USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Plastik atıkla çalışan uzay roketi mi? Sırada füzyon motoru var!

l lang=

Plastik atıkla çalışan uzay roketi mi? Sırada füzyon motoru var!
01-08-2024 01:48
Google News

İlk ÖZETİ| olarak 1969 yılında Ay seyahati ile başlayan uzay yolculuğu için yeni hedef Mars. Özellikle Elon Musk'ın Mars seyahati konusunda ısrarı sonrası NASA'da uzun vadeli de olsa bu projeye yeşil ışık yaktı. Çin hatta Hindistan'ın da hedefleri arasında Mars yer alıyor. Bir İngiliz girişimi ise Mars seyahati için plastik atıkları kullanmanın peşinde. Şirketin bu roket projesi, nükleer füzyonla çalışan Mars roketi projesinin de ilk adımı.

İngilizlerden Mars seyahati için plastik atık kullanan roket

Atıklardan enerji elde etmek yeni bir fikir değil. Ancak ilk defa atıklardan elde edilen yakıt, uzay seyahatine konu oluyor. İngiliz Pulsar Fusion adlı şirket, kısmen plastik atıklarla çalışan bir roket motorunu test etmeye başladı.

Şirketin amacı ise plastik atıklardan da güç alan bu roketle uzay seyahatlerini daha sürdürülebilir hale getirmek. Ancak Pulsar Fusion'ın asıl amacı adından da anlaşılacağı gibi nükleer füzyon motoru ile Mars seyahati gerçekleştirmek.

mars seyahati, nükleer füzyon motoru, plastik atık roketi, uzay seyahati

Plastik atıklardan yakıt üretme fikri ise yeni değil. Bu konuda daha önce Virgin Galactic 2014 yılında denemeler yaptı. Ancak gerçekleşen denemeler başarısız oldu. Pulsar Fusion şirketi ise plastik atıklardan elde edilen yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) ve nitrojen oksit karışımı hibrit bir yakıt kullanıyor.

Mars'ta yaşam izleri keşfedilmiş olabilir!

Mars'ta yaşam izleri keşfedilmiş olabilir!

NASA'nın Perseverance aracı, Mars'ta yaşam izleri olabilecek kimyasal yapılar içeren bir kaya keşfetti. İşte detaylar!

Bu hibrit yakıtta yer alan HDPE plastik şişeler, borular gibi atıklardan elde edilebilen bir yakıt türü. Pulsar Fusion, roketin ilk statik testlerini tamamladı. İngiliz Savunma Bakanlığı askeri üssünde gerçekleşen testlerde roket başarılı sonuçlar elde etti.

Pulsar Fusion, plastik atıklarla çalışan bu roketi ilk olarak uydu fırlatma ve insanlı ay görevleri için geliştirme hedefinde. Şirketin kuruluş amacı ise nükleer füzyon motoru ile çalışan bir uzay seyahatini mümkün hale getirmek. Şu an için geliştirme aşamasında olan proje ile Mars seyahati gibi uzun yolculuklar yüzde elli oranda daha kısa sürecek.

mars seyahati, nükleer füzyon motoru, plastik atık roketi, uzay seyahati

Ancak nükleer füzyon teknolojisi henüz kararlı bir yapıda değil. Buna karşın Pulsar Fusion firması, dört yıl içinde nükleer füzyonla çalışan hiper hızlı bir tahrik motoru üretmeyi hedefliyor.

Peki sizce nükleer füzyon teknolojisi gerçekten de dört yıl içinde hayatımıza girebilir mi? Yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Ferrari'nin ilk elektriklisi yollarda! Ne zaman çıkacak?
Ferrari'nin ilk elektriklisi yollarda! Ne zaman çıkacak?

İlk Ferrari elektrikli otomobili nasıl görünüyor? İtalya'da test edilen prototip internete sızdırıldı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu