çekenler aman dikkat! Kanser olabilir…
SARI NOKTA HASTALIÄžI NEDÄ°R?
Sarı nokta hastalığı, göz sağlığını etkileyen bir durumdur ve genellikle iki farklı türde ortaya çıkar. Bu türler, kuru sarı nokta hastalığı ve ıslak sarı nokta hastalığıdır. Her iki tür de retina üzerinde meydana gelen değişikliklerle ilişkilidir ve görme kaybına neden olabilir.
Karında nabız atması normal mi? Karında nabız atması nasıl geçer, neden olur?
Kuru Sarı Nokta Hastalığı: Retina Hücrelerinin Ölümü
Kuru sarı nokta hastalığı, sarı noktanın merkezi kısmında hücresel birikimlerin oluştuğu bir türdür. Bu birikimler, retina hücrelerinin ölümüne ve zamanla görme kaybına yol açabilir. Kuru sarı nokta hastalığı genellikle yavaş ilerler.
Islak Sarı Nokta Hastalığı: Anormal Kan Damarları
Islak sarı nokta hastalığı, kan damarlarının retina altında anormal şekilde büyüdüğü bir türdür. Bu anormal kan damarları sızabilir ve retina hücrelerine zarar verebilir. Islak sarı nokta hastalığı, kuru sarı nokta hastalığına göre daha hızlı ilerler ve daha ciddi görme kaybına neden olabilir.
GÖZDE SARI NOKTA HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Sarı nokta hastalığı, yaşlanma süreci, genetik faktörler, sigara içme, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi çeşitli faktörlerle ilişkilendirilmiştir. Erken teşhis, hastalığın tipine bağlı olarak değişen tedavi seçenekleri açısından önemlidir.
SARI NOKTA HASTALIÄžI BELÄ°RTÄ°LERÄ°
Yaşla ilişkili göz hastalıklarının erken teşhisi için düzenli göz muayeneleri önemlidir. Sarı nokta hastalığının belirtileri, merkezi görüşte bulanıklık veya kayıp gibi durumları içerebilir. Bu belirtileri yaşayan bireylerin bir göz doktoruna danışması önemlidir.
SARI NOKTA HASTALIÄžI TEDAVÄ°SÄ°
Sarı nokta hastalığı tedavisi, hastalığın tipine ve evresine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tedavi, birkaç dakika süren 3 seans halinde gerçekleştirilir. Tedavi sırasında basit enjeksiyon işlemleri uygulandığı için işlemler hızlı bir şekilde tamamlanır.
Kuru Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi: Omega 3 ve Vitamin Desteği
Kuru sarı nokta hastalığına sahip bireylere omega 3 ve vitamin desteği verilebilir. Düzenli kontrollerle hastalığın ilerlemesi izlenir.
Islak Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi: Göz İçi Enjeksiyon Tedavisi
Islak sarı nokta hastalığına sahip bireylere göz içi enjeksiyon tedavisi uygulanır. Bu tedavi sırasında Anti-VEGF ilaçları doğrudan göze uygulanır.
Her iki durumda da tedavi seçenekleri, hastalığın tipine özgü olarak belirlenir. Sarı nokta hastalığıyla ilgili tedavilerin düzenli ve özenli bir şekilde uygulanması, görme kaybının sınırlanmasına yardımcı olabilir.
Editor : Åžerif SENCER