USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Öklid Uzay Teleskobundan Baş Döndüren Çalışma

Öklid isimli uzay teleskobundan çekilmiş görüntülerden bir atlas oluşturuldu. 208 gigapiksel boyutlu atlas, yaşadığımız evrenin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

Öklid Uzay Teleskobundan Baş Döndüren Çalışma
16-10-2024 15:33
Google News

Avrupa ÖZETİ| Uzay Ajansı'nın (ESA) geçtiğimiz yıl uzaya gönderdiği "Öklid" isimli uzay teleskobu, eşine az rastlanır bir işe imza attı. Bu teleskobun elde ettiği görüntülerden, tam 208 gigapiksellik bir atlas oluşturuldu. Atlasta 14 milyonun üzerinde galaksi ve on milyonlarca yıldız bulunuyor.

Üstelik bu eşsiz atlas, henüz erken aşamada. Yapılan açıklamalara göre Öklid, hedefinin sadece yüzde 12'lik kısmına ulaşabildi. Yani gelecekte, oluşturulan atlasın kapsamı genişletilecek. ESA, projenin son hâlini Mart 2025 gibi yayımlamayı planlıyor. O gün geldiğinde, bugün konuştuğumuzdan çok daha büyük bir görüntüden bahsediyor olacağız.

İşte Öklid'in oluşturuğu atlastan gelen küçük bir bölüm:

öklid uzay teleskobu

Yukarıdaki görüntüde, 208 gigapiksellik atlasın ufak bir bölümünü görüyorsunuz. Dünya'ya 420 milyon ışık yılı uzakta olan ESO 364-G035 ile G036 isimli iki gökada, görüntünün sol kısmında bizleri karşılıyor. Sağ kısımda ise Dünya'dan 678 milyon ışık yılı uzakta olan Abell 3381 isimli gökada kümesi bulunuyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı başlıyor
Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı başlıyor

Sosyal medya etkileyicilerinin pazarlama iletişimi kuralları ile içerik üretim süreçlerindeki hukuki ve etik sorumluluklar konusunda bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan Sorumlu Sosyal Medya Etkileyicileri Eğitim Programı başlıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu