Gün ÖZETİ| geçtikçe daha da gelişen yapay zekâ teknolojileri, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz şeylerin hayatımıza girmesine olanak tanıyor. Bu sistemlerin birçok farklı alanda kullanılarak insanlığa yarar sağlayabileceği düşünülüyor.
Geçtiğimiz aylarda tıp alanında bu tarz bir gelişme yaşandığını sizlerle paylaşmıştık. Bilim insanları, kalbin ne zaman duracağını tahmin edebilen bir yapay zekâ geliştirmeyi başarmıştı. Bu da yapay zekânın sağlıkta ne kadar önemli bir yere sahip olacağını ortaya koymuştu. Şimdi de yine kalp sorunları ile mücadeleye yönelik bir gelişme yaşandı.
Ölümcül sonuçlara yol açan kalp sorunlarının önüne geçebilecek yapay zekâ geliştirildi
Çin Elektronik Bilimi ve Teknolojisi Üniversitesi’nde bulunan bir araştırma ekibi, kalbin atardamarlarındaki plak erozyonunu otomatik olarak tespit etmek için optik koherens tomografi (OCT) görüntülerini kullanan yeni bir yapay zekâ oluşturdu. Arter plağının izlenmesinin oldukça önemli olduğunu belirten uzmanlar, olası bir parçalanma durumunda kan akışının engellenebileceğini ve kalp krizi vb. tehlikeli durumların ortaya çıkabileceğini ifade etti.
Ekip lideri Zhao Wang de açıklamalarında, “Atardamarları kaplayan plaklarda aşınma olursa, akut koroner sendrom olarak bilinen durum yaşanabilir” ifadelerini kullanarak kalbe giden kan akışının tıkanması anlamına gelen sorunun yaşanabileceğini aktardı. Wang bunun ardından, “Yeni yöntemimiz, bu durumun klinik teşhisinde ve yeni tedavilerde kullanılabilir” diyerek yeni yapay zekâya dikkat çekti.
www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER