USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Primatlarda Yüz Tanıma İçin Özel Mekanizma Keşfedildi

Primatların beyinlerinde çok hızlı bir yüz tanımlama mekanizması olduğu tespit edildi. Makak maymunları üzerinde yapılan çalışma, bunun nasıl mümkün olduğunu da gözler önüne serdi.

Primatlarda Yüz Tanıma İçin Özel Mekanizma Keşfedildi
16-07-2024 12:12
Google News

ABD ÖZETİ| Ulusal Sağlık Enstitüleri bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, primatlarla ilgili dikkat çekici bir araştırma yaptılar. İki makak maymunu üzerinde yapılan çalışma, primatların beyinlerinde yüzleri tanımlamaya yarayan çok hızlı bir mekanizma bulunduğunu gözler önüne serdi.

İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre görme merkezine giren tanıdık bir yüz, 380 milisaniye gibi bir sürede tanımlanabiliyor. Ancak diğer primatlarda bu durum biraz daha farklı. Yapılan çalışmaya göre primatlar, görme merkezinde bile olmayan yüzleri sadece 40 milisaniye gibi bir sürede tanımlayabiliyorlar.

Peki bu nasıl mümkün oluyor?

makak maymunu

Bilim insanları, araştırma kapsamında makak maymunlarının beyin frekanslarını ölçmeye karar verdiler. Bu bağlamda; hayvanlara maymun yüzleri, insan yüzleri, sebze ve meyveler ile insan yapımı nesneler gösterildi. Beyin aktivitesi, gösterimin üzerinden 30 milisaniye geçtikten sonra gördüğü şeyin yüz olup olmadığının anlaşıldığını gösterdi. Yapılan ayrımlar, 50 milisaniyede yüzde 80 doğruluk oranına ulaştı. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Çok Tehlikeli Virüsler Neden Laboratuvarlarda Saklanıyor?
Çok Tehlikeli Virüsler Neden Laboratuvarlarda Saklanıyor?

Çiçek hastalığına neden olan virüsten tutun da Ebola’ya kadar birçok ölümcül virüs laboratuvarlarda saklanıyor. İyi de bilim insanları bunları neden saklıyor, herhangi bir tehlikesi yok mu?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu