USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Psikoloji Nasıl Düzelir, Nasıl Rahatlatılır?

Evet, hepimiz farkındayız; dünya giderek daha da karanlık bir yer haline geliyor. Aman kafana takma deseler bile ister istemez hepimiz geriliyor ve psikolojimizin bozulmasını engelleyemiyoruz. Merak etmeyin, çözümsüz değilsiniz. Psikoloji nasıl düzelir diye merak ediyorsanız bu 10 basi

Psikoloji Nasıl Düzelir, Nasıl Rahatlatılır?
28-12-2022 12:18
Google News

Kabul ÖZETİ| edelim, 21. yüzyıla insanlığa pek iyi gelmedi. Teknolojide yaşanan gelişmeler hayatımızı ne kadar kolaylaştırsa da ekonomik sıkıntılar, savaşlar, çatışmalar, pandemi, sosyal medyanın yalan dünyası derken giderek daha da gergin insanlar oluyoruz ve bu durum psikolojik sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Daha önce buradaki yazımızda anlattığımız 2022 yılının en popüler Google Türkiye 'Ben Neden...?' aramalarında da bu durumu görmek mümkün.

Kendinizi çözümsüz hissetmeniz normal, daha normali yalnız değilsiniz. Çoğu zaman psikolojik sorunlar nasıl tedavi edilir diye kendi kendimize düşündüğümüz için bir çözüme ulaşamıyoruz ama emin olun sizinle aynı şeyleri yaşayan pek çok kişi var ve belki inanmazsınız ama çözüm sizin elinizde. Psikoloji nasıl düzelir diye merak ediyorsanız bu 10 basit yönteme bir göz atın ve bir anda olmasa bile yavaş yavaş uygulamaya çalışın.

Psikoloji nasıl düzelir? İşte kendi kendinize uygulayarak hayatınızı değiştirebileceğiniz basit yöntemler:

Belirli rutinlere sahip, düzenli bir yaşam oluşturun.Düzenli egzersiz yapın.Haftanın bir gününü sizi mutlu edecek bir hobiye ayırın.Uyku saatlerinizi düzenleyin.Alkol tüketimini sınırlandırın ve sağlıklı beslenin.Çok uzun zaman aç kalmayın.Sosyal medya kullanımını sınırlandırın.Her gün az da olsa kitap okuyun.Müzik zevkinizi gözden geçirin.Bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

düzen

Belirli rutinlere sahip, düzenli bir yaşam oluşturun:

Belki işsizsiniz, belki freelance çalışıyorsunuz, ev ortamınız rahatsız edici belki ama tüm bu kaosun içinde kendinize bazı temel rutinler belirleyerek hayatınızı çok daha düzenli bir hale getirebilirsiniz. Çünkü emin olun, fazla özgürlük de psikolojinize iyi gelmez. Her an her istediğinizi yapıyor olmak sizi rahatsız hissettirebilir çünkü doğada bile yaşam güneşin doğuşu ve batışına göre düzenleniyor, sizin neden bir düzeniniz olmasın?

Düzenli egzersiz yapın:

Yahu depresyondayım ne egzersizi diyorsanız çok yanılıyorsunuz. Çünkü egzersiz yaptığınız zaman yalnızca beden olarak sağlıklı olmuyorsunuz, aynı zamanda mutluluk hormonu da salgılıyorsunuz. İnsan vücudunda yoğun bir kas kütlesi vardır ve kaslar çalıştırılmalıdır. Doğal olmayan bir şekilde devamlı yatıyor ve oturuyorsanız doğal akışınız ve dolayısıyla psikolojiniz bozulacaktır. Spor salonuna verecek para mı var gibi bahaneleriniz varsa soralım; şınav çekmek, mekik çekmek, plank yapmak, yürümek de mi paralı?

hobi

Haftanın bir gününü sizi mutlu edecek bir hobiye ayırın:

İşte bu noktada kendinizi biraz zorlamanız gerekiyor çünkü sizi mutlu edecek hobiyi yalnızca siz belirleyebilirsiniz. Herkesin en az haftanın bir günü izni vardır. O gün ailenizden de izin isteyin ve kendinize vakit ayırın. Mutlaka havalı bir tekneyle denize açılmanıza gerek yok, mesela en sevdiğiniz film serisini baştan sonra yeniden izleyin. Bütün gün bir kitapçıda gezin, oyun oynayın, kıyafetlerinizi düzenleyin. Emin olun sizi mutlu edecek ufacık bir şey bile olsa psikolojinize olumlu etki edecektir.

Uyku saatlerinizi düzenleyin:

Psikolojik sorunlar yaşayan insanlarda ilk bozulan düzen uyku saatleri olur. Gece yatmak bilmez, sabah kalkmaz bilmez ve hatta uyuyamaz hale gelen insanların ruh hali giderek daha da karanlık bir hale gelir. Eğer zaten işe ya da okula gidiyorsanız belirli kalkma saatiniz vardır, yoksa da belirleyin. İlla sabahın altısında kalkmanıza gerek yok. Zaman içinde kalkma saatiniz sabitlendikçe uyku saatiniz de buna uygun şekilde düzenlenecektir. Uzmanlar en az 7 saat uyku öneriyor ama kişiden kişiye göre değişebilir, kendinizi sıkmayın.

uyku

Alkol tüketimini sınırlandırın ve sağlıklı beslenin:

‘Benim tek dostum içkim sigaram’ şarkısı halt etmiş, ne içki ne de sigara sizin dostunuz değildir. Aman zaten canım sıkkın gideyim alkol alayım dediğiniz ve çizgiyi aştığınız her seferde emin olun ertesi gün çok daha kötü olacaksınız. Benzer bir alışkanlığı yemek yerken de uyguluyor olabilirsiniz. Canınız sıkıldıkça yemek yemeye başladıysanız emin olun yakın zamanda kilo alacak ve çok daha mutsuz olacaksınız. 

Çok uzun zaman aç kalmayın:

Bu nokta da biraz karışık. Bazı uzmanlar aralıklı oruç adı altında bütün gün aç kalmanın iyi olduğunu söylerken bazıları buna tamamen karşı. Hangi sistemin size iyi geldiğini kendiniz belirleyin ama şöyle bir durum var, aç kalmak şekerinizi düşürür ve en basit haliyle de sizi sinirlendirir. Elbette devamlı bir şeyler yemeyin ama yemek yemek de bir zevk. Çalışırken bir şeyler atıştırmak, mutfağa su içmeye gidince tencereden ağzınıza bir sarma atmak sizi mutlu ediyorsa yapın gitsin.

sosyal medya

Sosyal medya kullanımını sınırlandırın:

Instagram’da herkes güzel güzel eğleniyor, Twitter’da herkes bağırıyor, TikTok desen herkes bir garip; zaten psikolojisi bozuk olan bir kişi devamlı bunlara maruz kaldıkça ister istemez olumsuz etkilenecek ve daha da kötüsü yalnızca iyi yanını gördüğü şeylerle kendini kıyaslayarak daha da mutsuz olacaktır. Tamamen telefonu bırakın, interneti kapatın diyemeyiz ama en azından dakika başı sosyal medya platformlarının ana sayfasını da yenilemeyin.

Her gün az da olsa kitap okuyun:

Teknolojinin belki de insanlığa verdiği en büyük zarar, kitap okuma alışkanlığımızı öldürmesi oldu. Çünkü kitap okurken hayal gücümüz çalışır, ruhumuz dinlenir, düşünme becerimiz gelişir ve tüm bunlar emin olun psikolojimize iyi gelir. İlla tuğla gibi klasiklerden okumanıza gerek yok, ne seviyorsanız onu okuyun. Oturacağım ve bugün bu kitabı bitireceğim diye şartlanmayın. Her gün on sayfa ya da yarım saatle başlayın. Size iyi geldiğini hissettikçe emin olun bu süre kendi kendine artacak. 

müzik

Müzik zevkinizi gözden geçirin:

Müzik ruhun gıdası, bunu hepimiz kabul ediyoruz ama müzik var, müzik var. Bazen bir müzik, yapısı gereği insanı ister istemez geriyor ya da ruh halini olumsuz etkiliyor. Psikolojinize iyi gelecek bir yöntem olarak müzik zevkinizi gözden geçirin ve en azından kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda daha hafif, huzur veren müzikler dinlemeye çalışın. O müziği açtıktan sonra camı da açın ve derin derin nefes alarak kendinizi gevşetecek hareketler yapın. Olumlu etkisini hızla hissedeceksiniz. 

Bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin:

Ülkemizde psikoloğa gitmek pek yaygın değil ama psikoloji koca bir bilim, emin olun uzmanlar bazı şeyleri bizden çok daha iyi biliyorlar. Evet, seans ücretleri biraz pahalı olabiliyor ama internette ufak bir araştırma yaparak uygun fiyatlı online görüşmeler bulabilirsiniz. Eğer hemen biriyle görüşmeye hazır değilseniz konunun uzmanları tarafından hazırlanmış olan bazı makaleleri okuyarak başlayabilirsiniz. 

Bir psikolog desteği almak istiyorsanız bu içeriğimize göz atmanızda fayda var:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
I. Dünya Savaşı'nda Fransızlar Neden Sahte Paris Yapacaktı?
I. Dünya Savaşı'nda Fransızlar Neden Sahte Paris Yapacaktı?

Eyfel Kulesi var, tren var hatta ışıklandırma bile tamam. Paris’in yukarıdan bakınca ayırt edemeyeceğiniz ve her detayı düşünülmüş bir kopyasını yapan Fransızlar, buna neden ihtiyaç duydu?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu