USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Penguin Random House, Kitaplarını Yapay Zekâya Yasakladı

Dünyanın en büyük yayınevleri arasında yer alan Penguin Random House, kitaplarının yapay zekâ eğitiminde kullanılmasının önüne geçecek düzenlemeler yapıyor.

Penguin Random House, Kitaplarını Yapay Zekâya Yasakladı
20-10-2024 17:42
Google News

İngiliz ÖZETİ| Penguin Random House, dünyanın en büyük yayın evlerinden biri ve sektörün "5 büyükler" adı verilen grupta yer alıyor. Yayınevi, kitapların içinde ilk sayfalarda yer alan telif hakları ifadelerine kitapların yapay zekâ için kullanılmasını engelleyen ibareler ekledi. 

Gelen haberlere göre yayınevi, yeni kitaplarında ve eski kitaplarının yeni baskılarında artık “Bu kitabın hiçbir bölümü, yapay zeka teknolojileri veya sistemlerini eğitme amacıyla herhangi bir şekilde kullanılamaz veya çoğaltılamaz.” ifadesini de kullanmaya başlayacak.

Telif hakları davaları devam ediyor

yapay zeka

Üretken yapay zekânın çıktısı olan ürünler için modeller, telif haklarıyla korunan eserler de kullanılarak eğitiliyor. Bu durum da sık sık mahkemelere konu oluyor. Son dönemin en büyük davasında The New York Times, ChatGPT ile karşı karşıya gelmişti. Şu anda bu konuda gerek etik gerek hukuksal tartışmalar devam etse de Penguin Random House, bu endişeleri yansıtacak şekilde telif hakkı sayfalarını güncelleyen ilk büyük yayıncı oldu.

Öte yandan Penguin Random House yapay zekâya tamamen karşı değil. Firmadan geçtiğimiz ağustos ayında firmadan gelen açıklamada "Yazarlarımıza ve sanatçılarımıza ait olan fikri mülkiyeti kararlılıkla savunacağız." demiş ancak “üretken yapay zekâ araçlarını hedeflerini ilerletebileceğini açıkça gördüklerini yerlerde, seçici ve sorumlu bir şekilde kullanacaklarını” ifade etmişti. 

Yapay zekânın telifli eserler üzerinde eğitilmesi konusunda siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Ateş Böcekleri Dinozorlar Çağında da Yaşıyormuş!
Ateş Böcekleri Dinozorlar Çağında da Yaşıyormuş!

Yeni keşfedilen bir fosil, ateşböcekleri ile dinozorların bir zamanlar beraber yaşadığını ortaya koydu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu