En ÖZETİ| yırtıcı kuşlardan olan şahinler, çok da göze çarpmayan yanlarında bilinmeyen özellikler taşıyor. Örneğin burunlarında. Evet, kimsenin aklına gelmez ama şahin burnunda bir gizem saklıdır. Öyle ki, jet motorlarının işleyiş biçimleri şahin burnuyla alakalı diyebiliriz.
Güç ve hızın simgesi hâlini alan jet motorları ve bu motorlarla oluşturulan jet uçakları, tam anlamıyla şahin kuşunun ilhamıyla tasarlanmıştır. Bir kuşun burnundan yola çıkarak havacılık sektörüne yön vermek bir tasarım harikası olsa gerek. Birisi mühendislik, diğeri doğanın harikası... Gelin, hep beraber bu iki benzerliği inceleyelim.
Şahinin belli özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
80 yıla kadar yaÅŸayabilirler.Boyları 50-65 cm iken, kanatları 130-165 cm kadar olabilir.Saatte 389 km'ye kadar uçuÅŸ hızına sahip olabilirler.DiÅŸi ÅŸahinler, erkek ÅŸahinlerden daha iridir. AraÅŸtırmalara göre, bilinen 50 ÅŸahin türü vardır.Ãœlkemizde en çok Marmara Bölgesinde kendilerine rastlanır.Genellikle gündüzleri avlanırlar.Â
Aynı zamanda, yırtıcı bir kuş türü olarak bilinen şahinler evcilleştirilebilirler. Evet yanlış duymadınız, bu büyük kanatlı kuşlar evcilleştiriliyor. Amaçlardan birisi, günümüzde turizmdir. Bir şahinle fotograf çektirmek isteyen turistlerden, bunun karşılığında kazanç sağlanıyor. Diğer bir amaç ise bazı toplumlar bu kuşların sahip oldukları üstün avlanma özelliğinden faydalanarak avcılıkta kullanmak için evcilleştiriyorlar.
Şimdi, bu kuş türünün en önemli organına geçebiliriz. Yani solunum organı ve içeriğimizin asıl konusu olan burnuna...
Şahinin burnu, herhangi bir kuşun burnundan daha farklı özelliklere sahip.
Şahinlerin burun deliklerine hiç dikkat ettiniz mi? Bu kuşların yakın çekim fotoğraflarına dikkatlice bakarsak burun deliklerinin spiral bir şekilde olduğunu görürüz.
Tüberkül adı verilen kemiksi bir çıkıntı hâlinde bulunan bu yapı, havayı yavaÅŸlatıyor ve burun deliklerinden giren hava basıncının doÄŸrudan akciÄŸer hasarına neden olmasını engelliyor. Hava akışını yavaÅŸlatarak hava basıncını artırıyor. Böylelikle, havanın vücuda yavaşça girmesine izin veriyor. Â
Ayrıca araştırmalara göre, yüksek hızlarda seyahat etmek akciğer hasarına neden olmuyor. Neden olan şey, en yüksek hıza iniş sırasında ulaşılması ve burun deliklerinin karşılaştığı artan hava hızının, hava basıncında bir düşüşe neden olması.
Enerji akışı, yüksek basınçtan alçak basınca yöneldiÄŸinden dolayı iniÅŸÂ esnasında dışarıdaki hava basıncı artarken akciÄŸerde azalan hava basıncına hücum edecektir. Basınçlar birbirini dengelemeye çalışırken nefes almak zorlaÅŸacak ve akciÄŸer hasar alacaktır.Â
Jet motorlarının konuyla alakası ne?
Editor : Åžerif SENCER