Son ÖZETİ| günlerde yurt içi piyasalarda yayılan sahte dolar iddiaları, hem esnafı hem de yatırımcıları tedirgin ediyor. İddialara göre, piyasada 100 milyon doları bulabilecek sahte 50 ve 100 dolarlık banknot dolaşıyor. Daha da endişe verici olan, bu sahte banknotların, para sayma makinelerinden sorunsuzca geçebildiği yönündeki söylentiler.
Para sayma makinelerinin mevcut teknolojiyle yalnızca banknotların içerisindeki demir parçalarını algıladığı, ancak sahtecilikte kullanılan yeni yöntemlere karşı yetersiz kaldığı belirtiliyor. Uzmanlar, makinelerin klişe algılama yeteneği kazandıracak bir yazılım güncellemesine ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Ancak bu yazılım güncellemelerinin de yurt dışından temin edilmesi gerektiği için süreç zaman alabilir.
ŞİMDİ DE SAHTE 100 DOLARLAR ORTAYA ÇIKTI
Ekonomist ve piyasa uzmanları, sahte 50 dolarlardan sonra 2-3 gündür sahte 100 dolarların piyasada görülmeye başladığını söyledi. Uzmanlar özellikle açık renkli 100 dolarlık banknotlar üzerinde duruyor. Sahte banknotların daha çok bu renkte olduğu, koyu renkli dolarların ise şimdilik daha güvenli olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, sahte parayı anlamanın en kesin yolunun, Merkez Bankası’nda bulunan orijinal klişe ile karşılaştırma yapılması olduğunu belirtiyor.
Para sayma makinelerinin yanı sıra, sahtecilik karşısında özellikle tecrübeli kişiler, dokunarak ve yüzeydeki detayları inceleyerek sahte banknotları ayırt edebiliyor.
Bu durum özellikle döviz işlemleri yapan esnafta tedirginlik yaratmış durumda. Ancak uzmanlar, sahte dolarların piyasada dolaşmasına rağmen, iş hacminin azalmadığını vurguluyor. Vatandaşlara ise sahte para riskini en aza indirmek için döviz bürolarından ya da bankalardan alışveriş yapmaları tavsiye ediliyor.
Bankalarda kullanılan seri numarası doğrulama sistemleri ve kayıt altına alınan işlemler, dolandırıcılık riskini büyük ölçüde azaltıyor. Bununla birlikte, bireylerin merdiven altı döviz satıcılarından uzak durması gerektiği ifade ediliyor.
DOLARA TALEP AZALMADI
Sahte dolar iddialarının, dövize olan ilgi üzerinde büyük bir etkisi olmadığı gözlemleniyor. Uzmanlar, Türkiye’deki döviz piyasasının şimdilik sabit bir seyir izlediğini ve sahte dolar krizinin geçici olduğunu dile getiriyor. Bayram ve turizm dönemlerinde bu tür olayların daha sık yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, paniğe gerek olmadığını belirtiyor.
Editor : Åžerif SENCER