Gözler ÖZETİ| ne kadar kalbin aynasıysa da, birçok hastalığa dair ipuçları verebiliyor: Bununla birlikte, Indiana Üniversitesi bünyesinde çalışan bilim insanları, tıp alanında devrimsel bir döneme girmemizi sağlayabilecek bir cihaz geliştirdi. İşte bilmeniz gerekenler ve detaylar…
Geliştirilen cihaz, birçok hastalığı teşhis ediyor!Indiana Üniversitesi, Northwestern Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve New York Göz ve Kulak Hastanesi'nden oluşan bir araştırma ekibi, gözün insan sağlığı hakkında verdiği ipuçlarını inceleyebilecek yeni nesil bir teknoloji üzerinde çalışıyor.
Bu yenilikçi yaklaşım, diyabetten kalp hastalıklarına, böbrek rahatsızlıklarından orak hücreli anemiye ve hatta Alzheimer hastalığına kadar birçok sağlık sorununu erken dönemde tespit etmeyi hedefliyor. Indiana Üniversitesi Optometri Okulu'ndan Profesör Stephen A. Burns'ün liderliğindeki proje, NIH Venture Program Oculomics Initiative'den 4.8 milyon dolarlık bir hibe almayı başardı.
Konuyla ilgili açıklama yapan proje lideri Burrns, “Bu araştırma, gözü sağlık için bir pencere olarak kullanmakla ilgili. Sağlık çalışanlarına, vücudun içine invaziv olmayan yollarla bakabilecekleri en net görüntüyü sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Ekip, 2000'li yılların başından beri göz üzerinden hastalıkları tespit edebilen oftalmoskoplar geliştiriyor. Astronomide kullanılan teknolojiden esinlenerek geliştirilen bu cihazlar, hem atmosferin hem de gözün optik sisteminin neden olduğu bozulmaları ortadan kaldırabiliyor.
Burns'ün laboratuvarında geliştirilen son teknoloji oftalmoskop, insan gözünün arkasını 2 mikron gibi çok yüksek bir çözünürlükte gözlemleyebiliyor ve kırmızı kan hücrelerinin hareketini gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor.
Apple'ın sevilen bilim kurgu dizisi Silo'dan 2. sezon fragmanı!
Apple TV+ platformunda yer alan bilim kurgu dizisi Silo'dan heyecan dolu 2. sezon fragmanı geldi. İşte detaylar...
Yapay zeka teknolojisinin de devreye girmesiyle, bu cihazlardan toplanan verilerin analizi daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılabiliyor. Burns, “Alzheimer hastalığının güçlü bir retinal damar bileşeni olduğuna dair artan kanıtlar var. Şu anda bu belirtileri milyonlarca dolar değerindeki büyük PET tarayıcılarıyla görebiliyoruz. Aynı belirtileri bir göz taramasıyla görebilirsek, bu çok daha az invaziv ve çok daha az maliyetli olacak” dedi.
Bu yenilikçi teknoloji, hastalıkların erken teşhisinde devrim yaratma potansiyeline sahip gibi görünüyor. Bakalım geliştirilen bu cihaz, yakın dönemde tıp biliminin hizmetine girebilecek mi. Siz de konuyla ilgili görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.
Editor : Şerif SENCER