USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Pazarlık değil hizmet, hantallık değil hız bakanlıkları... İşte 'hükümet' farkı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye Yüzyılının kabinesi, Başkanlık Sistemi ile Parlamenter Sistem arasındaki farkı bir kez daha ortaya koydu.

Pazarlık değil hizmet, hantallık değil hız bakanlıkları... İşte 'hükümet' farkı
04-06-2023 14:08
Google News

Haber7 ÖZETİ| - ÖZEL

Teknokrat ağırlıklı 67’inci Türkiye Hükümeti kabinesinde 18 bakan yer alırken, altılı koalisyonun iktidar olması durumunda kabineye en az 28 kişi doldurulacaktı. AK Parti öncesi dönemdeki 57. Hükümette ise tam 35 bakan yer alıyordu. Kısa ömürlü hükümette değişimlerle birlikte 3 yılda 65 isim görev yapmıştı.

Koalisyon pazarlıklarının neticesi olarak partilere bakanlık dağıtılmasını sağlayan ve hantallıkla özdeşleşen eski sistemin aksine; hızlı icra, aktif hizmet, az bürokrasi hedefiyle kabine oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin farkı bir kez daha netleşti.

TEKNOTRATLAR İŞ BAŞINDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 67’inci Türkiye hükümetinde şu isimler yer aldı:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Cevdet YılmazAdalet Bakanı: Yılmaz TunçAile ve Sosyal Hİzmetler Bakanı: Mahinur Özdemir GöktaşÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Vedat IşıkhanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı: Mehmet ÖzhasekiDışişleri Bakanı: Hakan FidanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Alparslan BayraktarGençlik ve Spor Bakanı: Osman Aşkın BakHazine ve Maliye Bakanı: Mehmet Şimşekİçişleri Bakanı: Ali YerlikayaKültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Nuri ErsoyMilli Eğitim Bakanı: Yusuf TekinMilli Savunma Bakanı: Yaşar GülerSağlık Bakanı: Fahrettin KocaSanayi ve Teknoloji Bakanı: Mehmet Fatih KacırTarım ve Orman Bakanı: İbrahim YumaklıTicaret Bakanı: Ömer BolatUlaştırma ve Altyapı Bakanı: Abdulkadir Uraloğlu

6’LI MASA GELSEYDİ...

CHP öncülüğündeki 6’lı masa iktidar olsaydı 21 bakan, 7 cumhurbaşkanı yardımcılı kabinede 28 isim bulunacaktı. Cumhurbaşkanının yanı sıra 6’lı masadaki diğer parti liderleri ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı “cumhurbaşkanı yardımcısı” olarak görevlendirilecekti.

Hazine Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı ayrı ayrı oluşturulup CHP ile İyi Parti arasında paylaştırılacaktı.

Bunlarla yetinilmeyip “Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı” ile “Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı” kurulacaktı.

6'lı masaya dışarıdan destek veren HDP ile Zafer Partisi'ne de bakanlık dağıtılacağı belirtilmişti.

BU DA KOALİSYON TABLOSU: HERKES BAKAN, HABİRE DEĞİŞİKLİK!

Çok başlı hükümeti öngören 6’lı masanın iktidar hayali, 2002 öncesi Türkiyesinde aynen uygulanıyordu. AK Parti öncesi son hükümette tam 35 bakan yer alıyordu.

Başbakanın yanı sıra 17 Devlet Bakanı’nın yer aldığı kabinede birbirine paralel görevlerdeki Orman Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı ayrı, Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı ayrı, Ulaştırma Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ayrıydı.

Ömrü sadece 3 yıl olan hükümette değişimlerle birlikte tam 65 isim görev yapmıştı.

Parlamenter Sistem’de ayrılıklar, tartışmalar, kavgalar, krizler ve kaosların hükümeti olarak tarihe geçen 57. Hükümette ilk etapta şu isimler yer almıştı:

Başbakan Bülent EcevitBaşbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Devlet BahçeliBaşbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mesut YılmazBaşbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hasan Hüsamettin ÖzkanDevlet Bakanı Abdulhaluk Mehmet ÇayDevlet Bakanı Edip Safder GaydalıDevlet Bakanı Faruk BalDevlet Bakanı Fikret ÜnlüDevlet Bakanı Hasan GemiciDevlet Bakanı Mehmet KeçecilerDevlet Bakanı Mustafa YılmazDevlet Bakanı Ramazan MirzaoğluDevlet Bakanı Recep ÖnalDevlet Bakanı Rüştü Kazım YücelenDevlet Bakanı Şuayip Üşenmez  Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel  Devlet Bakanı Tunca Toskay  Devlet Bakanı Yüksel Yalova  Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk  Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu  İçişleri Bakanı Sadettin Tantan  Maliye Bakanı Sümer OralMilli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu  Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın  Sağlık Bakanı Osman Durmuş  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer  Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz  Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan  Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu  Kültür Bakanı Mustafa İstemihan TalayTurizm Bakanı Erkan MumcuOrman Bakanı Nami ÇağanÇevre Bakanı Fevzi AytekinDışişleri Bakanı İsmail Cem
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
ÖTV Muafiyeti Uygulamasında Yerlilik Oranı Sınırı Artırıldı
ÖTV Muafiyeti Uygulamasında Yerlilik Oranı Sınırı Artırıldı

Resmî Gazete'de yayımlanan bir karar ile ÖTV'siz satılacak otomobiller için yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile ÖTV muafiyeti kapsamına alınacak araçların en az yüzde 40 yerli olması gerekecek.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu