USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Rolex Saat Fiyatları Neden Bu Kadar Yüksek?

Rolex, hem erkek hem de kadın saat üretimi konusunda dünyanın en büyük markalarından biri. Markayı kimisi seviyor, kimisi sevmiyor ancak kabul edilmesi gereken bir gerçek var. Rolex, saatlerini gerçek bir profesyonel gibi üretiyor. Üretim aşamaları oldukça ilgi çekici. Dilerseniz gel

Rolex Saat Fiyatları Neden Bu Kadar Yüksek?
14-01-2023 19:39
Google News

Rolex, ÖZETİ| saat fiyatları bakımından dünya üzerinde satın alınabilecek en pahalı üreticiler arasında bulunuyor. Ancak lüks ürünler üreten markalardan ayrılan bir tarafı var. Rolex, günde yaklaşık sadece 2.000 adet saat üretiyor. Böyle bir miktar, lüks bir üretici için oldukça fazla.

Fiyatlarının neden yüksek olduğunu anlamak için geçmişe dönmemiz gerekiyor. Kısaca tarihçesinden bahsetmek gerekirse, Rolex’in kuruluşu 1905 senesine dayanıyor. Hans Wilsdorf ve Alfred Davis, Londra’da “Wilsdorf and Davis” isimli bir şirket kuruyorlar. Bu şirket altında İsviçre’den saat parçaları ithal ederek İngiltere’de birleştirdiler.

Lüks saat üreticisi Rolex’in tarihçesi:

rolexi kim kurdu

Yukarıda bahsettiğimiz saatler ilk zamanlarda kuyumculara satılıyordu. 1908 yılında iki ortak ayrıldı. Hans Wilsdorf ise bugünün en büyük saat üreticilerinden biri olacak Rolex’i kurdu. Rolex adı altında kurduğu ilk ofis ise İsviçre’nin La Chaux-de-Fonds şehrinde yer alıyordu. 

Wilsdorf ileri görüşlü bir insandı, bu yüzden şirketin adını seçerken her ülkede rahat bir telaffuzu olmasına dikkat etmişti. Kısa bir süre sonra, Wilsdorf şirketini Cenevre’ye taşıdı. Bu arada, en başında İngiltere’de kurulan şirketin, İngiltere dışına çıkmasının sebebi altın ve gümüş gibi metallere uygulanan vergilerin yüksek olmasıydı.

1910 yılında, ilk kronometre sertifikasına layık görülen kol saati üreticisi Rolex oldu. 1926 yılında, Oyster model saatler tarihin ilk su geçirmeyen kol saati oldu. 1945’te ise otomatik olarak tarih değiştiren ilk kol saatini geliştirdiler.

Rolex’in sinemadaki yeri:

rolexin sinemadaki yeri

Tarihte bu kadar etkisi olan bir markanın sinemada kendine yer bulamaması bir hayli garip olurdu. Çünkü Rolex saat fiyatlarını şimdilik bir kenara bırakacak olursak, Rolex dünyada bulunan en iyi saat üreticilerinden biri.

Bu durumun destekçisi niteliğindeki olgulardan bir tanesi, Rolex marka saatlerin James Bond gibi özel bir ajan tarafından sıkça kullanılması. Örneğin, 1989 yılında çıkan “Öldürme Yetkisi” filminde, Timothy Dalton Rolex Submariner Date model bir saat kullanıyordu.

Bir başka örnekse, 1962 yılında James Bond’u oynayan Sean Connery’nin, Dr. No.’nun izini sürerken Rolex Submariner model bir kol saati kullanması. Biz de bugün “Rolex saat fiyatları neden çok yüksek?” sorusuna cevap ararken inceleyeceğimiz ürünlerden biri de bu saat.

Peki Rolex saat fiyatları neden bu kadar yüksek?

Rolex, 904L paslanmaz çelik kullanıyor:

rolex 904L paslanmaz çelik

Rolex’in saatlerinde kullandığı dizaynı beğenmeyen az insan vardır. Bu dizaynlar her ne kadar tasarımcıların mesaileri sayesinde olsa da saatlerin yapımında kullanılan çelik türünün de önemi çok fazla. 904L tip çelikler, çoğu saat üreticisi tarafından kullanılan 316L tip çeliklerden çok daha sert ve parlak oluyor.

Ancak 904L kullanmanın doğurduğu bazı dezavantajlar var. Bu tip çelikler hem daha pahalı hem de yapması 316L’ye göre çok daha zor. Rolex ise bu tip çelikleri geniş ölçüde kullanmaya 2003 yılında başladı. Muhtemelen o zamanlardan beri de 904L tip çelik kullanan tek saat firması Rolex.

Rolex’in çok sayıda araştırma tesisi var:

rolex araştırma tesisleri

Rolex üst seviyede bir Araştırma ve Geliştirme departmanına sahip. Bu departmanda çalışan insanlar genellikle yeni saat modelleri üretmek ve üretim teknikleri geliştirmek üzerine uğraşıyorlar. 

Böylesine iddialı bir şirketin laboratuvarlarında ve tesislerinde alanlarında en iyi olan insanlarla çalışması gerekiyor. Bu yüzden de makinelerinde kullanılan yağ gibi bileşenlerin araştırılmasında çok iyi eğitimli bilim insanları çalışıyor.

Araştırma tesislerinden bir diğeri de saatler için üretilmiş test odaları. Bu odalarda saatin hareketleri, kasaları ve bilek kısımları inceleniyor. Hatta deyim yerindeyse adeta stres testine sokuluyor. Tüm bunların yanında, metaller ve diğer materyaller üzerinde çalışılması için elektron mikroskoplarından ve gaz spektrometrelerinden oluşan bir oda var.

İnsan elinin üretimde aldığı yer çok büyük: