USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Putin'in Türkiye planı ortaya çıktı! Rusya için hayati öneme sahip

SETA Dış Politika Araştırmacısı Bilgehan Öztürk, "Türkiye'nin tahıl anlaşması ve barış görüşmelerinde olduğu gibi Rusya için hayati öneme sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'ye mutlaka bir rol verme veya yardım alma eğilimi içindeler" dedi.

Putin'in Türkiye planı ortaya çıktı! Rusya için hayati öneme sahip
13-10-2022 20:28
Google News

Avrupa ÖZETİ| ve Rusya arasındaki doğalgaz krizinde Putin, Türkiye'yi işaret etti. Gaz akışının sağlanması için Putin, "Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'ye büyük bir merkez kurabiliriz" dedi. TürkAkım üzerinden tedarik için bir merkez oluşturulabileceğini açıkladı. Enerji krizinin aşılmasında Türkiye'nin rolü bir kez daha gözler önüne serildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında küresel enerji piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarına yönelik "terör saldırıları" gerçekleştirildiğini dile getiren Putin, "Bu saldırılar, kritik öneme sahip tüm enerji, ulaşım ve iletişim altyapılarının artık tehdit altında olduğunu gösterdi. Kuzey Akım sabotajlarının arkasında kim var? Elbette Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri koparmak ve pazarı ele geçirmek isteyenler var." diye konuştu.

Kuzey Akım 2'de sağlam kalan hat üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı gerçekleştirebileceklerini belirten Putin, "Rusya, kışın dahil Avrupa'ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında. Kimseye yönelik bir kısıtlama yapmıyoruz. Bu sonbahar ve kış döneminde sevkiyatlar gerçekleştirebiliriz." dedi.

"AVRUPA İÇİN TÜRKİYE'DE DOĞAL GAZ MERKEZİ KURULABİLİR"

Putin, enerji piyasalarına yönelik "yapay" müdahalelerin işe yaramayacağını vurgulayarak, "Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez. Gerekli miktarda serbest kaynak mevcut değil." değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'de kullanılamayan kapasitelerin TürkAkım boru hattı üzerinden kullanılabileceğini söyleyen Putin, "Baltık Denizi'nde Kuzey Akım hatlarında kaybedilen hacimleri Karadeniz'e yönlendirebiliriz. Böylece, Avrupa'ya yönelik yakıt ve doğal gaz kaynaklarımız için ana rotayı Türkiye üzerinden sağlayarak, Türkiye'de doğal gaz merkezi kurulabilir" ifadelerini kullandı.

BAKAN DÖNMEZ: DOĞAL GAZ MERKEZİ TEKNİK AÇIDAN MÜMKÜN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Putin'in bu açıklamasının ardından "Teknik olarak mümkün" olabileceğini söyledi.

GAZPROM: GAZ İÇİN MERKEZ OLUŞTURMAYA HAZIRIZ

Rusya Devlet Başkanı'nın bu açıklamasının ardından Rus enerji şirketi Gazprom'un İcra Kurulu Başkanı Alexey Miller de konuya ilişkin bir duyuruda bulundu.

Miller, "Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye sınırında gaz için bir ticaret platformu, merkezi oluşturmaya hazırız" dedi.

"TÜRKİYE DENGE SAĞLAYAN BİR ÜLKE"

SETA Dış Politika Araştırmacısı Bilgehan Öztürk, Putin'in doğal gaz açıklamasını TRT Haber'e değerlendirdi.

Türkiye'nin Rusya için stratejik bir nokta olduğunu söyleyen Öztürk, "Türkiye'nin tahıl anlaşması ve barış görüşmelerinde olduğu gibi Rusya için hayati öneme sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'ye mutlaka bir rol verme veya yardım alma eğilimi içindeler" şeklinde konuştu.

Öztürk, gaz satışının Rusya için hayati önemde olduğuna dikkat çekti.

"Türkiye kendi çıkarlarına hizmet ettiği ölçüde Putin'in bu programına dahil olabilir. Rusya şu an Batı ve ABD ile büyük bir mücadele içerisinde. Bu sadece Ukrayna savaşından kaynaklı değil jeopolitik bir yarış söz konusu. Şimdiye kadar çok büyük yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Türkiye gibi denge sağlayan ülkelere ihtiyacı var. Türkiye'nin tahıl anlaşması ve barış görüşmelerinde olduğu gibi Rusya için hayati öneme sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'ye mutlaka bir rol verme veya yardım alma eğilimi içindeler. Gaz Rusya için can damarıdır. Rusya'nın ekonomisinin büyük bir miktarı doğal gaz ihracatına bağlı. Avrupa'ya gaz akışını yapmayan Rusya, Türkiye üzerinden bir açılım yapmak istiyor. Eğer Avrupa ülkeleri Türkiye üzerinden gelecek gazı alırsa bu mümkün olacaktır"

TÜRKAKIM PROJESİYLE RUS GAZI TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA GİDİYOR

TürkAkım, Karadeniz'den Türkiye'ye uzanan doğalgaz boru hattı. Rus gazını Avrupa'ya ulaştıran bu stratejik hat, Türkiye'nin enerji merkezi olma hedefinin önemli kilometre taşlarından biri.

Proje, ilk kez 2014'te duyuruldu. Türkiye ve Rusya'nın milli gaz şirketleri mutabakat anlaşması imzaladı. Hükümetler arası anlaşma ise 10 Ekim 2016 tarihindeydi.

Rus gazının Avrupa'ya açılan yeni kapısı TürkAkım birbirine paralel 935 kilometrelik 2 boru hattından oluşuyor.

RUS GAZINI AVRUPA'YA İLETİYOR

İlk hat Rusya'dan gelen doğal gazı Türkiye'ye pompalıyor. İkinci hattan gelen gaz ise Balkanlar ve Avrupa'ya iletiliyor. Bu iki hat yıllık 31 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip.

Projenin deniz altı boru hattını dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit döşedi.

Böylece Karadeniz'in derin sularında bir ilke imza attı. Bu rakam aynı zamanda bir dünya rekoruydu.

AVRUPA'NIN ENERJİ GÜVENLİĞİNE KATKI SAĞLIYOR

Boru hattının deniz kısmı Rusya'nın Anapa kentinden başlıyor. Türkiye'de denizden çıkış noktası ise Kırklareli Kıyıköy.

Türkiye'deki kara kısmı Bulgaristan sınırında son buluyor. TürkAkım yoluna Bulgaristan'daki boru hattıyla devam ediyor.

Rus gazı Avrupa'nın ortalarına kadar ulaşıyor. Bu sayede proje Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağlıyor.

AÇILIŞI 2020'DE YAPILDI

Dev proje 1,5 yıllık inşa sürecinin ardından gaz akışına hazır duruma getirildi.

Açılışı 2020 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılımıyla yapıldı.

TürkAkım'ın devreye girmesiyle ile Türkiye,, bölgede enerji koridoru olmak için önemli bir adım daha atmış oldu.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller

"TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELERE BAŞLIYORUZ"

Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla TürkAkım üzerinden gaz hacimlerinin artırılması üzerine “Önümüzdeki hafta görüşmelere başlıyoruz” açıklaması yaptı.

Rusya devlet televizyonu Kanal 1’e konuşan Miller, “Türk tarafı büyük ilgi gösterdi. Biz de Türkiye Enerji Bakanı olmak üzere Türk meslektaşlarımızla kurumsal düzeyde, önümüzdeki hafta başından itibaren diyaloğu kelimenin tam anlamıyla çok hızlı bir şekilde başlatacağız. Teklif edilen projenin hacmi ve şartları konusunda masaya oturacağız” ifadelerini kullandı.

Miller, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki sınırda, tüketici ülkelerin pazarlarına gaz arzı için bir fiyat göstergesi haline gelebilecek bir ticaret platformu içerecek gaz dağıtım merkezi oluşturmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Samsung ve Google'dan Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Geliyor
Samsung ve Google'dan Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Geliyor

Samsung ve Google, Meta'nın Orion'una rakip olacak yeni bir artırılmış gerçeklik üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu