Medeniyet tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Şanlıurfa, ekonomiden sanata varıncaya dek çeşitli alanlarda öne çıkmayı başarmış bir şehir.
Kurtuluş Savaşı'ndaki rolüyle 'Şanlı' unvanına layık görülen Urfa, Hazreti Adem'i (a.s.), Hazreti Eyüp'ü (a.s.), Hazreti Şuayip'i (a.s.), Hazreti İlyas'ı ve Balıklıgöl hikmetiyle de bilinen Hazreti İbrahim'i (a.s.) farklı zamanlarda misafir etmiş bir kent.
Kentin doğusunda Mardin, kuzeydoğusunda Diyarbakır, kuzeybatısında Adıyaman, batısında Gaziantep ve güneyinde Suriye bulunuyor. Suriye'ye olan 511 kilometrelik sınırımızın 194,84 kilometresi Şanlıurfa'dan geçmekte.
Toplam 14 belediyeli şehrin en dikkat çeken ilçelerinden biri de Haliliye. Urfa'nın doğusundaki Haliliye ilçesi, 400 bin kişilik nüfusu ile şehrin en kalabalık ilçesi konumunda.
'Tarihin sıfır noktası' olarak bilinen 10 bin yıllık geçmişiyle Göbeklitepe'den İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi'ne, Hanımlar Konağı'ndan Millet Evleri'ne, Geleneksel El Sanatları Merkezi'nden binlerce metrekarelik kapalı spor salonlarına; tamamı belediyeye ait 200'ü aşkın araç filosuna ve Şubat 2023'te açılması beklenen fabrikalarıyla Haliliye, kendi kendine yetebilmeyi başarmış bir ilçe.
2014'te ilçe belediyesi olarak merkezden ayrılan Haliliye'yi, 2019'dan bu yana AK Parti sıralarından çıkıp sandıktaki oyların yüzde 67'sini alan Mehmet Canpolat idare ediyor.
'Biz her sokağın belediye başkanıyız' diyen Canpolat, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'yi İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi'nde ağırladı.
Osman Ateşli'ye önemli açıklamalarda bulunan Haliliye Belediye Başkanı, bölgenin yıllar içerisindeki dönüşümüne ve AK Parti'nin 8 yıllık süre zarfındaki ıslahatlarına değindi. İşte, Mehmet Canpolat'ın açıklamaları:
URFA'NIN EN BÜYÜK İLÇESİ
Osman Ateşli: Genç bir siyasetçisiniz ve siyasetin en alt kademesinden bugüne gelene kadar çeşitli görevlerde bulundunuz. Gençlik Kolları Başkanlığı yaptınız, İl Başkanlığı Yardımcılığı yaptınız, İlçe Başkanlığı yaptınız. Şimdi de Haliliye Belediye Başkanlığı yapıyorsunuz. Bu tecrübenin hizmetlerinize yansıması neler?
Mehmet Canpolat: Siyasi hayatıma AK Parti kurulur kurulmaz rahmetli babam belediye meclis üyesiyken başladım. Aynı ekolden gelen bir ailenin çocuğuyum, babam da Refah Partisi meclis üyesiydi. Gençlik kollarında 2 dönem arkadaşlarımızla birlikte çalıştık, başkan yardımcısı olarak. 2 dönem il yönetiminde il başkan yardımcısı olarak çalıştım. Son olarak 2 dönem Haliliye İlçe Başkanlığı görevlerinde bulundum. Birçok kez Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanlığı ve SKM Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş bir kardeşinizim. 2019 seçimlerinde Sayın Cumhurbaşkanımız takdiri, vatandaşlarımızın da teveccühü ile Haliliye’ye hizmetkar olmayı Allah bize nasip etti. Şu anda Haliliye Belediyesi olarak Urfa’nın en büyük ilçesiyiz. Tabii Haliliye'de sürekli büyüyen yıllık doğum oranı itibariyle de nüfus artışı söz konusu.
'HER YIL 5 BİN CİVARINDA EVLİLİK GERÇEKLEŞİYOR'
Osman Ateşli: Nüfus artış oranı ne düzeyde Başkanım?
Mehmet Canpolat: Urfa genelinde ortalama 60 bini aşkın doğum gerçekleşiyor. 15 bin civarı da Suriyeli kardeşlerimizin doğumu gerçekleşmekte. Yani Şanlıurfa her yıl yaklaşık 70-80 bin nüfus artışıyla %6’lık bir büyümeye sahip. Artıştaki en büyük pay, Haliliye ilçesi olarak tabii ki bizlerde. Sadece Haliliye’de her yıl 5 bin civarında evlilik gerçekleşiyor.
150 ÖĞRENCİ TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDI
Osman Ateşli: Başkanım, Urfa’daki en genç başkanlardan bir tanesisiniz, gençlerle sürekli bir araya geliyorsunuz. Peki gençlerin size teveccühü nedir, gençlere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Bunun yanında kadınlara yönelik yeni projeleriniz de var mı?
Mehmet Canpolat: Evet, genç kardeşlerimizle ilgili hizmetlerimizde sürekli şunu söylüyoruz kendimize, ‘Gençliğe yatırım, geleceğe yatırımdır.’ Genç kardeşlerimiz inşallah bir gün bizim yerimizde ya da başka yöneticilerimizin yerinde oturarak bu millete hizmet edecekler. Ancak şöyle bir ilke ile başladık, ‘Geleceğin bilim insanları, mühendisleri, mimarları, Şanlıurfa’dan Haliliye’den çıkacak.’
Bu ilke ile hareket ederek Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğümüz kurs merkezlerimizde 900 bine yakın öğrencimiz üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Bir taraftan yine üniversite sınavlarıyla ilgili POMEN ve BESYO sınavlarına girecek öğrencilerimizi de salonlarımızda hazırlıyoruz. Üniversite sınavı hazırlık sürecinde MEB ile yürüttüğümüz proje kapsamında yaptığımız deneme sınavları ve çalışmaların neticesinde 150 öğrencimiz tıp fakültelerini kazandı. Bu başarı her yıl artarak devam ediyor.
AVRUPA VE DÜNYA ŞAMPİYONLARI ÇIKARAN İLÇE: HALİLİYE
Osman Ateşli: Kaç tane kurs merkeziniz var?
Mehmet Canpolat: Şu an 7 tane kurs merkezimiz var. Kadınlara yönelik millet evleri niteliğinde olan merkezlerde biçki, dikiş, nakış, okuma-yazma, kuaförlük, bilgisayar, Kuran-ı Kerim kursları veriyoruz. Bunun yanında gençlere yönelik kurduğumuz spor kulübüne katılan gençlerden Avrupa ve Dünya şampiyonları çıkardık.
Geçen yıl sadece yüzme kursuna katılanların sayısı 2400'dü. Kurslarımızda başlattığımız yaz okullarına farklı yaş gruplarından katılan öğrenci sayısı ise 8 bin civarındaydı.
HALMES dediğimiz kurslarımızda müzik, elektrik, aşçılık, berberlik ve boyacılık gibi eğitimler veriyoruz. Aldıkları sertifikalar ve öğrendikleri zanaatla iş hayatına daha kolay atılmaları konusunda yardımcı oluyoruz.
Bir taraftan da GESEM (Geleneksel El Sanatları) atölyelerinde bakır, ahşap oymacılığı ve tespih gibi sanatları hocalarımız eşlinden kalkındırma çalışmalarımız sürüyor. Yine aynı zamanda tescili almış olduğumuz %100 iplikten üretilen, doğal kök boyalarla boyaması yapılan el işçiliği ile üretilen çuha kumaşımızı ve geleneksel çuha kumaşı üreticiliğini atölyelerimizde yaşatmak için çalışıyoruz.
Eskiden Haliliye/Kamberiye Mahallesi'nin tamamı çuhacılıkla uğraşırdı ancak Urfa’da bir tane çuha ustası kalmıştı. O bir o ustamıza sahip çıktık ve tescili aldık. Şimdi de seri üretime geçmekle ilgili GAP idaresiyle yeni bir proje geliştirdik ve inşallah önümüzdeki günlerde hayata geçirme niyetindeyiz.
HALİLİYELİ GENÇLER HAVELSAN VE TUSAŞ'TA
Osman Ateşli: Gençlerle bir araya geliyor musunuz?
Mehmet Canpolat: Evet geçtiğimiz günlerde üniversitede genç kardeşlerimizle bir araya geldik. Orada da çeşitli sohbetlerimiz oldu. Hem geçmişimizi, anılarımızı yâd ettik hem de gençlerin güncel taleplerini dinledik. Haliliye Belediyesi, Urfa’nın 4 farklı noktasında sabahları çorba ikramında bulunuyor, bizden de final zamanlarında sabahın erken saatlerinde geldikleri ve kahvaltı yapamadıkları için kampüsü de 5. Nokta olarak yapabilir misiniz ricasında bulundular. Biz de baş üstüne dedik ve finallerden başarıyla geçin, okulu dereceyle bitirin biz şimdi değil her zaman sizin ihtiyaçlarınızı gideririz dedik.
Üniversitedeki genç kardeşlerimizle böyle sık sık bir araya geliyoruz. Bizim için önemli olan nitelikli öğrenci yetiştirmek. Bununla ilgili Haliliye Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hem geçtiğimiz yıl hem de bu yıl şöyle bir çalışma yaptık... Haliliye ilçesinde bulunan öğrencilerimizin ufkunu açmak için HAVELSAN’ı ziyarete götürdük.
Öğrenci kardeşlerimizi oradaki çalışmaları yakından inceleyebilmeleri için gezdirdik. Daha sonra TUSAŞ’ı gezdirdik. Orada da hava savunma sanayii ile ilgili üretilen çalışmaları kardeşlerimize gösterdik. Yine orada yazılım ve bilgisayar mühendisleriyle birebir ikili sohbetleri oldu. Makine mühendisleri, yapılan uçaklarla ilgili kardeşlerimizle sohbetler etti. Yine öğrencilerimizi Anıtkabir başta olmak üzere Tacettin Dergahı ve Ankara’nın diğer önemli yerlerini gezdirerek tekrar Urfa’ya getirdik.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN URFA ZİYARETİ
Osman Ateşli: Başkanım gençlerle devam etmek istiyorum. Özellikle geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Urfa’ya bir ziyarette bulundu. İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanımızı gençlerle buluşturdunuz... Sizden de övgüyle bahsetti. Ben özellikle programın detayları, arka planında yaşananları merak ediyorum. Bize anlatmak istediğiniz bir şeyler var mı?
Mehmet Canpolat: Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza ve heyetine çok teşekkür etmek istiyorum. Şanlıurfa’da devasa nitelikte bir miting gerçekleştirildi. Vatandaşlarımıza da teveccühlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız da memnuniyetlerini ifade ettiler. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımız her ifadesinde şunu kullanır ‘Ben Urfa’ya sevdalıyım, eminim ki Urfalılar da bana sevdalı. Urfa’nın benim gözümde ve gönlümde ayrı bir yeri vardır.’ Sayın Cumhurbaşkanımız her 'Urfa' dendiğinde durur ve özel olarak ilgilenir.
Tabii Sayın Cumhurbaşkanımız her gittiği yerlerde toplu açılışlar yapıyor, hizmetler yapıyor. 20 yıldır da Şanlıurfa çok güzel hizmetler aldı ve almaya da devam ediyor. Burada da yine toplu açılış oldu. Genç kardeşlerimizle bir araya geldi. Ülkemizin en önemli seslerinden biri olan sevgili sanatçımız İbrahim Tatlıses’in ismini verdiğimiz İbrahim Tatlıses Kültür Merkezimizde gençlerle bir araya geldi. İbrahim Bey de geldi.
İbrahim Tatlıses’in de katıldığı söyleşide sorulu cevaplı, istekler, temenniler ve dünyada olup bitenler hakkında genç kardeşlerimizle birlikte sohbet edildi. Genç kardeşlerimiz şu anda iyi bir araştırmacı, artık insanlar gerçekleri görebiliyor, hiçbir şeyin üstü kapalı kalmıyor. Kalamaz zaten doğrusu da bu. Ama gördüğüm kadarıyla genç kardeşlerimiz hem dünyada hem de Türkiye’de olup bitenleri yakından takip ediyorlar.
Cumhurbaşkanımızın da gençlerin bu meraklı ve ilgili sorularını aynı ilgiyle cevaplamaları Sayın Cumhurbaşkanımızın gençlerle olan iletişiminin ne denli güçlü olduğunu gösteriyor. Gençlerin de Sayın Cumhurbaşkanımıza ilgi ve teveccühünün olduğunu gördüm. Güzel bir program oldu.
Osman Ateşli: Ne gibi bilgiler aldı Sayın Cumhurbaşkanı?
Mehmet Canpolat: Sayın Cumhurbaşkanımız Haliliyemizle ilgili neler yaptığımızı, hangi faaliyetleri sürdürdüğümüzü merak etti. Gerçekten Cumhurbaşkanımız denildiğinde bütün hücrelerinin son zerresine kadar kendisini bu ümmete ve Türkiye’ye adamış bir insan görüyoruz. Gecesiyle gündüzüyle hiç yoruldum demeden bizler için, insanlar için Türkiye Cumhuriyet’inde yaşayan veya dünyada yaşayan ümmet için ne denli çalıştığını, ne kadar zeki olduğuna ben bizzat şahit oldum. İyi ki Cumhurbaşkanımız var... İyi ki Cumhurbaşkanımızın elinde Türkiye. Alnının secdesiyle, göğsünün imanıyla bu kadar tecrübesiyle birlikte böyle bir devlet adamı yüz yılda bir gelmez. Bunu gerçekten tescilledik. Burada da hakimiyeti, vatandaşlara olan sevgisi ve teveccühü takdire şayandı. Şanlıurfa ayrı bir sevdalı Sayın Cumhurbaşkanımıza.
'MEHMET CANPOLAT SÖZ VERDİYSE YAPAR'
Osman Ateşli: Sizin güzel bir sloganınız var, “Ne dediysek onu yapıyor, yapamayacağımız işlerin sözünü vermiyoruz” demişsiniz. Haliliye’de şehrin dönüşümü konusunda, sosyal hayata katkı anlamında neler yapıyorsunuz?
Mehmet Canpolat: Ben veteriner hekimim ama Aşağı Çarşı'da, Haşimiye Meydanı’nda yetişmiş bir kardeşinizim.
Osman Ateşli: Ticaretin içinden geliyorsunuz, aileden mi?
Mehmet Canpolat: Evet aileden. Babamda iktisat fakültesi mezunuydu ama Aşağı Çarşı'da gıda üzerine toptancılık yapıyordu. Benim doğum yerim Balıklıgöl’ün yan tarafı. Hasanpaşa Camii’nin bitişiği. Bir tarafımız alaylı, bir tarafımız da mektepli bir şekilde geldik. Tüm mahallelere dokunmuş, tüm mahallelere değmiş biriyim. Birçok şeyi çözerek geliyoruz. Vatandaş da inanıyor ve biliyor. Mehmet Canpolat söz verdiyse yapar. Elhamdülillah çok şükür bugüne kadar da neye söz verdiysek hepsini yerine getirdik. Yeni vizyon anlamında da Haliliye ilçemizi daha da büyütmek, var olanı iyileştirmek ve gelecek 50-100 yıllık planlar yaparak devam etme niyetindeyiz.
BİR BELEDİYE FABRİKA YAPAR MI?
Osman Ateşli: Şanlıurfa, sanayi ve ticaret hayatında devam eden, köklü bir geleneği olan şehir. Şehirde gelişme eğilimi de var. İstihdama katkı anlamında bir çalışma yapıyor musunuz?
Mehmet Canpolat: Tarım ağırlıklıyız. Bereketli toprakların üzerindeyiz. Ağırlıklı olarak çiftçilik hayatı devam ediyor. Türkiye'de pamuk, fıstık, buğday üretiminde birinci sıradayız. Bu bereketli topraklardan katma değer anlamında hele ki dünyanın gıda krizinde boğuştuğu bu günlerde Tarım ve Orman Bakanlığımızın da himayeleri altında Şanlıurfa üzerine düşeni yapıyor. Bunun yanında entegre sistemler de devam ediyor.
Türkiye’de istihdam sayısı çok olabilecek meslek gruplarını da belediyemize kazandırmaya devam ediyoruz. Bir belediye fabrika yapar mı? Evet yapar. Niye yapmasın? Kamu yararına olan her şeyde belediyeler görev alabilir. Yeter ki kamu yararı gerçekleşsin. Tabi bölgeye baktığımız zaman diğer gelişen unsurumuzda turizm.
Şu anda atıl durumda olan bir binamızı otele çevirdik. İnşallah birkaç güne kalmaz onun da açılışını yapacağız. Turizmle ilgili şu anda Göbeklitepe’yi 800 bin civarında vatandaşımız ziyaret etti. Ama aynı zamanda Göbeklitepe’den ziyade biz peygamberler şehriyiz. Üç dinin atası Hz. İbrahim Peygamber ve Hz. Eyüp Peygamberin burada ayak bastığı, rivayete göre de 5 peygamberin yaşadığı bir bölgedeyiz.
Biz tarihi, turizmi, tarımıyla birlikte Göbeklitepe’yi de sayarsak eğer buğday toprakla ilk burada buluştu. İlk insanların burada tarım yaptığını düşünecek olursak çok köklü ve kadim bir kentin mozaik olarak Arap'ı, Kürt'ü, Türk'ü, Çerkez'inin hep birlikte kardeşçe yaşadığı bir şehirden bahsediyoruz. Gün geçtikçe de sürekli büyüyen bir şehir.
Şu anda Şanlıurfa’nın geleceğe yönelik ve özel otellerle ilgili olarak yatırıma ihtiyacı var. Haliliye Belediyesi olarak otel yönetmeliği ve meclisimizde almış olduğumuz kararlar çerçevesinde buradan çağrımdır iş dünyasına, gelecek, turizm Şanlıurfa’da. Parlak bir gelecek vaat ediyor turizm. Otele ihtiyacımız var. Büyük otel firmalarına buradan çağrıda bulunalım. Şanlıurfa’da gerçekten potansiyel çok. Milyonun üzerinde misafir Şanlıurfa’ya ziyarete geliyor.
Osman Ateşli: Siz bu konuda ön ayak olmaya hazırsınız değil mi?
Mehmet Canpolat: Biz Haliliye Belediyesi olarak ticari kurulmuş bir belediye değiliz. Kamu yararına çalışırız. Bazı şeylerle ilgili örnek olmaya çalışıp şehirdeki açığı kapatmaya çalışıyoruz. Biz yapıyorsak iş dünyası çok rahat yapabilir. Özel otele ihtiyacımız var.
ŞEHİR HASTANESİNDE SON VİRAJ 2023'TE AŞILACAK!
Osman Ateşli: Sayın Başkanım Şehir Hastanesi konusunu açmak istiyorum. Şu an çalışmalar devam ediyor değil mi?
Mehmet Canpolat: 2023 yılı içerisinde açılması öngörülüyor. Gece gündüz çalışılıyor. Sağlık Bakanlığı bütçesinden yapılıyor. Yüzde yüzü devletimize ait yap-işlet-devret modeli değil. Bize de yakın, Haliliye ilçe sınırları içerisinde. Bin 700 yataklı bir hastane olarak planlandı.
Osman Ateşli: Hangi birimler olacak içerisinde?
Mehmet Canpolat: Birçok branş olacak. Hem genel birimler hem de onkoloji dahil olacak. Tam bir şehir hastanesi yapılıyor.
Osman Ateşli: İnsanlar şehir dışına gitmek zorunda kalmayacaklar değil mi?
Mehmet Canpolat: Şehrin büyümesi için geleceğe yönelik olarak yapılması gereken bir hamleydi, hükümetimizde bunu yaptı.
Osman Ateşli: Pandemi biraz bunu gösterdi aslında.
Mehmet Canpolat: İyi ki hastanelerimiz varmış. Pandemi döneminde dünyayı izledik. Nitekim hastanede yer bulamayanlar hepsini gördük. İyi ki devletimiz varmış vatandaşlar ücretsiz bir şekilde tedavi oldular. Yani şehir hastanelerinin ne kadar önemli olduğunu ALLAH bize gösterdi. Ben buradan kendi adıma Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Belki o zamanlar eleştiriyorlardı ama geleceği görmek, insana yatırım yapmak son derece önemli. Şanlıurfa’nın da büyümesi çerçevesinde bin 700 yataklı hastanenin yapılması oldukça mutluluk verici.
HIZLI TREN URFA'YA GELECEK Mİ?
Osman Ateşli: Hızlı trenle ilgili bir takvim var mı?
Mehmet Canpolat: Hükümetin planlaması çerçevesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın planı içerisindeyiz. Etaplar halinde gelecektir. Havaalanıyla da ilgili pist uzunluğu en uzun havaalanına sahibiz. Ulaşımla ilgili çok bir problemimiz kalmadı ve kalmayacak.
'4 YERDE KAZI DEVAM EDİYOR'
Osman Ateşli: Dün biz Karahantepe’ye de gitme imkanı bulduk. Yeni bir keşif. Orada da çalışmalar devam ediyor. Karahantepe’yle alakalı da birkaç cümle alabilir miyiz? Ayrıca burada bir arkeoloji müzesi var ve çok kapsamlı. Göbeklitepe, Karahantepe ve diğer alanlardaki buluntular var müzede. Bununla ilgili de neler söylemek istersiniz?
Mehmet Canpolat: Haliliye ilçesinde Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe ve Kurttepe olmak üzere 4 yerde kazı devam ediyor. Ama Karahantepe ile ilgili yapılan kazılarda oldukça devasa bir yerleşim yeri ve yine oradaki arkeolojik yapıların incelenmesiyle Göbeklitepe’yle neredeyse aynı tarihe denk gelen buluntulara rastlanıldı. Diğer ilçelerimizdeki kazılarla birlikte Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, “Taştepeler” diğer ismiyle de “Neolitik tepeler” başlığı altında dünyaya duyurdu. 2019 yılı da Göbeklitepe yılıydı malumunuz.
'BİZİM GASTRONOMİ MERKEZİMİZ GAZİANTEP'İ GEÇMİŞTİR'
Osman Ateşli: ‘Sofralar açılıyor’ dediniz Başkanım. Röportajımızın en lezzetli bölümüne geçelim o zaman. Dünden beri biz de tecrübe etme imkanı bulduk. İnanılmaz lezzetler… Zengin sofralar… Urfa’da gastronomi konusunda, Haliliye’de ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Mehmet Canpolat: Şimdi durum buğday dediğimiz sert buğday sadece ve sadece Şanlıurfa’da yetişiyor. Mesela baklava diyoruz… Belki Gaziantep baklavayla ön plana çıktı ama sade yağ dediğimiz bizim Tek Tek Dağları’nda gezen koyunlarımızdan üretilen bir sade yağ, başka yerde yok ve bu baklavaya giriyor. Fıstığı da ilave etmemiz gerekiyor. Keten köyneği başlığı adı altında fıstığımızla ilgili tescilimizi almış bulunmaktayız. Fıstık; un ve yağın birleşmesi sonucu burada Şanlıurfa’ya özgü bir baklava çeşidi ortaya çıkıyor. Urfa, eskiden Halep’e bağlı bir beldeymiş; nitekim burada buğday ağırlıklı orjinal sade yağ ağırlıklı ve bizim isot diye ifade ettiğimiz pul biber diye nitelendirilen baharatımızla birlikte bu ürünlerin domatesiyle, patlıcanıyla; Urfa, gastronominin başkenti olarak tanımlanmıştır. Bizle yarışsa yarışsa ancak Kilis yarışabilir. Bu kadar net ifade edeyim.
Osman Ateşli: Antep’i bile geçeriz diyorsunuz…
Mehmet Canpolat: Bizim gastronomi merkezimiz Gaziantep’i geçmiştir. Şanlıurfa Haliliye Belediyesi’ne ait Göbeklitepe Gastronomi Merkezi, hem sunumuyla hem ürünlerin de kalitesiyle şu anda en iyi lezzetler burada çıkıyor. Burayı ticari amaçlı açmadık. Urfa’nın gastronomi alanında bir merkeze ihtiyacı vardı.
Şu anda randevu sistemiyle çalışıyoruz. Yaklaşık 110 kişilik bir salondan bahsediyorum. İyiye örnek olmaya çalıştık burada. Aynı zamanda kitap da bastırdık… ‘Taklitlerden sakının’ diye başlıyoruz, burada orjinal lezzetleri vatandaşlarımıza tattırma fırsatı buluyoruz. Gastronominin başkenti Şanlıurfa’dır demiştim…
Buna ekleme yapayım: Müziğin de başkenti Şanlıurfa’dır. UNESCO’ya yapılan ‘Müzik Şehri’ başvurumuzu takip ediyoruz. O da inşallah tescillenip gelecektir. Gerçekten müzikle ilgili hem deha sesler, hem makam anlamında tonlamalar ve aynı zamanda nota, güfte ve söz yazarlığıyla ilgili Urfa, gerçekten Türkiye’de ve dünyada gerçek bir müzik şehridir. Hatta daha da eskilere gidecek olursak Hristiyanların ayinlerindeki müzik notalarının Şanlıurfa’da yaşayan Hristiyanlar tarafından yazılıp gönderildiği iddia ediliyor.
HALİLİYE KENDİ KENDİNE YETİYOR
Osman Ateşli: Başkanım konum itibariyle dezavantajlı bir bölgedeyiz… Methetmeye çalışıyorsunuz… Kırsal kesimleriniz çok fazla… Kırsala hizmet götürürken zaman zaman zorlandığınız oluyor… Peki vatandaşların yapılan hizmete karşılık teveccühü, ilgi alakası nasıl? Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Mehmet Canpolat: Ben vatandaşlarımıza çok çok teşekkür ediyorum. Ben yüzde 67’lik bir oy oranıyla seçildim. Ama yüzde 100’üne adil olarak hizmet edeceğimizin sözünü verdik. Adil olacağız… Geri kalan yüzde 33’ün de oyuna talibiz diyerek yola çıktık. Çok şükür… Şu anda her sokağa dokunmanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hizmetlerimiz devam ediyor ve devam edecek planlı bir şekilde… Haliliye, 2014’te kurulmuş bir belediye. İl belediyesinden kopma bir merkez ilçeyiz. Yaklaşık sekiz buçuk yıllık bir geçmişimiz var. Ama burada Haliliye Belediyesi’nin, kurumsal nitelikte ayakta durabilen bir hale getirilmesi biz yöneticilerin bir görevidir. ‘Biz üreten bir belediye olacağız’ dedik. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları da o yöndeydi. Şu anda Haliliye üreten bir belediye olmuştur. Anlatayım…
Park ve Bahçe Müdürlüğümüzle ilgili şu anda bankımızı, kamelyamızı, oturma grubumuzu, çöp kutularımızı, çim ekimimizi, ağaç budamamızı, fide yetiştiriciliğimizi biz yapıyoruz! Bunların hiçbirisiyle ilgili dışarıya bağımlılığımız kalmadı ve diğer birçok ilçeye de yardım ediyoruz. Bunu da ifade edeyim. Kuruluşunda yer aldığım Park ve Bahçe Müdürlüğümüzdeki atölyelerle birlikte buradaki üretimi biz gerçekleştiriyoruz.
210 ARAÇLIK DEV FİLO!
Şu anda bir konkasör şantiyesi kurduk. Stabilize mıcır dahil olmak üzere kendi mıcırımızı kendimiz üretiyoruz. Kendi kamyonlarımızla, kendi araçlarımızla bu ürünü naklediyoruz. Kendimiz bir filo kurduk.
Yaklaşık 200 milyon TL değerinde 210 araçlık bir filomuz var. Haliliye, sekiz buçuk yıl boyunca kiralık araçlarla devam etmişti. Bizim dönemimizde 210 vasıtayı Haliliye Belediyemize kazandırdık. İş makineleri de dahil! Kamyon bizim… Konkasör bizim… Ekskavatör bizim… Silindir bizim…
Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Şu anda kendi kendine yetebilen, kendi ürünlerini üretebilen bir belediye haline dönüştük.
Bir taraftan şehrimize kültür merkezi niteliğinde mekanlar kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Mesela burası İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi’dir… İçerisinde gastronomiden nikah salonuna, nikah salonundan kütüphaneye varıncaya dek birçok mekan bulunuyor.
Aynı zamanda istihdama yönelik olarak iki fabrika inşa ettik. Geçtiğimiz günlerde protokollerine de katıldık. Şubat ayında açılması bekleniyor. Oralar da vatandaşlarımızın hizmetinde olacak.
Kompleks tesisler yaptık. Bunlardan bir tanesi Karşıyaka Mahallesi’ndedir. Yaklaşık 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip son derece modern bir mekan…
Hemen arkasında Zabıta Müdürlüğü, yanında halı saha; caminin ve otopark tesisinin yer aldığı bir kompleks tesisin açılışını gerçekleştirdik.
Aynı nitelikte bir mekanı, içerisinde parkı da dahil olmak üzere Sancaktar Mahallemiz’de taziye evi ve semt pazarını, zabıta amirliğini hizmete açtık. Ahmet Yesevi’de benzer bir ıslahatımız oldu.
Şu anda Haliliye Belediyesi sosyal yardım işlerinde 24 bin ailemizle hemhal olmaktadır. Market kartlarımız mevcut. Çölyak ve PKO hastalarımızın ekmek ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
Odunu, sobası, beyaz eşyası ve her şeyi dahil olmak üzere yaklaşık 40 kişilik bir personelle birlikte, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezaretinde günlük 3 bin 500 kişiye yemek veriyoruz. Günlük çıkan bu yemekleri sefer taslarına koyup evlere gönderiyoruz.
Hedefim Ahmet Yesevi’nin altında 10 bin kişilik bir tesis kurmak. İnşallah birkaç aya kalmaz açacağız! Sosyal anlamda biz vatandaşımızın yanındayız. Tüm vatandaşlarımıza mümkün olabildiğince dokunmak istiyoruz. Sloganımız şu: Dualarınıza talibiz… Bu mantıkla hareket ediyoruz.
Kırsal alanda 138 köyümüz var. 50’ye yakın köyümüzün içini asfaltladık. 20’ye yakın köyümüzün içinde parke çalışmaları devam etti. Diğerleriyle ilgili stabilize çalışmalar sürüyor. Kırsaldaki okul bahçelerine oyun grupları kuruyoruz. Salıncak olsun… Tahterevalli olsun… Oradaki çocuklarımız için…
Bir hastaneye ihtiyacımız vardı… Bu hastaneyi bölgemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bakanlığımızın nezaretinde yürütülen projeye 15 milyon TL’lik katkı sunduk.
Hanımlar Konağı’nı açtık… Hanım kardeşlerimiz burada hem spor yapıyorlar hem de kadın günlerini düzenliyorlar. Millet Evlerimizi açtık. Açmaya da devam ediyoruz.
Sıfır Atık’la ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sıfır Atık belgesine sahip, Sıfır Atık’la ilgili işlemleri yapan tek ilçe belediyesiyiz! O belgeye sahip tek ilçeyiz! Ben göreve geldiğimde 600 dönümlük bir yeşil alanımız vardı şu anda 1000 dönüme yaklaştı. Biz yer verdik, Bakanlığımız şu anda 118 dönümlük bir millet bahçesini bitirdi. Bin dönüme yakın bir alanda kurulmuş 244 parkta vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Parklarımızın yüzde 80’inde aydınlatmaları yeniledik ve kameralar ekledik.
'ŞANLIURFALI KENDİSİNE HİZMET EDENİ YALNIZ BIRAKMAZ'
Osman Ateşli: Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Seçime nasıl hazırlanıyorsunuz? Haliliye'de seçime dönük çalışmalar başladı mı? Anket çalışmalarınız var mı?
Mehmet Canpolat: Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle yarın seçim varmış gibi çalışmaya devam ediyoruz. Haliliye Belediyesi olarak 2023’e hazır bir şekilde bekliyoruz. Her gün vites yükselterek vatandaşlarımıza hizmet etmenin gayreti içerisindeyiz. Geçmiş ve günümüzü karşılaştırdığımız zaman Sayın Cumhurbaşkanımıza olan sevgide herhangi bir azalma yok. Şanlıurfalı hemşerilerim Cumhurbaşkanımızı yalnız bırakmayacaklar. Şanlıurfa'dan rekor bir oy çıkacağını ümit ediyorum.
'ONLAR BİR TARAFA SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ BİR TARAFA'
Osman Ateşli: Partinizin karşısında altılı masa diye tabir edilen bir oluşum var. HDP altılı masaya dahil olacak mı? Ortak bir adayla seçime katılıp katılmayacakları konusunu nasıl görüyorsunuz?
Mehmet Canpolat: Şu anda Şanlıurfa'da AK Parti'nin içerisinde Kürt kardeşlerimiz, Arap kardeşlerimiz, Türkmen kardeşlerimiz dahil olmak üzere bir mozaik var. Altılı masa ne yaparsa yapsın, bölgemizin seçmeni bilinçli bir seçmendir. Seçimlerini yaparken hiçbir algıya maruz kalmadan neye göre oy vereceğini iyi bilir. Geçmiş seçimlerimiz bunu çok güzel ortaya koyuyor. Altılı masanın, HDP ile ilişkilerinin ne olduğunu vatandaşımız görüyor. Vatandaşımız huzur istiyor, güvenlik istiyor, refah seviyesinin yükselmesini istiyor ve bunu da yapabilecek tek ittifakın Cumhur İttifakı olduğunun bilinci içerisinde. Onlar bir tarafa, Sayın Cumhurbaşkanımız bir tarafa. Türkiyemiz dünyada çok önemli bir yere sahip. Vatanımızın dört bir tarafı cennet. Dört mevsimin yaşandığı tek ülke Türkiye. Türkiye Cumhuriyeti altılı masaya ve onun uzantılarına teslim edilemeyecek bir ülkedir. Bunlar ne amaçla bir araya geldiler? Hizmet etmek için mi yoksa sadece bir kin uğruna mı bir araya geldiler? Biz hizmetimizle konuşuyoruz. Neler yaptığımızı ve neler yapacağımızı anlatıyoruz. Hiçbir konuyla ilgili bir çözüm üretilmediğini, sürekli eleştiri yapıldığını, Türkiye'nin geleceğine yönelik olarak hiçbir projenin sunulmadığını ve sadece Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsına karşı bir tutumları olduğunu görüyoruz. Bu çerçeve içerisinde baktığımız zaman hırsla hareket edildiğini görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız hiçbir coğrafya fark etmeksizin herkesin hizmetinde. AK Parti'de hizmet, kalite, kardeşlik, sevgi, barış, hoşgörü var. Herkese Sayın Cumhurbaşkanımız lazım olduğu AK Parti de lazım. AK Parti kucak açmış vatandaşlarımızı bekliyor.
TERÖRE GEÇİT YOK
Osman Ateşli: Terörle alakalı sıkıntılar büyük ölçüde aşılmış görünüyor. Bu konuda neler söylersiniz?
Mehmet Canpolat: Şanlıurfa Türkiye'deki en güvenli şehirlerden birisi. Sınır boyunca 30 kilometrelik bir bant oluşturuldu. Sınırda yapılan beton duvar, termal kameralar ve sınırda bekleyen asker kardeşlerimizle terör örgütü unsurları yerinde imha ediliyor. Şanlıurfa içinde bugüne kadar terör bulundurmadık ve kabul etmiyoruz. Vatandaşlarımız da istemiyor ve kabul etmiyor. Tabii güvenlik güçlerimiz de istihbarat da dahil olmak üzere konulara hakimler.
Osman Ateşli: Siyaseten Şanlıurfa gelenekleri olan lokomotif bir şehir. Bölgede de bazı dengeler var, hassasiyetler var. Bu dengeyi değiştirebilecek hassasiyetler konusunda bir şeyler söylemek ister misiniz?
Mehmet Canpolat: Bölgesel mahiyette baktığımız zaman aşiretlerimiz var. Bölgede herkes bir aşirete bir geleneğe mensup. AK Parti aşiretlere karşı çıkmamıştır ama aşiretçilik yapılmasın istemiştir. Vatandaşlarımız da bunun farkında. AK Parti konuya liyakat ve sevilirlik yönünden baktığından listelerde aşiret mensupları da tabii ki olacaktır. 2019 yılında bizler de aday olurken, Şanlıurfa 13 ilçe bir de büyükşehir olmak üzere 14 adayla çıktı. Suruç hariç 13 ilçenin tamamı AK Parti Belediye Başkanı olarak seçildi ama kamuoyu nezdinde belediye başkan aday adayıyla ilgili araştırmalar yapıldı. Sonra adaylar belirlendi. Siz vatandaşın istediklerini önüne koyduğunuz zaman vatandaş ona oy veriyor. Gelecekte de yine aynı şekilde hareket edersek vatandaşımız büyük ve ezici bir çoğunlukla aday kardeşlerimizin, AK Parti'nin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında duracaklardır.
Editor : Şerif SENCER