Filmin ÖZETİ| yönetmeni Nolan, genel olarak filmlerinde bilgisayar tabanlı görüntüyü kullanmak için pek hevesli olmadığını her zaman dile getirdi ve efektlerin yalnızca her şeyin kusursuz hissettirmesi için gerektiğinde kullanılabileceğini söyledi.
Oppenheimer filmi konusunda da yönetmenin bu yönde açıklamaları olmuş; filmde hiç CGI kullanılmadığını dile getirmişti. Üstelik İkinci Dünya Savaşı’nı ve atom bombasının konu olmasına rağmen. Bu ifadeler, filmde hiç görsel efekt yok denmiş gibi algılanarak tartışmalara neden olmuştu.
Filmin vizyona girmesine kısa süre kala, görüntüler bu açıklamaları yeniden gündeme getirdi;
Ancak tabii ki işin aslı biraz farklı. Çünkü Nolan'ın filmlerinde CGI kullanılmasa da VFX kullanılıyor.
Aslında, CGI ve VFX arasında farklar bulunuyor.
Bu kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için CGI ve VFX’in farklarına bir göz atalım;
CGI; Computer-generated imagery, Türkçe'ye ise bilgisayar tabanlı görüntü olarak çevirebileceÄŸimiz bir teknik. Bu teknikte ekranda gördüğünüz her ÅŸey bilgisayar üretimi oluyor.  Yüzüklerin Efendisi’ndeki ‘Gollum’ karakteri gibi düşünün. Yani tamamen bilgisayarlar yardımıyla oluÅŸturulmuÅŸ karakterler veya tasarımlardır.VFX ise yapımdaki yangın, patlama gibi efektler diyebiliriz. Sıkça karşılaÅŸtığımız yeÅŸil perdelerin önünde çekilen görüntülerin, üstüne baÅŸka sahneler veya modeller montajlanarak bir arada gösterilmesi demek de mümkün.ÂKısaca farkları, CGI'da her ÅŸeyin bilgisayar tabanlı olması, VFX'te ise elde olan gerçek görüntünün efektlerle desteklenmesi diyebiliriz.
Editor : Åžerif SENCER