USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Psikiyatrik Rahatsızlık Vücut Dismorfik Bozukluğu Nedir?

Vücut dismorfik bozukluğu olan insanlar, en hafif tabirle, aynalarla kötü ilişkilere sahiplerdir. Fiziksel görünümlerindeki “kusur” olarak adlandırdığı yerlerine takıntılıdırlar. Bu bozukluğa sahip kişilerle yapılan bir araştırmada ise, hayrete düşüren sonuçlar ortaya ç

Psikiyatrik Rahatsızlık Vücut Dismorfik Bozukluğu Nedir?
14-04-2023 23:13
Google News

Aynalardan ÖZETİ| ve kendi görüntülerinden nefret etme eğilimi gösteren insanlar, ne yazık ki öyle bir noktaya geliyor ki aynada gördükleri yansımalarını adeta bir canavara benzetiyorlar.

İlk olarak, vücut dismorfik bozukluğunu daha detaylı öğrendikten sonra, konuyla ilgili yapılan araştırmadaki deneklerin aynadaki görüntüleriyle ve kendileriyle ilgili söyledikleri şaşkınlık verici sözlere bakalım.

Vücut dismorfik bozukluğuna sahip kişiler, çirkin olduklarına inanırlar ve görünüşlerini saplantı hâline getirirler.

kendini çirkin hissetme

Beden dismorfik bozukluğu, bireyin kendi görünüşünde “kusur” olarak gördüğü noktaları saplantı hâline getirmesidir. Bu bozukluğa sahip kişiler, biçimsiz veya çirkin olduklarına inanırlar.

Hâl böyle olunca, görünüşlerinde algıladıkları veya hayal ettikleri kusurlara takıntılı olurlar. Bu saplantı, “bozukluk” seviyesine ulaşacak kadar yoğundur. Bazen aynanın karşısında kendilerine bakarak saatlerini geçirebilirler.

Aynalardan nefret etseler de onlardan uzak kalamıyorlardı.

kendini çirkin bulma

İngiltere'nin City Üniversitesinden araştırmacılar, beden dismorfik bozukluğuna sahip hastalarla yaptıkları röportajlardan, özellikle de aynalara karşı hissettiklerinden parçalar paylaşmışlardı.

Hepsi aynalardan nefret ediyordu. Bazıları onları çeşitli küfürlerle nitelendirirken bazıları “Her yerde olmalarına artık dayanamıyorum.” diyordu ancak kendilerini aynaya bakmaktan alıkoyamıyorlardı.

Vücut dismorfik bozukluğuna sahip 10 kişiyle bir röportaj gerçekleştirildi.