Yapay ÖZETİ| zekanın kullanım alanı giderek genişliyor. Bundan en büyük etkileri ise siyasi liderler ve dünyaca ünlü kişiler görüyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Papa Francis hakkında çıkan yapay zeka kullanılarak oluşturulan görseller toplumda büyük yankı uyandırmıştı.
Sahte seslerle üretilen şarkılar ve videolar her ne kadar eğlenceli gözükse de işin bir de karanlık bir boyutu var: Dolandırıcılık. Geçtiğimiz dönemde bir anneden kaçırılan kızı için fidye istenmiş ve durumun gerçekliğini kanıtlamak için kaçırıldığı söylenen kızın sahte sesi kullanılmıştı. Aslında kız hiç kaçırılmamıştı.
Aynı dolandırıcılık yöntemi, yapay zeka ile daha gerçekçi bir hal alıyor
Yapay zeka dolandırıcılığı giderek yaygınlaşıyor ve telefonun ucundaki ses, sevdiğiniz bir insanın sesi gibi geldiği için bu durum epey korkutucu bir hal alabiliyor. Günümüzde ülkemiz dahil dünyanın birçok yerinde dolandırıcılık bazıları için artık bir meslek. Teknolojinin de gelişmesiyle bu durum giderek inandırıcılığını artırıyor. Telefonda yapılan dolandırıcılıklar, tabi ki en kolayı ve en yaygını. Ama artık daha korkutucu.
2023’ün Nisan ayında, yeni nesil yapay zeka dolandırıcılıklarının örneklerini görmüştük. Örneğin çağrı yanıltma yöntemi kullanılarak sevilen biri, kurbanın telefonunda arayan kişi olarak görünmüştü. Bir diğeri ise, kaçırılmamış olan kızını serbest bırakmak için bir anneden fidye parası koparmaya çalışmak amacıyla bir yapay zeka ses klonunu kullanmıştı.
McAfee şirketi, yapay zekanın bu tür kötü kullanımını gördü ve konuyla ilgili derinlemesine bir rapor yayınladı. Şirket yayınladığı raporda, sahte sesleri önlemenin ve dolandırıcılıktan korunmanın yollarını açıkladı.
Editor : Şerif SENCER