USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Otomotiv sektöründe fren sesi! Üretim ve ihracatta beklentiler karşılanamadı

Türkiye otomotiv sektörü 2024 yılının ilk yedi ayında zorlu bir dönemden geçti. Üretim ve ihracatta beklentiler karşılanamadı.

Otomotiv sektöründe fren sesi! Üretim ve ihracatta beklentiler karşılanamadı
19-08-2024 23:23
Google News

Türkiye ÖZETİ| otomotiv sektörü 2024 yılının ilk yedi ayında zorlu bir dönemden geçti. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre üretim, ihracat ve iç pazarda gözlemlenen durgunluk, sektörün geleceğiyle ilgili endişeleri artırdı.

Otomotiv sektörü için 2024 zorlu geçiyor!

Toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 azalarak 823 bin 636 adede geriledi. Bu düşüşte özellikle ticari araç üretimindeki yüzde 12'lik daralmanın önemli bir payı var. Ağır ticari araç üretimindeki yüzde 18 ve hafif ticari araç üretimindeki yüzde 11'lik düşüşler de bu tabloyu destekliyor.

Otomobil üretimi ise yüzde 2'lik bir azalışla 542 bin 177 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 853 bin 704 adede ulaştı. İhracat cephesinde de beklentiler karşılanamadı. Toplam otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 1 artarak 581 bin 865 adet olarak kaydedildi.

İsviçre'nin ilk otonom otobüsü: İşte Karsan e-ATAK!

İsviçre'nin ilk otonom otobüsü: İşte Karsan e-ATAK!

Karsan, Otonom otobüs e-ATAK modeliyle İsviçre'nin Arbon şehrinde sürücüsüz toplu taşıma dönemini başlatıyor.

Otomobil ihracatındaki yüzde 1'lik artış ticari araç ihracatındaki yüzde 5'lik düşüşle gölgelendi. Traktör ihracatındaki yüzde 20'lik azalma ise dikkat çekici bir diğer nokta. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 20,7 milyar dolarlık ihracatıyla otomotiv sektörü, sektörler arasında hala ilk sırada yer alıyor. Ancak bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 1'lik bir artışa işaret ediyor ve beklentilerin altında kalıyor.

İç pazarda da durgunluk hakim. Toplam satışlar geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse aynı seviyede kalarak 698 bin 368 adet olarak gerçekleşti. Otomobil pazarında yüzde 3'lük bir artışla 536 bin 351 adetlik satış rakamına ulaşılırken, ticari araç pazarı yüzde 11 daraldı. Otomobil satışlarında yerli araç payı yüzde 30, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 31 olarak gerçekleşti.

Otomotiv sektörünün kapasite kullanım oranları da düşüş trendini sürdürüyor. Genel kapasite kullanım oranı yüzde 73 olarak gerçekleşirken bu oran hafif araçlarda da yüzde 73 seviyesinde. Kamyon grubunda yüzde 77, otobüs-midibüs grubunda yüzde 54 ve traktörde yüzde 69 olan kapasite kullanım oranları sektördeki yatırım iştahını olumsuz etkileyebilir.

otomotivOtomotiv ÜretimOtomotiv ihracat
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Evdeki Çalışma Alanınızı Nasıl Düzenlemelisiniz?
Evdeki Çalışma Alanınızı Nasıl Düzenlemelisiniz?

Pandemiden sonra evden çalışmak artık daha yaygın oldu. Tabii ki getirdiği özgürlük ve esneklik avantajı da birçok kişi açısından memnuniyet sebebi çünkü üretkenliğe etkisi şüphesiz. Tüm bunlardan tam performans almak için ise çalışma alanlarınızı daha verimli hâle get

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu