USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ortak alfabeden sonra Türk Devletleri Teşkilatı'ndan çok konuşulacak tarihi hamle!

Ortak alfabe kararının ardından Türk dünyası bu defa da tarihi bir hamle için harekete geçiyor. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Haritacılık Kurumları Başkanları ortak harita için dün Ankara’da bir araya geldi.

Ortak alfabeden sonra Türk Devletleri Teşkilatı'ndan çok konuşulacak tarihi hamle!
01-10-2024 12:03
Google News

Bugün ÖZETİ| de devam edecek olan toplantıya, üye devletler Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile gözlemci üyeler Macaristan ve KKTC’nin sivil-askerî haritacılık kurum başkan ve temsilcileri katılıyor.

Türk halkının tarihî bağları, ortak dili, kültürü ve geleneklerini temel alan toplantı sonunda bir deklarasyon imzalanacak. Deklarasyonda, TDT bünyesinde haritacılık alanında iş birliğinin tesis edilmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi kararı alınacak.

Üye ülkelerin, jeodezi, fotogrametri, kartografya, uzaktan algılama, coğrafi veri tabanları alanlarında koordinasyon ve iş birliğinin önemini kabul edileceği deklarasyonda, "sayısal haritacılık" uygulamalarına yönelik iş birliği alanlarının belirlenmesi kararı verilecek. Toplantının ana hedefi Ortak Türk Dünyası haritası.

Toplantının dünkü oturumunda konuşan Millî Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, haritaların yalnızca stratejik bir yönetim aracı şeklinde kullanmakla kalmadığını, askeri harekâtların planlanmasında ve uygulanmasında da büyük ölçüde faydalanıldığını ifade etti.

Dünyada yaşanan kritik gelişmelerin, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birleşilmesinin önemini ortaya koyduğunu belirten Alpay "Türk coğrafyası, yeniden bir çekim merkezi hâline geldi. Coğrafi alandaki faaliyetler, güçlü adımlar için stratejik bir öneme sahip" dedi.

MSB Haritacılık Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp yaşanan gelişmelerin harita ve coğrafi bilgiyi üreten kurumları stratejik seviyesine çıkardığını ifade etti. Alp, Türk alfabesi gibi, ortak Türk Dünyası haritası üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Çin’in Yenilikçi Şehir Projesi Chengdu
Çin’in Yenilikçi Şehir Projesi Chengdu

Dünya sahnesinde birçok mega proje dikkatleri çekiyor. Bu konuda başı çeken ülkeler arasındaysa Çiğn geliyor. Bu içerikte, Çin’in bir diğer yenilikçi şehir projesi olan Chengdu’dan bahsedeceğiz.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu