Ankara'da ÖZETİ| 20 Aralık 2020'de yaptığı trafik kazasında yaralanan ve 4 yaşındaki oğlu Ahmet Nazif Yıldız'ı da kaybeden eczacı Büşra Akdoğan, yanında çalışan kalfa Süleyman Özçelik ve yardımcısı Muaz İslam Bozdoğan'ın yiyecek ve içeceklerine gizlice ilaç kattıklarını ve bu nedenle trafik kazası geçirdiğini iddia ederek şikayetçi oldu.
Şikayet üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonrası eczacı kalfası Süleyman Özçelik ve yardımcısı Muaz İslam Bozdoğan hakkında iddianame düzenlendi.
'ECZANEYE GÄ°DEMEZ HALE GELDÄ°'
İddianamede yer alan bilgilere göre; Süleyman Özçelik, 2019 yılında kalfa olarak işe başladı. Özçelik’in işe başlamasından 6 ay sonra eczacı Büşra Akdoğan; algıda bozukluk, tikler, titreme, kasılma, sersemlik ve uyku hali gibi sorunlar yaşamaya başladı.
Hastaneye giden eczacı kadın, önce gizli şeker hastalığı şüphesiyle tedavi gördü. Şikayetleri kesilmeyince mide ameliyatı olan kadın, psikolojik tedaviye ve alternatif tıp yöntemlerine de başvurdu; ancak sonuç alamadı. Büşra Akdoğan, yaşadığı belirtiler nedeniyle eczaneye gidemez hale gelince kardeşi işin başına geçti.
Bir süre sonra aynı belirtileri bu kez de kardeşi yaşamaya başladı. 1,5 ay boyunca hastaneye giden kardeşi de çözüm bulamadı. Yaşadığı sıkıntılar nedeniyle eczaneye gidemeyen kadın, kalfa yardımcısı Muaz İslam Bozdoğan'ın tavsiyesi üzerine, mali konuları kalfa Süleyman Özçelik'e devretti.
MUHASEBECÄ° DE AYNI SORUNLARI YAÅžADI
Büşra Akdoğan, eczanenin çok iş yapmasına rağmen bu süreçte zarar ettiğini görünce muhasebeci ile anlaştı. Ancak bir süre sonra muhasebeci de aynı sorunları yaşamaya başladı.
Bu arada eczanede gribal enfeksiyon için kullanılan bazı ilaçların çok fazla olduğunu fark eden Büşra Akdoğan, yaptığı araştırma sonucu kendisinden habersiz bazı ilaçların usulsüz alım satımının yapıldığını, kalfa ve yardımcısının bu ilaçları bazı hastalara reçete ederek menfaat temin ettiklerini fark etti.
KAZA YAPTI, OÄžLUNU KAYBETTÄ°
Eczanesinde olanları anlamaya çalışan Büşra Akdoğan, Aralık 2020'de aracıyla evine giderken yaşadığı ani dalgınlık ve uyku hali nedeniyle duvara çarparak takla attı. Kazada Büşra Akdoğan'ın 4 yaşındaki oğlu da hayatını kaybetti.
Büşra Akdoğan, kazadan 7 ay sonra eczanenin mutfağındaki dolapta, etiketi sökülmüş ve arka tarafa saklanmış halde bulduğu şişenin, 'Nörodol' isimli ve şizofreni tedavisinde kullanılan ilaç olduğunu anladı; kendisine ilaç verildiğinden şüphelenince de savcılığa başvurdu.
KALFA VE YARDIMCISI TUTUKLANDI
Şikayet üzerine başlatılan soruşturma kapsamında kalfa Süleyman Özçelik ve yardımcısı Muaz İslam Bozdoğan, gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Savcılık, eczacı, kardeşi ve muhasebeciden aldığı örnekleri Adli Tıp Kurumu'na göndererek, rapor aldırdı.
Raporda bu kiÅŸilerde antipsikotik ilaç bileÅŸenleri tespit edildiÄŸi belirtildi. Raporda, bu ilaç bileÅŸenlerinin ÅŸizofreni gibi ağır psikotik hastalıkların tedavisinde kullanılan maddeler olduÄŸu, yan etkileri arasında da titreme, yavaÅŸ hareketler, dengesiz yürüme, uykulu hissetme, baÅŸ dönmesi, sersemlik ve bulanık görme gibi durumlar oluÅŸabileceÄŸi kaydedildi.Â
AÄžIRLAÅžTIRILMIÅž MÃœEBBETÂ TALEBÄ°
İddianamede; yapılan inceleme sonrası Süleyman Özçelik ve yardımcısı Muaz İslam Bozdoğan'ın usulsüz ilaç alım satımı yapıp, SGK'yı zarara uğratarak 'nitelikli dolandırıcılık' suçunu da işledikleri, eczacıya gizlice ilaç vererek kendileri üzerindeki denetim imkanını ortadan kaldırdıklarını ve bu sayede de 1 milyon 700 bin lira haksız menfaat temin ettikleri belirtildi.
İddianamede ayrıca Özçelik ve Bozdağan’ın bu 2 suçun yanı sıra Büşra Akdoğan'ın yiyecek ve içeceklerine kattıkları ilaç nedeniyle kaza yapmasına neden olarak çocuğunun hayatını kaybetmesine sebebiyet verdikleri için 'olası kasıtla çocuğu kasten öldürmek' suçunu da işledikleri kaydedildi.
İddianamede, Özçelik ve Bozdoğan’ın 3 suçtan ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıldan 25 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
'Ä°NÅžALLAH HAK ETTÄ°KLERÄ° CEZAYI ALIRLAR'
DHA'ya konuşan Büşra Akdoğan, şüphelileri işe aldıktan 5-6 ay sonra sağlık sorunları yaşamaya başladığını söyleyerek, "Hastalığım 4 sene boyunca devam etti. Bu sırada da maddi sıkıntılar yaşadığım için eczanemin yerini değiştirdim. 2020 yılında bir trafik kazası geçirdim. Oğlumu da o kazada kaybettim. Oğlumun cenazesindeyken işe aldığım şahıslardan birisinin ev aldığını öğrendim. Bu insanların, yaşadığım maddi sıkıntılara sebep olduğunu düşündüm. Bu şüpheden 6-7 sonra ay nasıl para kaçırdıklarını buldum ve işten çıkardım. Eczanede bana gizlice verilen ilaçları saklanmış halde buldum. Bana verilen ilaç şizofreni tedavisinde kullanılıyor. Yemeklerime katıyorlarmış. Daha sonra yaptırdığımız testte de ilaç kullandığım ortaya çıktı. 3-4 milyon liralık zararım var. Yanımda 5 sene çalıştı. 5 sene boyunca bunları yapmışlar. 5-6 ay bu işi nasıl yaptıklarını bulmakla uğraştık. İnşallah hak ettikleri cezayı bulurlar" dedi.
'İLACIN RENGİ, KOKUSU, TADI YOK; ALGILANMASI MÜMKÜN DEĞİL'
Büşra AkdoÄŸan'ın kardeÅŸi ve avukatı olan BuÄŸra AkdoÄŸan ise "O dönem yaÅŸanan ÅŸeyin tarifi yok. Asıl amaç, burayı dolandırarak kendi menfaatleri doÄŸrultusunda kendilerine ev, araba tarzı gelirler saÄŸlamak. Burada bir ailenin yıkımı söz konusu. Bu 4 yıllık süreçte maÄŸdur birçok trafik kazasına karıştı ve yaptığı en büyük kazasında kendisinin evladı ve benim de yeÄŸenim bu kazada vefat etti. Önce ailemizle ilgili kalıtsal bir rahatsızlık olduÄŸunu düşünmüştük. Åžu an sanık durumundalar ve tutuklular. Süreci titizlikle takip ediyoruz. Ä°lacın rengi, kokusu ve tadı yok. Bir insanın bunu algılaması mümkün deÄŸil. Birçok ÅŸekilde bize bu ilacı vermiÅŸler. KardeÅŸimin de her gün önüne suyunu getiriyorlarmış" diye konuÅŸtu.Â
Editor : Åžerif SENCER