USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Olimpiyat Meşalesinin Anlamı Ne?

Olimpiyat Oyunları’nın ünlü meşalesinin/ateşinin aslında temsil ettiği önemli bir şey var. Peki tam olarak ne anlama geliyor?

Olimpiyat Meşalesinin Anlamı Ne?
30-07-2024 17:43
Google News

Ateşin ÖZETİ| insanlık tarihinde temsil ettiği pek çok değer var. Sadece bulunması bile insanlık adına pek çok şeyi değiştirdi.

Bizim için bu kadar önemli olan bir maddenin Olimpiyatlar’da kullanılmasına şaşırmamak gerek. Ancak tam olarak temsil ettiği şeyi muhtemelen birçoğumuz bilmiyoruz.

Ateşin insanlık tarihindeki önemi yadsınamaz.

meşale

Ateşe atfedilen değer, Yunan mitolojisine kadar uzanıyor. Bir efsaneye göre Ateş Tanrısı Prometheus, ateş gücünü Zeus’tan çalar. İlahi dinlerde şeytan ile bağdaştırılan Prometheus, ateşi insanlara sunmak için eliyle taşır. Bu ateş; hayatın, özgürlüğün, yaratıcılığın ve mantığın bir temsilidir.

olimpiyat ateşi

Sonsuza dek yanmaya devam edecek olan bu ateş, günümüzde Yunanistan’ın Olimpia şehrinde bulunuyor ve bugün de Olimpiyat Oyunları’nın yapılacağı yere meşalenin yolculuğu, Olimpia’da yakılmasıyla başlıyor.

Meşale ilk kez 1928’de yakılmıştı.

olimpiyat meşalesi

İlk defa Amsterdam’daki Yaz Olimpiyatları’nda tanıtılan olimpiyat meşalesi, o zamandan bu zamana kadar Olimpiyatlar’ın bir parçası oldu. Yunanistan’dan oyunların yapıldığı yere çeşitli ülkelerden geçerek götürülmesi fikri ise ilk kez 1936 yılında Berlin’deki Olimpiyatlar’da ortaya atıldı ve geçiş 12 gün sürdü.

Meşalenin yakıldıktan sonra oyunun yapılacağı yere kadar götürülmesine ise Olimpiyat Meşalesi Geçişi/Rölesi deniyor. Bu meşale eski ve modern Olimpiyat Oyunları arasındaki bağlantıyı kurduğu olumlu değerin bir simgesi hâline geldi. Kısacası Olimpiyatlar’ın sürekliliğini temsil ettiğini de söyleyebiliriz.

Kaynaklar: Euronews, Vikipedi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Olimpiyatlarla ilgili göz atabileceğiniz diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Serçe Parmakta Oluşan Şekil Bozukluğu: Smartphone Pinky
Serçe Parmakta Oluşan Şekil Bozukluğu: Smartphone Pinky

Cep telefonlarıyla uzun süre ilgilendikten sonra özellikle serçe parmağınızda bir ağrı hissettiniz mi? veya serçe parmağınızda az da olsa bir şekil bozukluğu?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu