![Sağlık Bakanlığı yazı gönderdi: Başıboş köpekler için yeni adım!](https://www.idrak34.com/files/uploads/news/default/saglik-bakanligi-yazi-gonderdi-basibos-kopekler-icin-yeni-adim.webp)
SON ÖZETİ| DAKİKA HABERİ: Vatandaşın sağlığını tehdit eden sokaklardaki başıboş köpekler için Sağlık Bakanlığı da harekete geçti.
Sağlık tesislerinde sahipsiz köpeklere ilişkin artan şikayetler üzerine Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 81 ile yazı gönderdi. Yazıda, hastane ve sağlık kuruluşlarında sahipsiz köpek bulunmaması talimatı verildi.
81 İL MÜDÜRLÜĞÜNE YAZI
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan "Sağlık Kuruluşlarında Sahipsiz Hayvanlarla İlgili Alınması Gereken Tedbirler" başlıklı yazı 81 İl Valiliğine, 81 İl Sağlık Müdürlüklerine ve 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine ve gönderildi.
Yazıda; son dönemde, sağlık kuruluşlarının girişlerinde ve bahçelerinde sahipsiz hayvanların arttığına dair tespitlerin olduğuna dikkat çekildi. Bakanlığa bu hususta çokça şikâyet ulaştığı ve bu durumun sağlık kuruluşlarına başvuran vatandaşların sağlığını tehdit eder hale geldiği belirtildi.
CÄ°DDÄ° TEHDÄ°T OLUÅžTURDUÄžU VURGULANDI
Başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanların yalnızca insanlarda fiziksel yaralanmalara yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda hayvanlardan bulaşan hastalıklar ve hijyen açısından da risk taşıdığı ifade edildi.
Yazıda, sağlık tesisleri ve yerleşkelerinde sahipsiz hayvanların varlığının hem vatandaşların sağlık hizmetine erişimini hem de sağlık çalışanlarının hizmet sunumunu olumsuz etkileyerek halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit teşkil ettiği vurgulandı.
BAŞIBOŞ KÖPEKLER TESİSİN DIŞINA ÇIKARTILACAK
Yazıda sorunun önüne geçilebilmesi için alınacak tedbirlere de verildi. Buna göre; Valilikler koordinasyonunda, yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde, sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinde başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak yasal düzenlemeler ve meri mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirler alınacak.
Sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinin idari işleyişinden sorumlu yöneticiler tarafından, gerekli fiziki önlemler ivedilikle tamamlanacak. Saha kontrolleri düzenli olarak yapılacak.
Sağlık kuruluşları ve yerleşkeleri içine giren sahipsiz hayvanlar yerleşke dışına çıkarılacak. Tüm bunlar için; sağlık kuruluşları yöneticileri ile yerel yönetimler arasında etkin bir koordinasyon mekanizması oluşturulacak.
Editor : Åžerif SENCER