USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 6.4'lük deprem açıklaması: Antakya fayının bir kısmı kırıldı!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, önceki gün Hatay'da meydana gelen 6.4'lük depremin bağımsız deprem olduğunu belirtti ve 'Antakya fayının bir kısmı kırıldı' dedi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 6.4'lük deprem açıklaması: Antakya fayının bir kısmı kırıldı!
22-02-2023 12:39
Google News

İzmir ÖZETİ| Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Antakya fayı üzerinde yaptığımız gözlemlerde bazı kesimlerde fay boyunca kılcal çatlaklar ve ortalama 4 santimetreye varan düşey atımların olduğu yüzey deformasyonları ile heyelan ve kaya düşmeleri gözlemledik. Bu verilere göre, Antakya fayının bir kısmının kırıldığını söyleyebiliriz" dedi.

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Depremler, yıkımlara, ölüm ve yaralanmalara yol açtı.

DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, afet bölgesinde beraberindeki Elazığ Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ercan Aksoy ve Dr. Elif Akgün, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fikret Koçbulut, DEÜ'den öğretim görevlisi Dr. Özkan Cevdet Özdağ ve araştırma görevlisi Dr. Mustafa Softa, AFAD elemanlarından jeoloji mühendisi Ahmet Demir ve inşaat mühendisi Gökhan Arslan ile incelemeler yapıyor. Hataylı olan, kendi evleri de ağır hasar gören ve bazı uzak akrabaları göçük altında kalan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Hatay'da önceki gün meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem ve artçıları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Sözbilir, "6.4 büyüklüğündeki Antakya- Defne merkezli depremden sonra Antakya fayının kırılmış olabileceğini düşünmüştük. Bunun üzerine dün AFAD ve Sahil Güvenlik tarafından sağlanan olanaklarla Antakya'ya geldik. Antakya fayı üzerinde yaptığımız gözlemlerde bazı kesimlerde fay boyunca kılcal çatlaklar ve ortalama 4 santimetreye varan düşey atımların olduğu yüzey deformasyonları ile heyelan ve kaya düşmeleri gözlemledik. Bu verilere göre, Antakya fayının bir kısmının kırıldığını söyleyebiliriz. Bugün de Antakya fayının tümünü dolaşacak şekilde çalışacağız. Günün sonunda Antakya fayının tümünün kırılıp kırılmadığını anlamış olacağız" diye konuştu.



Yapılarla ilgili gözlemlerini de aktaran Prof. Dr. Sözbilir, "Bunun dışında gözlem yaptığımız yerlere yakın olan Hatay'ın Defne ilçesinde belirli hasar düzeyinde olan binaların ağır hasar aldığını ve bir kısmının da tamamen yıkıldığını gözlemledik. Bu aşamada, büyük depremden itibaren devam eden artçı depremlere, 6.4'lük üçüncü bir ana şokun eklenmesiyle artçı deprem yoğunluğu arttığından hasarlı evlere girilmemesi hayati derecede önem taşmaktadır" dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
2024 Yılına Damgasını Vuran Bilimsel Gelişmeler
2024 Yılına Damgasını Vuran Bilimsel Gelişmeler

2024’ü geride bırakırken bize kazandırdığı gelişmeleri de birlikte hatırlayalım istedik. Koca bir yıl içerisinde pek çok gelişmeye tanık olduk, bilimsel gelişmelerin birçoğu hepimizi heyecanlandırdı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu