USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Piller Soğukta mı Yoksa Sıcakta mı Daha Çok Dayanır?

Piller ne yazık ki çok da uzun ömürlü araçlar değildir ve onları sık sık değiştirmek, bazı zamanlar ciddi anlamda katlanılamaz olabilir. Bu sebeple pillerin ömrünü uzatmaya çalışmak, aklımıza gelen ilk seçenektir.

Piller Soğukta mı Yoksa Sıcakta mı Daha Çok Dayanır?
06-05-2024 11:43
Google News

Bazıları pillerin ömrünün sıcak havaya maruz kaldığında daha uzun olduğunu söylerken bazıları ise tam tersi bir şekilde soğuk havanın bu araçlara daha uygun olduğunu belirtir.

Peki pillerin daha uzun süre dayanması için onları, soğukta mı yoksa sıcakta mı muhafaza etmek gerekir?

Aslında pillerin anahtarı, potansiyeli elektriğe dönüştüren kimyasal reaksiyondur.

Pil

Kimyasal reaksiyonlar sıcaklığın artmasıyla hızlanabilir, azalmasıyla da yavaşlayabilir. Bu, elektriksel reaksiyonun ve dolayısıyla deşarjın daha yüksek sıcaklıkta daha hızlı, daha düşük sıcaklıkta daha yavaş olduğu anlamına gelebilir.

Ayrıca sıcaklık noktasında dikkate alınması gereken bir diğer konu iç dirençtir. Bazı pillerde iç direnç, oda sıcaklığında en düşük seviyede olduğundan sıcaklık çok yükseldiğinde direnç artar. 

Bu, daha hızlı reaksiyonu dengelemenin bir yolu olarak görülebilir fakat dahili direnç daha fazla ısı üretir ve böylece piliniz, ciddi anlamda zarar görür. Daha yüksek bir sıcaklık, bazen daha iyi bir performansa sahip olsa da aynı zamanda bu, daha kısa bir ömrün işaretidir.

Peki pillerimizi soğukta tutsak?

Pil

Cep telefonu gibi ısıyı verimli dağıtmayan pilli cihazlar, soğuk bir kış gününde bunaltıcı bir yaz gününe kıyasla daha iyi bir performans gösterebilir. Fakat bu, soğuğun daha iyi bir seçenek olduğu anlamına gelmez.

Çünkü daha yavaş bir kimyasal reaksiyon, daha az elektrik akımı anlamına gelir. Ayrıca daha düşük sıcaklıkta direnç artar ve bu da daha az akım demektir. Yani gerçekten soğuk hava, örneğin arabada akü kullanımını imkansız hâle getirebilir. 

Öte yandan suyun donma noktasında tutulan lityum iyon piller, deşarj kapasitesinin önemli ölçüde azalması ve pillerin genel itibarıyla daha az aktif çalışması sebebiyle zayıf bir performans sunacaktır.

Özetle pillerin daha uzun ömürlü olması amacıyla onları özellikle sıcak havada veya soğuk havada muhafaza etmek, bu noktada bir çözüm yolu değilir. 

Kaynaklar: Intercel Services B.V., IFL Science

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
IIS 10.0 Detailed Error - 403.501 - Forbidden

HTTP Error 403.501 - Forbidden

You do not have permission to view this directory or page.

Most likely causes:

  • This is a generic 403 error and means the authenticated user is not authorized to view the page.

Things you can try:

  • Create a tracing rule to track failed requests for this HTTP status code. For more information about creating a tracing rule for failed requests, click here.

Detailed Error Information:

Module   IIS Web Core
Notification   Unknown
Handler   ASPClassic
Error Code   0x00000000
Requested URL   https://api.haberpanelim.com:443/haberler.asp?domain=https://www.idrak34.com&t=1735329601
Physical Path   C:\Inetpub\vhosts\api.haberpanelim.com\httpdocs\haberler.asp
Logon Method   Not yet determined
Logon User   Not yet determined

More Information:

This generic 403 error means that the authenticated user is not authorized to use the requested resource. A substatus code in the IIS log files should indicate the reason for the 403 error. If a substatus code does not exist, use the steps above to gather more information about the source of the error.

View more information »

TEKNOLOJİ TÜMÜ
Su, Dünya'ya Nereden ve Ne Zaman Geldi?
Su, Dünya'ya Nereden ve Ne Zaman Geldi?

Sıcak bir yaz gününde yüzümüzü yıkayıp serinlemek gibisi yoktur öyle değil mi? Aynı zamanda duş almak gibi rahatlatıcı başka bir şey de… Aslında tüm buralara gelmeden, “Su içmek gibisi yoktur” demek daha doğru olur.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu