USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Reeder Teknoloji’nin halka arzında yatırımcı rekoru

Reeder Teknoloji’nin halka arzında yeni bir yatırımcı sayısı rekoruna imza atıldı. Halka arza 4 milyon 262 bin yatırımcıdan talep gelirken, arzın büyüklüğü 2 milyar TL oldu

Reeder Teknoloji’nin halka arzında yatırımcı rekoru
18-09-2023 16:47
Google News

2010 ÖZETÄ°| yılında yeni nesil teknoloji ürünleri üretmek üzere kurulan ve 2022 yılı BTK verilerine göre IMEI kaydı açısından Türkiye’nin en büyük yerli akıllı telefon üreticisi olan Reeder Teknoloji A.Åž.’nin halka arzı büyük bir baÅŸarı ile tamamlandı. TSKB liderliÄŸinde, Ziraat Yatırım ve Yatırım Finansman eÅŸ liderliÄŸinde 13-14-15 Eylül’de gerçekleÅŸtirilen halka arza 4 milyon 262 bin 699’u bireysel olmak üzere toplam 4.262.914 yatırımcıdan yaklaşık 4 kat talep geldi. Bu yatırımcı sayısı ile yeni bir rekora imza atılırken, Merkezi Kayıt KuruluÅŸu (MKK)’nın verilerine göre pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısının 7,3 milyona ulaÅŸtığı haftada, hali hazırda mevcut iki yatırımcıdan birine Reeder Teknoloji hissesinin dağıtımı yapılmış oldu.

Pay başına 9,30 TL fiyattan gerçekleÅŸtirilen halka arzın büyüklüğü yaklaşık 2 milyar TL olurken, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen ve toplamda 4 milyon 208 bin yatırımcı ÅŸirkete ortak oldu. Böylece toplam satışın yaklaşık 4 kat üzerinde gelen talebin yüzde 25,3’ü karşılandı. Sermaye artımı ve ortak satışı yöntemi ile gerçekleÅŸtirilen halka arzın ardından Reeder Teknoloji, Borsa Ä°stanbul (BÄ°ST) Yıldız Pazar’da 21 Eylül’de REEDR kodu ile iÅŸlem görmeye baÅŸlayacak. Halka arzda ortak satışından elde edilen gelirin bir kısmı 30 gün boyunca fiyat istikrarı iÅŸlemlerinde kullanılacak.

1 yıl boyunca dolaşımdaki pay sayısı artırılmayacak

Samsun’daki teknoloji üssünde; akıllı telefon dışında, tablet bilgisayar, akıllı saat, robot süpürge ve LED TV üretimi de gerçekleÅŸtiren Reeder Teknoloji’nin sermayesinin yüzde 22,63’ü; 170.000.000 TL nominal tutarındaki kısmı sermaye artırımı, 45.000.000 TL nominal tutarındaki kısmı ise ortak satışı yolu ile olmak üzere halka arz edildi. Büyüklüğü yaklaşık 2 milyar TL’ye ulaÅŸan halka arzda, satışa sunulan payların yüzde 85’i yurtiçi bireysel yatırımcılara ve yüzde 15’i yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Halka arzdan elde edilecek gelirin önemli bir bölümü, iÅŸletme sermayesinin güçlendirilmesi, tesis, makine ve cihaz yatırımları ile kapasite artışına yönelik yatırımlarda kullanılacak. Ayrıca, cep telefonu LCD paneli üretim tesisi yatırımı, cep telefonu batarya üretim tesisi yatırımı, Ar-Ge ve Ãœr-Ge çalışmaları ile giriÅŸim/teknoloji yatırımlarına da kaynak saÄŸlanacak. Öte yandan, Reeder Teknoloji payları BÄ°ST’te iÅŸlem görmeye baÅŸladıktan sonra 1 yıl boyunca dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak (bedelli veya bedelsiz sermaye artırımları dahil) ÅŸekilde ek bir satış ve/veya halka arz yapılmayacak. Ayrıca paylarını halka arz eden ortak Uygar Saral, Reeder Teknoloji’nin sermaye piyasası mevzuatına göre denetlenmiÅŸ mali tablolarına göre hesaplanacak 2023 yılı Net Kar Tutarı ve FAVÖK Tutarı ile 2024 yılı FAVÖK Tutarı konusunda ilave pay taahhüdü verdi.

4,2 milyon yatırımcı ‘Hayali varsa gerçeÄŸi mümkün’ dedi

Reeder Teknoloji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uygar Saral, 2010 yılında ‘bilginin herkese eÅŸit olduÄŸu bir dünya’ hayali ile ilk adımı attıklarından bu yana, bu hayali ‘mümkün’ kılmak adına var güçleri ile çalıştıklarını belirtti. “Hayali mümkün kılmak inadımız, E- kitap okuyucu ile baÅŸladığımız teknoloji üretimi serüvenini, tablet, akıllı saat, robot süpürge, akıllı telefon ve LED televizyon ile geniÅŸletmemizin altında yatan güç oldu” diyen Saral, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu: “BaÅŸarı elde etmenin temel yolu hedefler koymaktır. Biz de her geçen yıl çıtayı biraz daha yükselterek, tüm insanlara ‘merhaba’ diyen bir marka olmanın peÅŸine düştük. Bu inadımızın en önemli adımı da halka açılma kararı oldu. Bugün 4,2 milyon yeni ortağımızla daha da büyüteceÄŸimiz hayalleri mümkün kılmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Öte yandan, bize güvenen, baÅŸarımıza ortak olmak isteyen yatırımcılarımıza karşı olan sorumluluÄŸumuzu en iyi ÅŸekilde yerine getirmek adına, bugüne kadar ortaya koyduÄŸumuzun performansın çok daha üstünde bir çabanın içine gireceÄŸiz. Cirosu son 3 yılda yüzde 98 yıllık bileÅŸik büyüme oranı ile artan bir ÅŸirket olarak artık büyümemiz ve kurumsallaÅŸmamız paralel ÅŸekilde gidecek. Bu kadar hızlı büyürken, bize ÅŸeffaf ve hesap verebilir bir kimlik kazandıran, halka arzımıza ilgi gösteren tüm yatırımcılara teÅŸekkür ediyorum.”

Bu topraklardan doğdu, globalde hedef büyüttü

Halka arzın ardından yatırımcıların sadece üretim kapasitesini artıracak olan bir ÅŸirkete deÄŸil, teknoloji ihracını artıracak bir ÅŸirkete de ortak olduklarını belirten Saral, “Ama yatırımcılarımızın aynı zamanda sürdürülebilir odaklı bir ÅŸirkete ortak olduklarını da vurgulamak istiyorum. Reeder Teknoloji olarak dürüst ticaret, global iÅŸ etiÄŸi, sosyal sorumluluk, bireye-topluma- doÄŸaya saygılı, hayal gücü ve yaratıcılık deÄŸerlerimiz ile herkesin bilgiye ulaÅŸabileceÄŸi ürünler tasarlamaya devam edeceÄŸiz. Toplam çalışan sayımız Haziran 2023 itibarıyla 747 ve bunun yarısından fazlasının kadın olması bizim açımızdan ayrı bir gurur kaynağı. Çünkü Türkiye'nin dinamik gücünü yansıtan bir demografiye sahibiz. Samsun’da, Anadolu insanının özverisi ve emeÄŸi ile baÅŸladığımız yolculuÄŸumuzda markamızı da bu topraklarda yeÅŸerttik ve yine bu toprakların insanıyla geleceÄŸe doÄŸru, emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuÅŸtu.

BTK verilerine göre Reeder Teknoloji’nin yüzde 6,5’lik pazar payı ile sektörde beÅŸinci oyuncu olduÄŸunun da altını çizen Saral, “Dünyanın en büyük markaları ile aynı sektörde olduÄŸumuz dikkate alındığında, güçlü bir yerli oyuncu olarak kısa sürede marka bilinirliliÄŸini artırarak 5. sıraya yerleÅŸmemizin çok deÄŸerli olduÄŸunu düşünüyorum. Pazardaki payımızı önümüzdeki dönemde de hızla artırmaya kararlıyız” dedi.

İki yılda kapasitesini 4 kat artırdı

Reeder Teknoloji, 2022 yılı içinde faaliyete geçen yeni üretim tesisleriyle birlikte kapasitesini 4 kat artırdı. Böylece yeni kategorilerden ürünlerin üretimini yapabilir hale gelen Reeder Teknoloji, üretimini önümüzdeki dönemde Teknokent’e dönüşecek olan Samsun Ãœniversitesi Ballıca Kampüsü'nde gerçekleÅŸtiriyor. Kampüs’te bulunan eski tütün hangarlarını yenileyerek teknoloji üssüne çeviren Reeder Teknoloji, ayrıca, Ä°ncesu yerleÅŸkesindeki Ar-Ge Merkezi’ni de 2022 yılında hizmete aldı. Ar-Ge merkezinde “herkes için teknoloji” vizyonuyla çalışmalarını yoÄŸunlaÅŸtıran Reeder Teknoloji’nin toplam cirosu 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 108,87 artışla 942,8 milyon TL’ye çıktı. Åžirketin bu yılın ilk altı aylık sonuçlarına göre 720,1 milyon TL olan cirosunun yüzde 98,88’ini cep telefonu, kalanını ise tablet ve akıllı saat oluÅŸturuyor. Åžirketin Haziran 2023 itibari ile esas faaliyet karı ise 337,9 milyon TL’ye ulaÅŸmış durumda.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone'larda Şarj Olmama Problemi Nasıl Çözülür?
iPhone'larda Şarj Olmama Problemi Nasıl Çözülür?

iPhone cihazınızı şarja taktığınızda, şarj oluyor gibi görünmesine rağmen aslında şarj olmadığını fark ettiğiniz oldu mu? Ne sinir bozucu bir durum öyle değil mi?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu