USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Powell’ın açıklamalarını piyasalar nasıl yorumladı?

Ekonomi - FED Başkanı Powell çarşamba günkü açıklamasında piyasaları resesyon endişesine sokmadan eylül ayında faiz indirimi mesajı verdi. Yatırımcılarsa genel olarak Powell’ın açıklamalarını pozitif karşılıyor

Powell’ın açıklamalarını piyasalar nasıl yorumladı?
01-08-2024 18:18
Google News

ABD ÖZETİ| Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell çarşamba günkü açıklamasında çok hassas mesajlar içeren bir açıklamada bulundu. Yatırımcılarsa Powell’ın konuşmasının ardından hem hisse senetlerin hem de tahvilleri yükselterek yanıt verdi.

Powell, her zamanki ölçülü yaklaşımına bağlı kalarak, merkez bankasının çarşamba günü sürpriz bir ilk faiz indirimi ile ilerlemesi gerektiği yönündeki çağrılara karşı geri adım attı. FED’in işgücü piyasasındaki yavaşlamayı veya FED’in tabiriyle "normalleştirmeyi" yakından takip ettiğine dair güvence verdi.

MarketWatch’un haberine göre Powell hem istihdam piyasasının hem de ekonominin yatırımcıları alarma geçirecek seviyeye kadar yavaşladığı mesajını vermeden eylül ayında muhtemel bir faiz indirimi gerçekleşebileceğinin sinyalini vermeyi başardı.
FED Başkanı bundan sonraki süreçte nasıl ilerleneceğininse ekonomik verilere bağlı olacağını söyledi. Daha agresif faiz indirimlerinin bir ihtimal olduğunu savunmaya devam etse de FED’in faiz belirleme komitesinin eylül ayında 50 bazlık bir faiz indirimini tartışmadığını da sözlerine ekledi.

Powell’ın konuşması hisse senetlerinde de geniş tabanlı bir ralliyi ateşledi. Russell 2000 Endeksi Powell’ın basın toplantısı sırasında yükselişe geçti. Küçük sermayeli şirketler endeksi eylülde faiz indirimi yorumlarına güçlü bir şekilde cevap verdi. Endeks çarşamba gününü %0,5’lik artışla tamamlamayı başardı ve temmuz ayı boyunca %10’un üzerinde yükseldi.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi şubat ayından bu yana en güçlü günlük performansını kaydetti. Teknoloji endeksi aylık performansında %0,8’lik düşüşten kurtulamasa da zorlu geçen temmuz ayını pozitif bir havada kapattı. S&P 500 Endeksi ise üst üste üçüncü ayını yükselişle bitirdi.

Tahvil piyasaları da yükselişlere katıldı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri temmuz ayının son işlem gününde 3,6 baz puan gerileyerek %4,107’de işlem gördü. Tahvil piyasalarında getirilerle fiyatların ters yönde hareket ettiği biliniyor.

Piyasaların çarşamba günkü tepkisine bakılırsa Powell temmuz ayı ortasındaki geniş tabanlı rallinin devam etmesinin önünü açmış gibi gözüküyor.
eToro ABD Yatırım Analisti Bret Kenwell konuyla ilgili açıklamasında, “Powell’ın yorumlarının faiz indirimi kampanyası için iyi olduğunu söyleyebilirim. Bu da faiz oranları konusunda hassas olan hisse senetlerini ne kadar iyi performans gösterecekleri konusunda yatırımcıların radarına sokuyor” ifadelerine yer verdi.

Ancak bazı yatırım uzmanları ise para politikasındaki düzenlemelerin ABD ekonomisinde daha belirgin bir yavaşlamayı engelleyememesi halinde Powell’In yatırımcıları hayal kırıklığına uğratabileceği konusunda uyardı.

Allianz Yatırım Yönetimi Portföy Yöneticisi Charlie Ripley, “Elbette daha düşük faiz oranları daha küçük ölçekli şirketlere fayda sağlıyor. Ancak genel ekonominin ne yaptığı da dikkate alınmalı. Daha küçük hisse senetleri yavaşlayan bir ekonomik ortamda daha hassas davranabilir” uyarısında bulundu.

Ripley, “Sormamız gereken asıl soru şu: Komitedeki güvercinler nerede?” ifadelerine yer verdi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Volkswagen'in En Çok Satan Ürünü Ne? Hayır, Araba Değil!
Volkswagen'in En Çok Satan Ürünü Ne? Hayır, Araba Değil!

“Volkswagen”, 50 yıldır arabaların yanında bir şey daha üretiyor ve hatta bazı yıllarda ürettikleri bu şey, araba sayısını geçiyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu