Bağışıklık ÖZETİ| sistemimiz neden poleni zararlı bir madde olarak algılıyor da kendini savunmaya geçiyor?
Dünya nüfusunun neredeyse yarısı bu sorunla baş ediyor. Birisi de sizseniz gelin neden polenin alerji yaptığına bakalım.
Polen, bitkilerin üreme sürecinde önemli bir rol oynayan toz halindeki erkek üreme hücresidir.
Genellikle rüzgâr veya böcekler aracılığıyla bitkiden bitkiye taşınıyor ve bu süreç bitki çiçeklerinin döllenmesinde kritik bir rol oynuyor. Ancak bazıları için polen, alerjik reaksiyonlara neden olan bir tetikleyici hâline geliyor.
Polen alerjisinin temel nedeni, bağışıklık sisteminin poleni yabancı bir tehdit olarak algılaması ve savunma mekanizmalarını harekete geçirmesidir. Alerjik bir tepki meydana geldiğinde bağışıklık sistemi, polenle temas ettiğinde zararlı bir madde olduğunu yanlışlıkla algılar ve antikorlar üretir.
Bu antikorlar da bir sonraki polen temasında histamin gibi kimyasalları serbest bırakarak alerjik semptomlara yol açarlar.
Polen alerjisinin yaygın semptomları arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, kaşıntı ve gözlerde sulanma ve kaşıntı bulunur. Bu semptomlar, polen alerjeniyle temasın ardından genellikle hızla ortaya çıkıyor.
Bu alerji, genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve maruz kalma düzeyi gibi birçok faktörden de etkileniyor. Eğer ebeveynlerin en az birinde alerji varsa, çocukların da benzer alerjilere yatkın olma olasılığı çok yüksek olacaktır.
Peki nasıl önleyebiliriz?
Bu semptomları önlemek için en etkili yöntemlerden biri, polene olabildiğince az maruz kalmak olacaktır. İlaç ve aşılar da bu semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Yine de semptomlarınız tüm bunların beraberinde artmaya devam ediyorsa, bir uzmanla görüşmenizde fayda var.
Kaynaklar: Nyallergy, AAFA, Healthlineİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER