Hepimiz ÖZETİ| evimizde daha hızlı internet istiyoruz, hepimiz bekleme sürelerinin ve indirme sürelerinin çok kısalmasını bekliyoruz. Daha ötesinde ise süper bilgisayarlar gibi teknolojiler geldikçe daha yüksek hıza da ihtiyaç duyulacak. Yeni geliştirilen bir çip ise bu ihtiyaca cevap verecek.
Kopenhag’da bulunan Danimarka Teknik Ãœniversitesi’nden Asbjorn Arvad Jorgensen, geliÅŸtirdiÄŸi çip ile saniyede 1.84 petabyte veri aktarmayı baÅŸardı. Bu büyük hız sayesinde baÄŸlantı kurmak ve veri indirmek çok daha hızlı hale geliyor.Â
Işıkla veri işlemek: Işık hızında veri işlemek
AraÅŸtırmacılar yaptıkları çalışmada fotonik çip kullandı. Bu mikroçipin içinde iki veya daha çok sayıda fotonik bileÅŸen bulunuyor ve bu bileÅŸenler, çalışan bir devre oluÅŸturuyor. Bu devre sayesinde 7,9 kilometre mesafeden gelen verileri tespit edip, iÅŸleyip, gerekli verileri oluÅŸturup iÅŸlemeyi baÅŸarabiliyor.Â
İlk olarak araştırmacılar veriyi 37 farklı kısma ayırdı ve her bir parçayı fiber optik kablosunun farklı bir kısmından gönderdi. Sonrasında da her bir kısmı kendi içinde 223 veri yığını haline getirdi ve her bir veriyi elektromanyetik tayfın farklı katmanlarına ayırdı. Böylece veriler karışmadan aktarılabiliyordu, üstelik var olan fiber optik yapısıyla.
Aslında daha yüksek hızlara ulaşmak mümkün.
Aslında geçmişte daha yüksek aktarım hızlarına da ulaşmak mümkün olmuştur. Örneğin 10.66 petabyte gibi yüksek hızlar görülmüştü ancak burada bir sorun vardı. Bu gelişmiş sistemler oldukça pahalı ve aslına bakılırsa oldukça kullanışsız yapılardı. Yeni çalışma ise ciddi bir teknolojik atılımın altyapısını oluşturabilir.
Editor : Åžerif SENCER