Uzun ÖZETİ| ve keyifli bir yaz tatilinin ardında okula dönüş süreci yavaş yavaş başlıyor. Öğrenciler tekrar sınıfları ve okullarının yolunu tutmaya hazırlanırken bazıları içinse uzun bir eğitim sürecinin ilk adımı atılıyor.
Bazı öğrenciler bu dönemi çok rahat ve sorunsuz geçirirken bazıları ise farklı sebeplere bağlı olarak sıkıntılarla karşılaşabiliyor. Çocuğunuzu okula dönüş döneminde desteklemek, onların eğitim hayatında başarılı olmalarına yardımcı olmanın önemli bir yönü. Bu noktada ise ailelere büyük görevler düşünüyor.
Açık iletişim kurun ve anlayışlı olun
Çocuğunuzun okula dönüş döneminde yaşadığı duygusal zorlukları anlayışla karşılayın ve onunla düzenli olarak konuşun. Okulun nasıl geçtiğini, arkadaşlarıyla ilişkilerini ve öğrenme deneyimlerini anlamak için empati gösterin. Okula dönüş sürecini kolaylaştıracak ve onu bu süreçte motive edecek davranışlardan biri de saygıdır. Onun yanında olduğunuzu hissettirmeniz, onu dinlemeniz ve açık iletişim kurarak saygı düzeyini korumanız çok önemlidir. Sakin ve sabırlı davranarak her an onun yanında olduğunuzu hissettirmeli ve yaşadığı kaygı, korku, heyecan, stres gibi duyguların farkında olduğunuzu ona aktarmalısınız. Bu şekilde güvenilir bir ortam yaratarak bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilirsiniz.
Rutin oluşturmayı deneyebilirsiniz
Tatilin son günlerinden başlayarak kendinize bir okula dönüş rutini oluşturmayı deneyebilirsiniz. Düzenli bir rutin oluşturmak, çocuğunuzun okula dönüş döneminde daha kolay adapte olmasına yardımcı olabilir. Sabah rutininde uyandırma, kahvaltı, okula hazırlık ve aynı saatte uyuma gibi rutinleri belirleyin. Tatilden 1-2 hafta önce eve dönmeli, kıyafet, kitap, kırtasiye gibi alışverişleri önceden tamamlamalısınız. Çocuklarının yaz tatilinde edindiği uyku rutinlerini okula göre ayarlamaya başlamalısınız. Onu erken yatırmalı ve erken kaldırmalısınız. Okul düzenine tekrar dönüş yapmak için birkaç hafta öncesinden elektronik aletlerin kullanımını azaltmalı ve hatta bitirmelisiniz. Keskin ve ani bir geçiş yerine daha yumuşak ve kolay bir hazırlık süreci izleyebilirsiniz.
Her zaman olumlu ve teşvik edici yaklaşım sergilemelisiniz
Çocuğunuzun başarılarına odaklanın ve onu olumlu şekilde teşvik edin. Başarılarını takdir ederek, özgüvenini ve motivasyonunu artırabilirsiniz. Çocuğunuz tatilde olmaya ve sevdikleriyle vakit geçirmeye alıştıysa her anlamda bu ortamdan kopmak onu zorlayabilir. Bu durumda okula dönüş süreçleri bir kabus halini alabilir. Çocuğunuza okula gitmenin bir ayrılık demek olmadığını ve bunun yaşanması gereken bir süreç olduğunu anımsatın. Okula gitmenin sizden kopmakla eş değer olmadığını doğru cümleler kurarak anlatmaya çalışın. Bu şekilde olumlu ve teşvik edici olarak okula dönüş sürecini çok daha kolaylaştırabilirsiniz.
Okul malzemeleri ve hazırlıkları sona bırakmayın
Gerekli okul malzemelerini almak ve okula dönüş için hazırlıklı olmak, çocuğunuzun okula başlama sürecini kolaylaştıracaktır. Okul alışverişine çocuğunuzu da dahil ederek, onun katılımını sağlayın. Okula gidecek çocuğunu motive edecek ve ona bu süreci daha rahat atlatmasında yardımcı olacak davranışlardan biri de tüm hazırlık süreçlerine onu dahil etmektir. Tüm okul alışverişlerini ailece yapabilirsiniz. Eksiklerini ve ihtiyaçlarını birlikte tespit ederek her adımda onun fikrini alabilirsiniz.
Evde öğrenmeyi teşvik edebilirsiniz
Çocuğunuzun öğrenme sürecini desteklemek için evde etkinlikler düzenleyin ve onun ilgi alanlarına yönelik materyaller sağlayın. Kitap okumaya, bulmaca çözmeye veya matematik oyunlarına teşvik edebilirsiniz. Sanki evde de bir okul varmışçasına bir rutin oluşturur ve düzen kurarsanız bir anda tatil havasından koparak okula gittiği algısının önüne geçebilir ve derslere daha katılmasını da sağlayabilirsiniz.
Sosyal bağlantılarını destekleyebilirsiniz
Çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olun. Arkadaşlarıyla zaman geçirmeye teşvik edin ve sosyal etkinliklere katılımını destekleyin. Eğer yapabiliyorsanız onu okul arkadaşları ile buluşturun. Onlarla birlikte vakit geçirip eğlenmesini sağlarsanız okul dönüş dönemini çok daha rahat şekilde atlatabilirsiniz.
Editor : Şerif SENCER