USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Sağlık

Oruçluyken baş ağrısını ne geçirir? Açlıktan baş ağrısı neden olur?

Mübarek Ramazan ayında en sık karşılaşılan durumlardan bir diğeri de baş ağrısı. Açlık süresinin uzunluğu uyku düzensizliği ile birleşince oruç tutan kişiler açlıktan kaynaklanan baş ağrısını nasıl geçireceğini araştırmaya başladı.

Oruçluyken baş ağrısını ne geçirir? Açlıktan baş ağrısı neden olur?
10-04-2023 20:02
Google News

Toplumda ÖZETİ| çok sık karşılaşılan şikayetlerden biri olan baş ağrısının nedenleri arasında gerilim tipi veya migren gibi primer baş ağrılarının yanı sıra başka pek çok altta yatan nedene bağlı sekonder baş ağrıları da görülebilmekte. Aç ve susuzluk süresinin uzunluğu mevcut migren gibi olan rahatsızlıkları da tetikleyerek kendini belli ediyor.

AÇKEN BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

 Uzun süreli açlık: Bu nedenlere arasında en başı uzun süren açlık çekmektedir.  Oruçluyken, uzun süreli açlıkla birlikte sıvı alımının olmaması, kan şekerinin düşürür ve dolayısıyla baş ağrısına yol açar. Migren, gerilim tipi baş ağrısı olan kişiler açlığa daha duyarlı olurlar ve açlıkla atakları çabuk tetiklenir.  Normalde baş ağrısı olmayan kişilerde ise açlık, özellikle alında, zonklayıcı ve çok şiddetli olmayan, bu açlık sonrasında ortaya çıkan ve besin alımından sonra geçebilen açlık türüdür.

Sıvı alımının azalması: Baş ağrısına yol açan bir diğer önemli ve tek başına bile baş ağrısına yetecek bir sebep sıvı alımının azalmasıdır. Oruçluyken günün hatrı sayılır bir kısmında sıvı alımının olmaması ve iftarda besin ağırlıklı yemek ile şişkinliğe bağlı sıvı alımının azalması neden olarak baş ağrısına yol açabilir.

Nikotin ya da kafein yoksunluğu: Ramazan ayında oruçla birlikte düzenli sigara içenler ya da aşırı kahve tüketim alışkanlığı olan kişilerde, nikotin ve kafein bağımlılığı sebebiyle; yoksunluk durumunda agresiflik, titreme, depresyon ve baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.

Düzensiz uyku: Uyku düzeninin bozulması da ramazan ayında görülen baş ağrıları için yeterli bir sebeptir. Sahur ile bölünen uyku ve bu öğünde alınan fazla besinin oluşturduğu şişkinlik nedeni ile uykuya dalamama ve gün içine sarkan uykuluk baş ağrısını tetikleyebilir.

Stres: Açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi birçok faktörün yanı sıra oruç tutan kişilerde görülen sinirlilik, tahammülsüzlük gibi ruhsal durumlar da baş ağrısının oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

ORUÇLUYKEN BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Gün içinde koşturduğumuz yoğun tempo, sürekli ekrana bakmak, sürekli gürültülü ve kapalı ortamda bulunmak baş ağrımızı artıran faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden bunları tetikleyebilecek faktörlerden uzak kalmak, gün içinde aç kaldığımız zaman dilimi olan iftar anını beklerken dinlenmek veya açık havada oturmak faydalı olabilir. Oruçluyken baş ağrısı oluşumunu önlemek veya en aza indirmek için şunlara da dikkat edebilirsiniz;

Karanlık sessiz bir yerde dinlenmek

Sahur ve iftarda hafif beslenmek

İftardan sahura kadar olan süre zarfında yeterli sıvı alımını yapmak

Yorucu eylemlerden uzak durmak

Nefes ve gevşeme gibi yormayan rahatlatıcı egzersizler yapmak

Açık havada zaman geçirmek

Dijital ekran ışıklarından uzak kalmak

Lokal soğuk uygulamaları (soğuk jel bantları)

Bütün bu saydığımız önlemlere rağmen geçmeyen ve günlük yaşantınızı etkileyen şiddetli bir baş ağrınız var ise mutlaka doktora başvurmada fayda var.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
2024'te Yapay Zekâ Uygulamalarına Kaç Para Harcadık?
2024'te Yapay Zekâ Uygulamalarına Kaç Para Harcadık?

Yeni bir rapor, kullanıcıların yapay zekâ uygulamalarına ne kadar para harcadıklarını ortaya koydu. Ayrıca bu uygulamalarda ne kadar süre geçirdiğimize dair veriler de geldi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu