USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Optik İllüzyonların Bizi Nasıl Kandırdığı Ortaya Çıktı - Webtekno

Her gördüğümüzde ikinci kez bakma gereği duyduğumuz, internetin vazgeçilmezi optik illüzyonların aslında beynimizi değil gözlerimizi kandırdığı anlaşıldı. Yani bizi yanıltan o güne kadar elde ettiğimiz deneyimler ve bilgiler değil, sadece gözlerimizdeki sinir hücreleri.

Optik İllüzyonların Bizi Nasıl Kandırdığı Ortaya Çıktı - Webtekno
01-07-2023 17:57
Google News

Mutlaka ÖZETİ| bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar. 

İngiltere’de bulunan Exeter Üniversitesi’nde görevli çevrebilimci Joylan Troscianko ve sinirbilimci Daniel Osorio; bir optik illüzyonun renk ve şekil gibi detayları farklı görmemiz sebebiyle mi yoksa beynimizin algılayış biçimiyle mi ilgili olduğunu araştırdı. 

Örneğin aşağıdaki görselde yer alan iki kısa gri çubuk, aslında aynı renklere sahip:

optik illüzyon

Ancak birinin beyaz çizgi, diğerinin siyah çizgi üzerinde yer alması sebebiyle ikisinin de rengini farklı tonlarda görüyoruz. Muhtemelen soldaki çizginin daha koyu olduğu yorumuna ulaşıyoruz. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Apple, OpenAI'a Yatırım Yapmaktan Vazgeçti
Apple, OpenAI'a Yatırım Yapmaktan Vazgeçti

Wall Street Journal'ın özel haberine göre Apple, OpenAI'ın yatırım turundaki görüşmelerinden çekildi. Yani Apple, OpenAI'a yatırım yapmaktan vazgeçti.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu