USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Otomobillerde Neden İntihar Kapıları Vardı?

Çoğumuzun arabalara binerken kullandığı klasik kapılar yerine, bir dönem "intihar kapıları" olarak bilinen ve arkaya doğru açılan kapılar oldukça popülerdi. Peki, bu kapılar neden vardı ve neden bu isimle anıldılar?

Otomobillerde Neden İntihar Kapıları Vardı?
27-07-2024 20:28
Google News

Arabanızın ÖZETİ| kapısını açarken genellikle kapı kolunu kaldırır veya sıkarız, ön lastiklerin yakınındaki menteşeler sayesinde kapı açılır ve direksiyonun arkasına geçip yolumuza devam ederiz.

Peki ya II. Dünya Savaşı öncesinde ABD'de moda olan ve arka kapıların menteşelerinin, arka lastiklerin yanına konulduğu intihar kapıları?

İlk olarak şu soruyla başlayalım: İntihar kapıları neden ortaya çıkmıştı?

İntihar kapısı araba

Savaş öncesi dönemde Amerika Birleşik Devletleri'nde, arka kapıların menteşelerinin arka lastiklerin yanına konulduğu ve kapıların geriye doğru açıldığı bir moda vardı. Bu arka menteşeli kapılar yolcuların araca daha kolay binip inmesini sağlıyordu.

Bazı teorilere göre, arka menteşeli kapılar tam olarak kapanmadığında hızla giderken açılabilir ve arka koltukta oturan bir kişi kapıyı kapatmaya çalışırken yola savrulabilir. Bu teori, kapı kazalarının intihar olarak değerlendirilmesine neden olmuştur.

İkinci teori ise gangsterlerin, düşmanlarını bu kapılardan daha kolay itebildiği yönünde. Üçüncü teori ise arka koltuktan inen bir kişinin, kaldırımda park etmiş bir arabanın kapısını açarken gelen bir araç tarafından kapıya çarpılabileceği yönünde.

Bu açıklama da pek ikna edici değil gibi. Kısaca isminin nereden geldiği hâlâ belirsiz diyebiliriz.

Peki hangi arabalarda vardı?

Rolls Royce intihar kapısı

Orta yüzyıl Ford, Lincoln ve Mercury arabalarında bu kapı tasarımları bulunuyordu. 1960'ların ünlü Lincoln Continental modeli, merkezden açılan kapılarıyla oldukça meşhurdu. 2019 ve 2020 yıllarında Continental, sınırlı sayıda yeniden bu kapılarla sunuldu.

Arka menteşeli kapıları kullanan tek marka Rolls-Royce'dur. Bu kapılar, özellikle şoförlerin arka yolcuların daha kolay ve zarif bir şekilde inip binmesini sağlamak için dışarıdan açması amacıyla tasarlanmıştır.

Kaynaklar: HowStuffWorks, Motor Trend

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Gelecekte Klimalar Bir Nevi Pil Gibi Çalışabilir mi?
Gelecekte Klimalar Bir Nevi Pil Gibi Çalışabilir mi?

Sıcak yaz günlerinde klima kullanmadan durmak neredeyse imkânsız. Üstelik artan bu klima kullanımı da elektrik talebini ciddi bir şekilde artırıyor. Bu durum da bazı bölgelerde elektrik kesintisine bile neden olabiliyor. Ancak merak etmeyin, buna da bir çözüm bulundu!

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu