Türkiye ÖZETÄ°| Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) verilerine göre, Türkiye’nin makarna sektöründe son 10 yıllık dönemde ihracat ÅŸampiyonu olan ve Ä°stanbul Sanayi Odası tarafından 2022 yılsonu itibarıyla açıklanan ülkemizin en büyük sanayi ÅŸirketleri arasında yer alan Oba Makarna halka arzı için 22-23 Åžubat tarihlerinde talep toplanacak. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, ÃœNLÃœ Menkul DeÄŸerler, Ziraat Yatırım ve QNB Finansinvest liderliÄŸinde, toplam 43 aracı kuruluÅŸtan oluÅŸan konsorsiyum aracılığıyla gerçekleÅŸtirilecek halka arzda pay başına satış fiyatı 39,24 TL olarak belirlendi.
Altı kıtada 100'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleÅŸtiren Oba Makarna’nın halka arzında, çıkarılmış sermayesinin 407 milyon 169 bin 500 TL’den 479 milyon 421 bin 759 TL'ye çıkarılması nedeniyle ihraç edilecek 72 milyon 252 bin 259 TL nominal deÄŸerli paylar ile mevcut ortaklardan Alpinvest Yatırım Gıda Sanayi ve Ticaret A.Åž.’ye ve Turkey Pasta Holding Ltd’ye ait toplam 24 milyon 84 bin 86 TL nominal deÄŸerli paylar olmak üzere toplamda 96 milyon 336 bin 345 adet pay satışa sunulacak olup, halka arz büyüklüğü 3 milyar 780 milyon 238 bin 178 TL olarak hedefleniyor. Bireysel yatırımcıya eÅŸit dağıtım yöntemi uygulanacak halka arzda halka açıklık oranının da ,1 olarak gerçekleÅŸmesi öngörülüyor.
Minimum %10 kâr dağıtım taahhüdü
Oba Makarna, kâr dağıtım politikası kapsamında dağıtılabilir net dönem kârının asgari %10’unun dağıtılacağı taahhüdünde bulunurken, hâkim ortaklar tarafından ÅŸirket paylarının Borsa Ä°stanbul’da iÅŸlem görmeye baÅŸladığı tarihten itibaren 1 yıl boyunca halka arz fiyatından bağımsız olarak Oba Makarna paylarına yönelik olarak Borsa’da veya Borsa dışında herhangi bir hisse satışı yapılmayacak. Bununla birlikte, ÅŸirket paylarının Borsa Ä°stanbul’da iÅŸlem görmeye baÅŸladığı tarihten itibaren 1 yıl boyunca, bedelli ve bedelsiz sermaye artırımları da dâhil olmak üzere, ÅŸirket payları dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak ÅŸekilde satışa veya halka arza konu edilmeyecek.
Katılım Endeksine uygun ve fiyat istikrarı planlanıyor
Åžirket payları Borsa Ä°stanbul Yıldız Pazar'da #OBAMS koduyla Katılım Endeksi’ne uygun olarak iÅŸlem görecek olup, payların iÅŸlem görmeye baÅŸlamasından itibaren 30 gün boyunca fiyat istikrarı iÅŸlemlerinin uygulanması planlanıyor.
“Sürdürülebilir büyüme stratejimizle geleceÄŸe doÄŸru emin adımlarla yürüyeceÄŸiz”
Oba Makarna’nın halka arzına iliÅŸkin olarak açıklamalarda bulunan ve halka arz sonrası ürün çeÅŸitliliÄŸini ve yatırımlarını daha da artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Oba Makarna CEO’su Alpaslan Özgüçlü, “1.200’ün üzerinde çalışanımızın emeÄŸi sayesinde artan üretim hacmimiz, ihracatımız ve satış gelirlerimizle daima ileriyi hedefliyoruz. 2020 yılında 3 milyar 99 milyon TL olan ciromuzu, 2021 yılında %68 artışla 5 milyar 215 milyon TL’ye, 2022 yılında ise %112 artışla 11 milyar 69 milyon TL’ye çıkardık. 2023 yılının ilk 9 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre %46 artışla 11 milyar 997 milyon TL ciro elde ettik. Yenilikçi ve kalite odaklı yaklaşımımızdan ödün vermeden, global ölçekte pazar payımızı artırarak; hızlı, saÄŸlıklı ve sürdürülebilir büyüme stratejimizle geleceÄŸe doÄŸru emin adımlarla yürümeye devam edeceÄŸiz” dedi.
Hedef ülke ekonomisine katma değer sağlamak
Oba Makarna olarak dünya makarna ticaretinde sahip oldukları %7’lik pay ile küresel anlamda da söz sahibi bir oyuncuyu olduklarına iÅŸaret eden Özgüçlü, “Köklü ÅŸirket tarihimizde önemli bir eÅŸiÄŸi ifade eden halka arz sonrası sürece iliÅŸkin planlarımız ve projelerimiz hazır. Hedefimiz sektörümüzde küresel ölçekte her alanda kilit bir aktör olmak olduÄŸu için halka arz ile birlikte yatırımlarımıza güçlü bir ÅŸekilde devam edeceÄŸiz. Oba Makarna olarak, entegre modern üretim tesislerimizde el deÄŸmeden, en geliÅŸmiÅŸ kontrol cihazlarıyla donatılmış laboratuvar analizleri ile hizmet vermeye devam ediyoruz. Halka arzdan elde edilecek gelir ile birlikte öncelikli olarak ürün kapasitemizi ve çeÅŸitliliÄŸimizi büyütüp yatırımlarımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ãœrün bandımızın geniÅŸletilmesi, çeÅŸitlendirilmesi ile üretim kapasitemizi büyütüp, Oba Makarna’nın büyüme planlarına paralel olarak ÅŸirket sermayemizi güçlendireceÄŸiz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doÄŸrultusunda yeÅŸil enerjiyi daha fazla kullanmayı planlıyoruz. Halka açık bir marka olarak, büyüme yolculuÄŸumuza daha kurumsal ve stratejik yepyeni adımlarla devam etmek istiyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Son 10 yıllık dönemde ihracat şampiyonu
Makarna, noodle, un ve irmik alanlarında faaliyet gösteren Oba Makarna’nın Gaziantep Fabrikası günlük 1.155 ton buÄŸday kırma, yıllık 332 bin ton makarna üretim kapasitesine sahip. Gaziantep Fabrikası'nda geliÅŸmekte olan pazarlar için makarna üretiminin yanı sıra un ve irmik üretimi de gerçekleÅŸtiriliyor. Hendek Fabrikası ise yıllık 450 bin ton buÄŸday kırma kapasitesi ve yıllık 174 bin ton makarna üretim kapasitesi ile faaliyetlerine devam ediyor. Åžirketin Hendek Fabrikası'ndaki 2 yeni makarna hattının tamamlanması ile yıllık 174 bin ton olan makarna üretim kapasitesinin 2024 yılı başında yıllık 253 bin tona ulaÅŸması öngörülüyor. Öte yandan, 2019 yılında noodle sektörüne yatırım yapan Oba Makarna, 2021-2022 yıllarında gerçekleÅŸtirdiÄŸi ilave yatırımlar ile Hendek Fabrikası’nda yıllık 950 milyon porsiyon noodle üretim kapasitesine ulaÅŸtı. Bu sayede hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın en yüksek noodle üretim kapasitelerinden birini yakalamış oldu.
Dünya standartlarında, yüksek teknoloji ile üretim yapan Oba Makarna, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi’nin 2022 yılsonuna kadar açıklanan Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı araÅŸtırma verilerine göre makarna sektöründeki ÅŸampiyonluÄŸunu son 10 yıllık dönemde sürdürüyor. Åžirket, 2022 yılında Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi KuruluÅŸu (Ä°SO 500) sıralamasında 118’nci, Fortune 500 Türkiye listesinde ise 117’nci sırada yer alıyor. Oba Makarna, yurt içi pazarda Oba Makarna ve Obamie Noodle markalarıyla ürün satışı gerçekleÅŸtirirken, yurt dışı pazarda Oba Makarna’nın yanı sıra; Oba Gold, Obalino, Nido, Eva, Omelia, Pasta Layla, Pasta Savana, Vera, Rosa Linda markaları ile faaliyetlerine devam ediyor.
Ar-Ge çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor
Pazardaki genel ihtiyaçların ve müşterilerin isteklerini analiz eden, deÄŸiÅŸen tüketim alışkanlıkları ve tüketici beklentilerini yakından takip eden Oba Makarna, araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve iyileÅŸtirme çalışmalarına sürekli devam ediyor. Ar-Ge çalışmalarını daha ileri taşımak için 2022 yılında Hendek Fabrikası’nda 1.200 metrekare alana sahip Ar-Ge Merkezi’nin inÅŸaatına baÅŸlayan ÅŸirket, merkezi 2024 yılının ilk çeyreÄŸinde devreye almayı planlıyor.
Ar-Ge Merkezi’nde Mikrobiyoloji, Enstrumental, Formülasyon laboratuvarlarının yanı sıra üretimde kullanılan Noodle hattının minyatürünün ve otomatik sos karışımlarının yapılabileceÄŸi minyatür sos makinasının yer aldığı pilot tesis laboratuvarı ile çeÅŸitli tariflerin uygulaması için endüstriyel mutfak ve ofislerin yer alması planlanıyor. Åžirket ürettiÄŸi ürünlere iliÅŸkin Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra, ambalaj ve atıkların geri kazanılması konularında da Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor.
Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla yıllık 3.500 ton karbon emisyonunu engellemeyi hedefliyor
Sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde karbon izini ve atıklarını azaltmaya yönelik faaliyetlerine devam eden Oba Makarna, tükettiÄŸi enerjinin bir kısmını kendi ürettiÄŸi temiz enerjiden karşılıyor. Åžirket, Hendek Fabrikası’nın çatısındaki 2,4 MW kapasiteli GES ile noodle üretim hatlarının elektrik ihtiyacının yaklaşık %50’sini yenilenebilir enerjiden karşılamayı, hem de yıllık 1.700 ton karbon emisyonunu engellemeyi hedefliyor. Gaziantep Fabrikası için de 2,1 MW kurulu güce sahip GES'i devreye alan ÅŸirket, yılda 1.800 ton karbon emisyonunu engellemeyi amaçlıyor.
Editor : Åžerif SENCER