USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Oyun dünyasına Türkiye damgası... Birinci olma yolunda ilerliyor!

Oyun ve espor ajansı Gaming in Turkey, 7 yıldır düzenli olarak yayınladığı Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2022'yi yayınladı. Rapora göre İstanbul, 2022'de Avrupa'da en çok oyun anlaşması yapılan ikinci şehir olarak Londra'nın ardından yer aldı

Oyun dünyasına Türkiye damgası... Birinci olma yolunda ilerliyor!
19-04-2023 14:44
Google News

Gaming ÖZETİ| in Turkey tarafından yayımlanan Türkiye Oyun Sektörü 2022 Raporu'na göre, 2021'de 52 oyun firmasına toplam 264,8 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı Türk oyun sektöründe, 2022'de yaklaşık yüzde 60 artışla 424,7 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi. 2022'deki yatırımlar yerleşik olarak Türkiye'de bulunan 23 oyun firmasına yapıldı.

TÜRK OYUNCULARA YÖNELİK DERİNLEMESİNE İNCELEME

Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, Türkiye Oyun Sektörü 2022 Raporu'na ilişkin yaptığı açıklamada, küresel olarak oyun sektöründe 2021'de 176 milyar dolarlık bir toplam gelirin söz konusu olduğunu belirterek, 2022'de küresel ticaretteki sorunlar başta olmak üzere birçok gelişmenin oyun dünyasını da etkilediğini söyledi.

Ülkemizde oyun sektörü, teknoloji ve espor sektörlerinin ayrıntılı veriler ile ele alındığı Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2022, turkiyeoyunsektoruraporu.com sitesinde yayımlandı.

ByNoGame, Coca-Cola, Türk Telekom GAMEON, Gamer Arena, Polity ve xDrive’ın sponsorluğunda yayımlanan raporda, Türk oyuncuların derinlemesine incelemeleri, mobil, konsol ve PC gibi platform bazlı karşılaştırmalar, oyuncuların satın alma ve tüketim alışkanlıkları, önceki yıllara göre Türkiye oyun sektörü verileri karşılaştırmaları, popüler oyun türleri, Türkiye’nin oyun firmaları, Türkiye’de oyun sektöründeki yatırımlar gibi birçok başlık ele alındı. 

AKTİF OYUNCU SAYISINDA HIZLI ARTIŞ YAŞANIYOR

Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2022’de yer alan verilere göre; 2022 yılı itibarıyla Türkiye’de 72 milyon üzerinde internet kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı, toplam nüfusun yüzde 85’ini oluşturuyor. Ülkemizdeki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 2022 yılında 69 milyon bandına ulaşırken, sosyal medyada günlük olarak geçirilen ortalama süre 2 saat 47 dakika olarak kaydediliyor.

Aktif oyuncu sayılarına bakıldığında 2021 yılında ülkemizde 42 milyon aktif oyuncu bulunurken, 2022 yılında bu sayının artarak 44 milyon oyuncuya ulaştığı görülüyor. Öte yandan mobil oyunlar verisine göre ise 2021’de olduğu gibi 2022’de de her yaştan kitle mobil oyun oynuyor. Yaş grubuna göre en çok oyun oynayan kesim yüzde 44’le 30-49 yaş arasındakiler olurken, yüzde 37 ile 14-29 yaş, yüzde 19 ile 50-65 yaş grubu takip ediyor.

MOBİL OYUN OYNAYAN YETİŞKİNLERİN SAYISI ARTTI

Rapora göre bir diğer dikkat çeken sonuç mobil kategorisinde. Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 81’inin mobil oyun oynadığı görülüyor. Türkiye’deki mobil oyuncuların yüzde 51'i erkek, yüzde 49'u kadınlardan oluşuyor. Ankete katılanların yüzde 72’si her gün mobil oyun oynadıklarını ifade ederken, yüzde 22’si haftada birkaç kez oynadığını belirtiyor.

EN SEVİLEN OYUN TÜRÜ KELİME OYUNLARI VE PUZZLE

Rapor, Türkiye’deki mobil oyuncuların sevdiği oyunlar hakkında da bilgiler veriyor. Türkiye’deki mobil oyuncuların en sevdiği oyun türünün başında 2021’de olduğu gibi yüzde 54 ile Puzzle/Trivia/Kelime oyunları yer alırken, ikinci sırada ise yüzde 42 ile kart oyunları bulunuyor. Geçen sene yüzde 37 oranı ile 3’üncü sırada bulunan Aksiyon/Macera oyunları yerini korurken, oranını ise yüzde 46’ya çıkarmış durumda. Oyuncuların harcama alışkanlıklarına bakıldığında strateji tarzı oyunların en çok harcama yapılan oyunlar olduğu görülüyor.

Raporla ilgili görüşlerini paylaşan Gaming in Turkey Kurucusu Ozan Aydemir, “2022’yi rakamlarla değerlendirdiğimizde Newzoo’nun raporuna göre pazarın 185 milyar dolar civarında olduğu öngörülüyor. Oyun sektörüne yön veren ana etmen yine ‘mobil’ oldu. 2022’de total global gelirlerin 92 milyar dolarından fazlası mobilden elde edildi. PC oyunlarının total cirosu 40 milyar doların üstünde seyrederken, konsollarda ise 52 milyar dolarlık bir hacim söz konusu. Öte yandan 2022'de İstanbul, Londra'nın ardından Avrupa'da en çok oyun anlaşması yapılan şehir oldu. Bu da bizim için oldukça gurur verici bir tablo” diye konuştu.

Tüm dünyada yatırım ve para bulmanın geçtiğimiz senelere göre zorlaştığını belirten Aydemir, “Oyun sektörü ile beraber en çok dikkat çeken yatırım alanları Al (Yapay Zeka) ve Fintech oldu” ifadelerini kullandı.

 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Grok 3 Sessiz Sedasız Bazı Kullanıcılara Sunuldu
Grok 3 Sessiz Sedasız Bazı Kullanıcılara Sunuldu

Elon Musk'ın yapay zekâsı Grok'un yeni versiyonu sessiz sedasız bir şekilde bazı kullanıcılar tarafından kullanılmaya başlandı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu